„Coeficientul de indexare de 10 % va fi aplicat pentru partea pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2025, în mărime de 16 100 de lei. Acest mecanism va proteja, pe de о parte, puterea de cumpărare a pensiilor care nu depășesc salariul mediu și, pe de altă parte, va reduce decalajul dintre pensiile mari și cele mai mici. Pensia minimă va fi în sumă de 3055 de lei.
Pentru asigurarea plății pensiilor și altor prestații sociale în cuantum indexat, Casa Națională de Asigurări Sociale va efectua modificări în sistemul informațional „Protecția Socială”. Respectiv, CNAS, conform atribuțiilor funcționale, urmează să indexeze pensiile și prestațiile sociale din oficiu.
Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” în scopul majorării cuantumului pensiilor și ajustării acestora la creșterea economică.
În ultimii ani, pensia minimă a crescut de la 1 188 de lei la 3 055 de lei, iar pensia medie s-a dublat – de la 2 255 de lei la 4 407 de lei”, menționează reprezentanții Parlamentului.
Pe data de 25 februarie, Președinta Maia Sandu a semnat legea care prevede majorarea pensiei minime pentru persoanele care au contribuit la Fondul de pensii 40 de ani sau mai mult, dar și anunță indexarea pensiilor cu 10%.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!