Donald Trump, primul avertisment pentru Elon Musk și departamentul DOGE: Tăierile de personal ar trebui făcute cu „un bisturiu”, nu cu „un topor”

Președintele american Donald Trump i-a transmis lui Elon Musk, responsabil de Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), că reducerile de personal ar trebui făcute cu „bisturiul”, nu cu „toporul”, pentru a păstra angajații „productivi”, scrie Libertatea.

Foto: Hepta

Într-un mesaj publicat joi pe Truth Social, Trump anunță din nou în stilul său caracteristic că „Epoca de Aur a Americii tocmai a început!”. Cel de-al 47-lea președinte american susține că și-a îndeplinit promisiunile de campanie în șase săptămâni așa cum nu a făcut niciun alt lider de la Casa Albă până la el, punând „mereu America pe primul loc”.

El susține că DOGE a avut un „succes incredibil”. Cu toate acestea, pare să înceapă să-i ia din atribuții lui Musk, instruindu-și secretarii (miniștrii) să lucreze cu DOGE și să ia decizii „cu privire la cine va rămâne și cine va pleca” în următoarele etape de reduceri de personal din administrația federală.

Într-o critică subtilă față de concedierile masive și din întâmplare, cum ar fi cazul funcționarilor responsabili de securitatea nucleară, Trump îi transmite lui Musk că preferă metoda „bisturiului”, nu a „toporului”.

Trump prezintă colaborarea din cadrul administrației sale, care include și DOGE, ca fiind „extraordinară”, însă revine asupra ideii că este „important să păstrăm cei mai buni și cei mai productivi oameni”.

Liderul republican de la Casa Albă a anunțat, totodată, că va organiza o dată la două săptămâni ședințe pe tema reducerilor de personal. „Cu toții vrem să ajungem în același loc, (…) să facem America măreață din nou”, și-a încheiat Trump mesajul.

Măsurile de „eficientizare” a administrației federale americane luate de Elon Musk a stârnit proteste în Statele Unite, multimiliardarul fiind criticat că fragilizează activități-cheie și își desfășoară activitatea fără nicio răspundere în fața Congresului SUA. În plus, sindicatele denunță accesul multimiliardarului la date sensibile, în condițiile în care rolul său oficial în cadrul administrației rămâne un mister. Oficial, DOGE este administrat de Amy Gleason, în timp ce Elon Musk este considerat doar o figură-cheie.

În aceste condiții, 21 din angajații DOGE – sau o treime din personal – au demisionat deoarece nu vor să-și folosească „expertiza tehnică pentru a submina sistemele informatice guvernamentale critice, a compromite datele sensibile ale americanilor sau a desfiinţa serviciile publice esenţiale”.

Acești angajați ai DOGE au făcut anterior parte din United States Digital Service (USDS), care a fost absorbită de noua structură. Ei denunță o tranziție haotică și practici dubioase. La rândul lui, Musk a susținut că ar fi liberali care oricum ar fi fost concediați.

Cofondatorul Apple, Steve Wozniak a criticat la rândul lui măsurile de reduceri de personal luate de Elon Musk fără a avea o calitate oficială clară. „Doar reduceri în masă… O afacere nu funcționează așa”, a declarat Wozniak într-un interviu acordat pentru CNBC.


Pub