Cultura la dubă a provocat nouă artiști români, din diferite domenii, să scrie sau să ilustreze femeile importante din viața lor. Scriitori, artiști vizuali, dramaturgi sau dirijori – pentru fiecare dintre ei cea mai importantă femeie din viață i-a marcat profund. Au răspuns, la provocare, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Ștefan Manasia, Iulian Tănase, Andrei Măjeri, Emanuel Pârvu, Andrei Huțuleac, Gabriel Bebeșelea și Bogdan Mezofi.
Pentru Dan Perjovschi, artist vizual, cea mai importantă femeie din viață este Lia. Cea care i-a fost colegă de bancă încă din clasa a V-a, iar ulterior i-a devenit soție.
Suntem născuți la Sibiu, în același an – 1961. La 10 ani eram în aceeași clasă, la Liceul de Artă Sibiu. Uneori chiar în aceeași bancă (să fi fost în clasa a VIII-a?). Eram în total 25 de elevi. Dar dintr-a IX-a am fost împărțiți: 10 la arte și 15 la muzică. Asta înseamnă că orele de specialitate (pictura, sculptura), adică două zile pe săptămână, le petreceam doar în 10.
Ne-am căsătorit în 1983, când eu eram în anul II de facultate la Iași.
Dan Perjovschi

Sursă: Cultura la dubă
Artistul Mircea Cantor a povestit despre chipul Gabrielei și istoria operei franceze. Gabriela este soția sa, mama copiilor săi și o cunoaște dintotdeauna.
Am realizat tot felul de schițe, l-am desenat inclusiv pe regizorul Andrei Șerban și diverși cântăreți. Mi s-a părut ciudat să reprezint o persoană cu gura deschisă și până la urmă, am folosit un desen independent de acest proiect, un portret din profil al soției mele, Gabriela. La el am adăugat un chibrit cu două capete, fiindcă m-am gândit că opera înseamnă emoția care rezultă din sunet, chibritul simbolizează focul, lumina, explozia emoției.
Desenul meu, realizat cu pensulă japoneză, a fost gravat manual cu o muncă extraordinară pe o placă de oțel și imprimat apoi pe 500.000 de exemplare de timbre!
Așa chipul soției mele a intrat în istoria Franței, pe timbrele de colecție care au marcat 350 de ani de la nașterea operei franceze . Astăzi timbrele mele se află (și) în minunatul Muzeu al Poștei Franceze (Musée de la Poste), la Paris, într-o sală ce cuprinde toate emisiunile de timbre ale Franței din 1849 până astăzi.
Poate vă întrebați de ce am ales-o pe ea…
Fiindcă ea este totul. Soția mea este iubita mea, este prietena mea, este mama copiilor mei și o cunosc dintotdeauna.
Mircea Cantor

Sursă: Cultura la dubă
Poetul Ștefan Manasia a povestit despre mama. Toate cărțile mamei au ajuns în fondul de aur bibliotecii tânărului.
„Ăsta își face bibliotecă mai mare ca a mea”, a zis tata. Îmi refuza, sub diverse pretexte, să citesc, atât cât pofteam, din biblioteca lui.
A urmat un nou război civil, câștigat ca de fiecare dată, de mama. Toate cărțile ei – le ținea minte pe toate – primite ca premii școlare, au ajuns în fondul de aur al bibliotecii mele. Atunci am iubit-o eu cel mai mult, sărăcia ne fisurase ca un cancer familia și ne-am trezit în războiul dement al bibliotecii.
Ștefan Manasia

Sursă: Cultura la dubă
Iulian Tănase a scris despre mama. Vocea ei este melodia preferată a poetului.
Mama ocupă una dintre camerele din față ale inimii mele. Uneori, îmi ocupă întreaga inimă. Mama se simte acasă-n inima mea. La fel mă simt și eu în inima ei. Vocea ei e una dintre melodiile mele preferate. Zâmbetul ei e pasărea care mi-a dat aripi.
Am 51 de ani.
Mama era mai mică decât mine când i-a murit mama.
Era mai mică decît mine când i-a murit sora pe care știu că a iubit-o cel mai mult.
Era mai mică decît mine când i-a murit tatăl.
I-au murit și toți cei trei frați pe care i-a avut, i-au mai rămas în viață două surori.M-am întrebat de multe ori cum e să trăiești cu toate aceste cataclisme emoționale, cu inima coborâtă-n bernă de atâtea ori. Mama trăiește. În curând, face 74 de ani. Și-a schimbat oarecum chipul, dar lumina interioară și-a păstrat-o intactă. Are aceeași voce pe care i-o știu dintotdeauna. Vocea ei e una dintre melodiile mele preferate.
Iulian Tănase

