Ion Creangă, angajatul de la Parlament învinuit de trădare de patrie, eliberat din penitenciar: Acesta va sta 30 de zile în arest la domiciliu

Funcționarul din secretariatul Parlamentului, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, a fost eliberat din penitenciar. Acesta a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA, de către purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Emil Gaitur.

Foto: UNIMEDIA

„Inculpatul a fost eliberat acum două săptămâni din penitenciar și a fost plasat în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Odată cu trimiterea acestuia în judecată de către procurorii PCCOCS, procuratura nu mai poate interveni în decizia luată de instanța de judecată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Emil Gaitur. 

Pe 31 iulie 2024, ofițerii SIS și procurorii PCCOCS au descins cu percheziții la Parlament.

În urma acțiunilor, au fost reținuți doi funcționari - un angajat al Parlamentului și un polițist de Frontieră, bănuiți de „trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova, în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade de la Chișinău”.

Poliția de Frontieră a anunțat ulterior că polițistul reținut activa la Aeroportul Internațional Chișinău.

Pe 1 august 2024, ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe. Diplomatul a fost informat despre dosarul inițiat pe trădare de patrie și că angajatul ambasadei cu care ar fi comunicat cei doi funcționari moldoveni a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova.

Ulterior, funcționarul din cadrul Secretariatului Parlamentului, cu statut de bănuit într-o cauză penală, a fost suspendat din funcție, conform legislației în vigoare, pe durata desfășurării investigațiilor realizate de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. 

Și angajatul Poliției de Frontieră care a fost reținut de mascații SIS după ce a fost bănuit de „trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova” a fost suspendat din funcție pe  august.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat pe 1 august la Ministerul Afacerilor Externe.

La MAE, lui Oleg Vasnețov i s-a înmânat o notă privind declararea drept persoană indezirabilă („non grata”) a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău.

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a comentat decizia MAE de la Chișinău privind declararea drept persoană indezirabilă („non grata”) a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse din Moldova.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, liderul PSRM, afirmă că situația cu diplomatul rus expulzat din Republica Moldova este „o isterie și încă o încercare a autorităților moldovenești de a plăcea curatorilor externi”.

La 2 august, la solicitarea procurorilor PCCOCS, Ion Creangă, funcționarul învinuit din Parlamentul Republicii Moldova de trădare de patrie a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, în scopul continuării obiective a investigațiilor realizate de către procurorii PCCOCS, anunță reprezentanții Procuraturii.

Pe data de 12 noiembrie 2024, funcționarii suspendați din secretariatul Parlamentului și Poliția de Frontieră, cu acces la secret de stat, învinuiți pentru trădare de patrie și complot împotriva Moldovei, au fost trimiși în judecată, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.


Pub