Prim-ministrul Albaniei acuză platforma TikTok de faptul că incită la violență și intimidare, în special în rândul copiilor și al adolescenților. Autoritățile albaneze au organizat peste 1.300 de întâlniri cu profesorii și aproximativ 65.000 de părinții, după ce în luna noiembrie 2024, un tânăr a fost înjunghiat mortal de un alt tânăr, nenorocire ce a avut loc după o ceartă pornită pe TikTok.
Albania interzice TikTok-ul pe o perioadă de 12 luni
Prim-ministrul Edi Rama, vorbind la o întâlnire cu profesori și părinți, a declarat că TikTok „va fi complet închis pentru toți. Nu va exista niciun TikTok în Republica Albania”.
Ministerul Educației, Ogerta Manastirliu, a anunțat că procedurile prin care se pune în aplicare interdicția sunt în plină desfășurare: ”Decizia va fi implementată în câteva zile sau, cel târziu, într-o săptămână”, a spus aceasta.
Reprezentanții TikTok au reacționat imediat la acuzații autorităților albaneze și au declarat că: ”Nu a fost găsită nicio dovadă că autorul crimei sau victima aveau conturi TikTok. Mai multe rapoarte au confirmat, de fapt, că videoclipurile care au condus la acest incident au fost postate pe o altă platformă, nu pe TikTok”.
Autoritățile albaneze au instituit o serie de măsuri de protecție în școli, începând cu o prezență sporită a poliției, programe de formare și o cooperare mai strânsă cu părinții. Potrivit cercetărilor interne, copiii albanezi constituie cel mai mare grup de utilizatori TikTok din țară.
Edi Rama, prim-ministrul Albaniei a declarat că se află într-o negociere cu reprezentanții TikTok, pentru a propune o serie de măsuri pentru creșterea siguranței copiilor: ”Albania este o țară prea mică pentru a impune TikTok-ului o modificare a algoritmului sau să le impună să nu promoveze violența, intimidarea și așa mai departe”, a spus prim-ministrul albanez.
Decizia vine după ce mai multe țări europene, inclusiv Franța, Germania și Belgia, au introdus restricții privind accesul copiilor la social media. În noiembrie 2024, Australia a făcut un pas important, interzicând complet social media pentru toți tinerii sub 16 ani.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!