Oligarhii ruși pierd luxul pe bandă rulantă! SUA se pregătesc să scoată la licitație superiahturile confiscate

11 Mart. 2025, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Mart. 2025, 14:06 // Actual //  Ursu Victor

În ciuda deciziei președintelui Donald Trump de a închide grupul de lucru KleptoCapture, creat pentru identificarea și confiscarea activelor oligarhilor ruși, procesul de expropriere a bunurilor acestora în SUA continuă. Superiahtul „Amadea”, aparținând miliardarului Suleiman Kerimov, ar putea fi scos la licitație în curând, scrie Bloomberg.

Nava de 106 metri, unul dintre cele mai valoroase active rusești confiscate, a fost blocată în portul San Diego încă din aprilie 2022, iar întreținerea sa costă anual 7 milioane de dolari, bani suportați de contribuabilii americani.

Calea spre vânzarea iahtului a fost deschisă luni, după ce un tribunal federal din New York a respins pretențiile fostului director al Rosneft, Eduard Khudainatov, care susținea că el este adevăratul proprietar al navei. Avocatul său a anunțat că va depune apel împotriva deciziei.

Amadea a fost confiscată în Fiji în 2022, la solicitarea autorităților americane, care au stabilit că adevăratul său proprietar este Kerimov. Khudainatov, care nu se află pe lista sancțiunilor impuse de SUA, a intervenit în proces susținând că iahtul îi aparține și a contestat decizia în instanță. Guvernul SUA, însă, a argumentat că acesta ar fi un interpus, folosit de Kerimov pentru a evita confiscarea activului.

Amadea este cea mai importantă captură a grupului KleptoCapture, creat de Departamentul de Justiție al SUA în martie 2022 pentru identificarea bunurilor deținute de apropiații președintelui Vladimir Putin. Însă viitorul iahtului a devenit incert după ce Trump a schimbat procurorul general și a dizolvat grupul de lucru.

Un reprezentant al Departamentului de Justiție al SUA a confirmat luni că autoritățile continuă procesul de confiscare, iar legislația americană permite redirecționarea fondurilor obținute din vânzarea activelor sechestrate către ajutorul militar pentru Ucraina.

Deocamdată, SUA nu au vândut oficial niciunul dintre iahturile confiscate, ceea ce lasă deschisă posibilitatea ca oligarhii ruși să își poată recupera bunurile. Următoarele pe listă sunt Tango, deținut de Viktor Vekselberg, Crescent, aparținând lui Igor Secin, și Madame Gu, a familiei lui Andrei Skoci.

O altă problemă este că întreținerea acestor ambarcațiuni luxoase generează costuri uriașe. Amadea a fost evaluată la 230 de milioane de dolari, dar această sumă va fi diminuată semnificativ din cauza cheltuielilor de întreținere, asigurare și costurilor administrative aferente vânzării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Apr. 2025, 11:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
26 Apr. 2025, 11:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Daniel Kretinsky, al treilea cel mai bogat om din Cehia, a devenit acționarul majoritar al grupului Metro, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Europa, cu operațiuni și în Republica Moldova. Miliardarul de 49 de ani deține acum 68,17% din acțiunile companiei, după finalizarea unei tranzacții evaluate la miliarde de euro, relatează Bild.

Fondată în 1964 la Düsseldorf, Metro este un retailer german multinațional specializat în vânzări cash&carry. În 2019, grupul opera 769 de magazine în 26 de țări, inclusiv în România și Moldova. În România, Metro și-a început activitatea în 1996, în parteneriat cu omul de afaceri Ion Țiriac, care deținea atunci 15% din acțiuni, participație vândută în 2015.

Kretinsky și-a început investiția în Metro în 2018, prin vehiculul de investiții EPGC, crescând progresiv participația. La începutul lunii aprilie 2025, miliardarul controla deja peste 50% din companie, iar recent conducerea Metro a aprobat oficial planurile sale de preluare.

Născut în 1975 la Brno, Daniel Kretinsky este avocat de profesie și a început cariera la firma de investiții J&T. În 2009, a cofondat furnizorul de energie EPH, pe care îl controlează aproape integral. Portofoliul său de afaceri acoperă energie, media, retail și investiții strategice în Europa. Printre altele, el deține participații în publicații importante din Cehia și Franța (inclusiv Le Monde), în lanțul de supermarketuri britanic Sainsbury’s, în Royal Mail și în retailerul american Foot Locker. De asemenea, este coproprietar al cluburilor de fotbal Sparta Praga și West Ham United.

Daniel Kretinsky este cunoscut și pentru proprietățile sale de lux: vila Heath Hall din Londra, cumpărată cu 65 de milioane de lire sterline, și castelul Château du Marais din Franța, achiziționat în 2022 pentru 43 de milioane de euro, pe care intenționează să îl transforme într-un hotel de lux.

Partenera sa de viață este Anna Kellnerová, fiica regretatului om de afaceri Petr Kellner, fostul patron al imperiului ProTV și un nume important în industria media din Europa Centrală și de Est.