Sursă: Cultura la dubă
Despre mama a povestit și regizorul Andrei Măjeri. Mama i-a cultivat libertatea.
Mama Cae, Camen, Carmen. Mami. Mama mea. Iubire pură.
Ne sunăm zilnic. Dacă uit, începe să-mi dea like-uri pe Facebook, să nu cumva să nu ne auzim. Ne ciondănim cu regularitate. Suntem firi tari. E parte din mine, cum și eu sunt parte din universul ei.
E cea mai bună mamă pentru că mi-a cultivat libertatea. Sper că-i sunt și eu un copil bun, admirându-i forța. A avut mereu încredere în mine și m-a văzut mai bun decât eram.
Carmen Măjeri e o femeie puternică și directă. E independentă de foarte tânără, are mult umor, e o șoferiță de nădejde (unlike me!), iubește cafeaua și țigările.
Are un ochi perfect pentru haine și obiecte de cristal. Are bun gust nativ. Toți care o cunosc, blocați pentru o clipă, spun imediat că are cei mai frumoși ochi din lume.
Andrei Măjeri

Sursă: Cultura la dubă
Actorul a scris despre trei femei. Pentru că are soție, mamă și fiică.
E foarte greu pentru bărbați, cel puțin din punctul meu de vedere, să alegi o femeie, doar una singură din viața ta. Una. Despre care să scrii. Mai ales când ai fată, soție și mamă.
Prima femeie din viața noastră e mama. E foarte specială relația cu mama, încă din copilărie a fost, este un părinte mult mai bun decât reușesc eu să fiu pentru copilul meu. […]
A doua femeie pe care o întâlnești este partenerul de viață. Și dacă ai noroc, cum am avut eu, să întâlnești pe cineva cu care „la bine și la rău”, atunci cred că drumul e mai simplu, într-un fel. Cred că e bine să ai parte de cineva cu care să împărtășești aceleași pasiuni, să poți construi, să poți duce mai departe lucrurile. Am avut noroc să întâlnesc un om foarte diferit și totodată foarte asemănător, am avut noroc să-l întâlnesc la vârsta potrivită, am avut noroc să pot înțelege o relație în care iubirea să aibă mai multe culori. Am găsit un om curat, curajos care, în multe ocazii, s-a dovedit a fi mai puternic decât mine. […]
Şi ajungem și la femeia care îți schimbă viața într-un mod atât de frumos încât e greu de descris în cuvinte. Doar tații de fete pot spune cumva, pot încerca să descrie sentimentele care te încearcă și te copleșesc din prima clipă în care o ții în brațe. Fata mea m-a schimbat foarte mult, alături de copil experimentezi adâncurile, necunoscute până atunci, ale unui fel special de a iubi și de a înțelege.
Emanuel Pârvu

Sursă: Cultura la dubă

Sursă: Cultura la dubă

Sursă: Cultura la dubă
Andrei Huțuleac, regizor de teatru și film, a scris despre „Mama Coca”. El a ales să sărbătorească memoria unei femei care l-a iubit necondiționat – sora bunicii.
Eram copil și de-abia învățam să merg când fiica ei era deja mare. Mama Coca era, deci, gata să-și proiecteze generos instinctul matern asupra altcuiva: Andrei, un copil cu părinți care dădeau rezidențiate și încercau să așeze temeliile drumului lor în viață. Așa că stăteam mult acasă la Mama Coca. Îmi făcea cartofi prăjiți cu brânză și piept de pui la grătar. Mâncam până crăpau mațele în mine. Îmi dădea ciorbă cu tone de pâine înmuiată în ea. Nu era sănătos, dar era bun. Mă lua de mână, mă ducea în piață să-mi cumpere soldăței și mă lăsa apoi să desfășor nesfârșite armate pe covorul ei din sufragerie.
Andrei Huțuleac

Sursă: Cultura la dubă
Gabriel Bebeșelea este dirijor. El și-a amintit despre profesoara de vioară.
Vasilica Tudori, profesoara mea de vioară, mi-a fost ca o a doua mamă timp de 12 ani. Părinților mei le datorez descoperirea muzicii și apropierea de aceasta, dar ei îi datorez prima etapă în aprofundarea a ceea ce a devenit cea mai mare pasiune a mea.
Pentru mine, profesoara mea de vioară a fost mult mai mult decât persoana care mi-a ghidat pașii artistici atunci când eram în perioada de formare. Pe când aveam șase ani, după un concert al filarmonicii sibiene, am mers cu tatăl meu în culise. Căldura cu care ea mi-a luat în mâinile ei mâna mea stângă, „a violonistului”, și candoarea cu care mi-a vorbit, îmi sunt și acum foarte clar întipărite în interiorul meu.
Gabriel Bebeșelea

Sursă: Cultura la dubă
Bogdan Mezofi este solistul trupei Grimus. El a scris despre mama.
Mama este cea care a avut inspirația să mă înscrie la vârsta de șapte ani la școala generală de muzică și de atunci a început drumul meu muzical. Fiind și ea soprană în corul municipal, a simțit că urechea ei muzicală a fost moștenită și mi-a oferit șansa să îmi dezvolt „abecedarul” muzical încă de mic.
Mama este cea care mă sună întotdeauna înainte și după un concert ca să afle fiecare detaliu, fiecare emoție simțită, fiecare kilometru parcurs pana la destinație. Dacă ar putea, ar veni la fiecare concert oriunde ar avea loc.
Mama este în centrul atenției în aceste rânduri scrise, la fel cum este vocea unei trupe care își varsă sufletul pe scenă. Ea este pentru mine importantă în primul rând ca mamă și în al doilea rând ca susținătoare necondiționată a visurilor mele.
Bogdan Mezofi

Sursă: Cultura la dubă