Directorul „Forţei Fermierilor”, Alexandru Bădărău, numit consultant pe agricultură în Cabinetul lui Recean: Cum a ajuns în această funcție

Directorul Asociaţiei „Forţa Fermierilor”, Alexandru Bădărău, a fost numit consultant pe domeniul Agricultură în Cabinetul premierului Dorin Recean. „Nu voi avea statut de funcționar public”, a precizat Bădărău, care a explicat cum a ajuns în această funcție.

Foto: IPN/Elena Covalenco

„Așteptam să vină ziua de luni, ca să fac anunțul, dar văd că presa deja este interesată mult de acest subiect.

Începând cu 10 martie 2025, voi îndeplini funcția de Consultant pe domeniul Agricultură (nu Consilier) în Cabinetul Primului Ministru Dorin Recean. NU voi avea statut de funcționar public.

Numirea a avut loc în urma unui proces transparent, inițiat prin propunerea domnului Dorin Recean către asociațiile de profil din agricultură, urmată de un exercițiu de vot efectuat de acestea. În urma votului, au fost selectate trei candidaturi:

Dna Tatiana Nistorică (7 voturi)

Eu - Alexandru Bădărău (6 voturi)

Dl Viorel Gherciu (3 voturi)

În contextul în care dna Nistorică a refuzat apoi oferta, am decis să-mi asum acest angajament luat în fața colegilor de breaslă, inclusiv mandatul primit din partea Asociației Forța Fermierilor.

Nu pretind a fi cel mai bun agricultor, cercetător sau expert în sector, însă experiența mea de aproape 20 de ani în consultanță de afaceri îmi permite să înțeleg în profunzime procesele de business, problemele și nevoile agricultorilor. Rolul meu principal va fi acela de intermediar între sectorul agricol și Primul Ministru, concentrându-mă pe comunicare, analiza problemelor și identificarea soluțiilor optime în domeniul agricol”, a scris directorul Asociaţiei „Forţa Fermierilor”, Alexandru Bădărău, pe pagina sa de Facebook.


Acum câteva zile, Asociația Forța Fermierilor a expediat o scrisoare autorităților în care a enunțat situația gravă a producătorilor de cereale și oleaginoase, precizând că dacă aceștia nu vor primi soluții, vor ieși la protest. „Problemele actuale ale sectorului agricol sunt ca un bulgăre de zăpadă ce se rostogolește la vale peste economia și bugetul țării”, susțin responsabilii.

La sfârșitul lunii ianuarie, Asociația Forța Fermierilor acuza Guvernul că „își taie creanga de sub picioare, prin faptul că a marginalizat sectorul de cultivare a cerealelor și oleaginoaselor până acum”. „Am calculat aportul fermierilor din toată țara la bugetul de stat, doar pentru cei care au cultivat cereale și oleaginoase. Acesta demonstrează că doar în 2024, agricultorii care activează în sector au contribuit la bugetul de stat prin impozite plătite direct și indirect, în calitate de verigă incipientă din lanțul valoric care a consumat inputuri, cu suma de 3,76 miliarde lei. Veniturile totale neîncasate la bugetul de stat pentru anul trecut sunt de aproximativ de 0,72 miliarde lei”, se menționa într-o scrisoare semnată de către directorul executiv al asociației, Alexandru Bădărău, transmisă Executivului, Ministerului Finanțelor, MAIA și Parlamentului.

În ultimii doi ani, agricultorii au ieșit sistematic în stradă, solicitând facilități de la Guvern și achitarea subvențiilor promise.

Pe 18 decembrie 2024, mai mulți agricultori s-au adunat în fața clădirii Guvernului, la un protest pe care l-au anunțat anterior. Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a ieșit să discute cu manifestanții, dar propunerea sa i-a indignat pe fermieri, care au huiduit-o, în timp ce se îndrepta spre mașina sa, să plece de la Guvern.

Fermierii au încercat să intre în clădirea Guvernului, în timpul protestului pe care l-au susținut în Piața Marii Adunări Naționale. Poliția a baricadat intrarea și le-a solicită să respecte legea. „Bolea, ieși afară! Recean, ieși afară!”, au scandat manifestanții.

După amiază, o parte din agricultori au mers la discuții cu ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, la sediul ministerului.

Ulterior, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a prezentat un rezumat al ședinței pe care a avut-o cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor. Ministrul Ludmila Catlabuga a menționat că ministerul este angajat în a sprijini fermierii din toate ramurile agriculturii, este antrenat în a elabora politici sustenabile și pledează pentru dialog constructiv, bazat pe evaluarea riguroasă a realităților din economia națională.


Pub