Volodimir Zelenski cere un armistițiu, după un atac masiv lansat de Rusia asupra infrastructurii din Ucraina. Ce propune liderul de la Kiev

Volodimir Zelenski a reacționat, după un atac cu aproape 200 de drone și zeci de rachete al Moscovei, scrie Reuters. Nu este pentru prima dată când președintele ucrainean cere un armistițiu parțial, ca prim pas al unui acord cuprinzător de pace, care să includă garanții de securitate pentru Kiev, relatează hotnews.ro.

Foto: Profimedia

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut apel la un armistițiu în aer și pe mare, precum și la presiuni suplimentare asupra Rusiei, după un atac masiv care a lovit în cursul nopții infrastructura energetică ucraineană.

„Primii pași pentru stabilirea unei păci reale ar trebui să fie forțarea singurei surse a acestui război, Rusia, să înceteze astfel de atacuri”, a declarat Zelenski, într-un mesaj postat pe aplicația Telegram.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat vineri că atacul rusesc de azi-noapte a fost unul combinat, cu aproape 200 de drone și zeci de rachete lansate de pe uscat și de pe mare împotriva unor infrastructuri esențiale ale Ucrainei, principalul obiectiv fiind instalațiile de producție de gaze.

Potrivit sursei citate, au fost lansate 194 de drone de atac și imitatoare și 67 de rachete X-101, Kalibr, Iskander, X-59/69 și S-300.

Ce propune Zelenski

Nu este pentru prima dată însă când Zelenski cere un astfel de armistițiu, care a fost vehiculat și de surse din guvernul francez.

Zelenski a cerut chiar joi liderilor UE să sprijine ideea unui armistițiu între forțele ruse și ucrainene în aer și pe mare, afirmând că ar fi o șansă de a testa voința Moscovei de a pune capăt invaziei.

„Toată lumea trebuie să se asigure că Rusia, ca unică sursă a acestui război, acceptă necesitatea de a-i pune capăt”, a declarat Zelenski.

„Acest lucru poate fi dovedit prin două puncte care sunt ușor de stabilit și de monitorizat, și anume, niciun atac asupra infrastructurii energetice și a altor infrastructuri civile – armistițiu pentru rachete, bombe și drone cu rază lungă de acțiune, iar al doilea este armistițiul pe apă, adică nicio operațiune militară în Marea Neagră”, a adăugat Zelenski.

Un acord cuprinzător

El a subliniat că orice astfel de armistițiu ar putea fi văzut doar ca un prim pas către un acord cuprinzător privind încetarea războiului și furnizarea de garanții de securitate Ucrainei.

Potrivit liderului ucrainean, eliberarea tuturor prizonierilor de război ar putea fi, de asemenea, un mijloc de a stabili „încrederea de bază”.

Zelenski a subliniat de asemenea încă o dată necesitatea de a adera la principiul „nicio discuție privind Ucraina fără Ucraina”, după ce președintele american Donald Trump s-a angajat în discuții bilaterale cu Rusia, marginalizând Kievul și liderii europeni.

„Orice lucru care afectează securitatea Europei ar trebui rezolvat cu participarea Europei”, a adăugat el, salutând un nou plan de reînarmare al UE.


Pub