Accizele din motorină finanțează drumurile, dar trenurile ruginesc! Acciza la combustibil va fi rambursată și CFM-ului 

06 Mart. 2025, 10:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Mart. 2025, 10:54 // Actual //  Ursu Victor

Situația Căii Ferate din Moldova necesită măsuri urgente pentru redresare, având în vedere gestionarea deficitară din ultimii ani. Statul va finanța mentenanța infrastructurii feroviare, așa cum face și în cazul drumurilor, a declarat deputatul Radu Marian

„În prezent, se așteaptă rectificarea bugetară din partea Ministerului Finanțelor și Guvernului, care va stabili suma exactă ce poate fi alocată pentru susținerea companiei. Totodată, se insistă ca Calea Ferată din Moldova să implementeze măsuri de optimizare a cheltuielilor, astfel încât să devină mai eficientă din punct de vedere financiar”, potrivit lui Marian.

Pe lângă aceste ajustări, există și proiecte majore de modernizare a infrastructurii feroviare, cu investiții estimate 250 de milioane de euro.

„Un alt aspect analizat este redistribuirea accizelor din motorină, care în prezent sunt direcționate către bugetul destinat infrastructurii rutiere. O parte din aceste fonduri ar putea fi utilizată și pentru întreținerea infrastructurii feroviare, contribuind la dezvoltarea unui sistem de transport mai sustenabil”, a mai punctat Marian.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2025, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Apr. 2025, 16:41 // Actual //  Ursu Victor

lucrăm la alternativele tehnice ca acest scenariu să nu se întâmple, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, solicitat să comenteze posibila revenire la achiziția curentului de la Cuciurgan, în condițiile în care autoritățile nu au întreprins nimic pentru suplinirea instalarea capacităților suplimentare la Chișinău.

Într-o intervenție la Rlive, Parlicov a declarat că, în lipsa instalării surselor suplimentare de generare electrică, singura variantă viabilă pe termen scurt este reînnoirea contractului cu Cuciurgan, centrală aflată sub controlul regimului separatist de la Tiraspol.

„Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 ianuarie prevedea clar instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, totalizând 100 MW. Tehnic, este posibil. Finanțarea putea veni din partea Uniunii Europene. Dar nu s-a făcut absolut nimic”, a declarat Parlicov. Potrivit acestuia, inacțiunea autorităților pune în pericol independența energetică a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!