SUA ar fi alocat 500.000 USD pentru „monitorizarea justiției și a procesului de vetting și pre-vetting” în RM: Consultanții, remunerați cu până la 720 dolari pe zi

Departamentul de Stat al SUA ar fi alocat 500.000 dolari, în perioada octombrie 2022 - octombrie 2024, finanțând un proiect destinat monitorizării justiției selective și a procesului de vetting și pre-vetting în Republica Moldova, susține canalul de Telegram SPPOT.

Foto: colaj/UNIMEDIA

„720 de dolari pe zi pentru consultanță în vetting: reformă sau afacere? 

Departamentul de Stat al SUA a alocat 500.000 dolari pentru perioada octombrie 2022 - octombrie 2024, finanțând un proiect destinat monitorizării justiției selective și a procesului de vetting și pre-vetting în Republica Moldova.

Detaliu interesant: consultanții implicați ar fi primit până la 720 dolari pe zi, echivalentul a 12.900 lei. Asta înseamnă că, într-o lună de 20 de zile lucrătoare, suma ajunge la 258.000 lei per consultant”, notează SPPOT.

Potrivit sursei, obiectivele proiectului sunt:

- Monitorizarea și raportarea cazurilor de justiție selectivă, corupție și abuzuri instituționale.

- Implicarea societății civile în procesul de vetting pentru judecători și procurori.

- Creșterea transparenței și responsabilității instituțiilor publice din domeniul justiției.

- Organizarea de evenimente și publicarea de rapoarte despre justiția din Moldova.


 

 

 

 

 

 

Miliardarul Elon Musk, care conduce eforturile preşedintelui american Donald Trump de a restrânge guvernul federal,  a numit USAID „organizație criminală” și ar fi suspendat contul USAID de pe X, cu un milion de abonați.

Președintele SUA, Donald Trump, a menționat Republica Moldova într-un discurs susținut la Mar-a-Lago, unde a vorbit despre „cheltuielile nejustificate” ale guvernului american.

Peste 4,1 milioane de lei a primit de la USAID, doar în 2024, „K Lumea” Natei Albot - un ONG fondat în 2013, „cu scopul de a crea proiecte culturale în Moldova”. Cel puțin așa arată documentele făcute publice pe canalul de Telegram SPPOT. Banii ar fi fost oferiți pentru „sprijinirea procesului de integrare europeană”, inclusiv a referendumului care a fost organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

„Asta e, cine e cu banii, acela comandă muzica”, astfel a răspuns deputata PAS, Olesea Stamate, fiind întrebată dacă sistarea finanțării din partea USAID influențează Guvernarea de la Chișinău.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a adresat o scrisoare Ambasadei SUA prin care cere informații referitoare la „finanțarea proiectelor cu fondurile oferite de USAID”, în perioada 2020-2024. „Cu bani americani, partidul PAS și Maia Sandu au manipulat opinia publică din Republica Moldova, au impus cenzura și au suprimat libertatea de exprimare. Cine va răspunde pentru asta politic și juridic?”, a scris liderul formațiunii, Igor Dodon.

Președinta Maia Sandu a negat faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate, pe care l-a condus, ar fi beneficiat de bani din partea USAID sau alte fonduri americane. „Este ilegal, noi am respectat întotdeauna legea”, a precizat șefa statului.

Totodată, Igor Dodon a solicitat administrației Trump să efectueze un audit al fondurilor acordate ONG-urilor și să investigheze utilizarea banilor în campaniile electorale ale Maiei Sandu din 2020-2024. „Când acest lucru se va confirma, Maia Sandu și gașca ei trebuie să-și dea demisia și să plece de la guvernare”, a menționat Igor Dodon.


Pub