Potrivit ANRE, volumele gazelor naturale importate au fost achiziții curente și din instalațiile de stocare, adică din depozitele subterane de stocare a metanului.
Am importat atunci când era cel mai scump
Datele ANRE arată că anul trecut cele mai mari importuri au fost efectuate în lunile de iarnă, exact când consumurile sunt cele mai mari, dar şi preţurile au fost printre cele mai înalte.

De exemplu, în luna decembrie 2024 au fost importate volume de circa 182 de milioane de metri cubi, mai mult decât în toată perioada aprilie-septembrie 2024, adică în decurs de jumătate de an.
În acelaşi timp, în anul 2023 achiziţii semnificative de gaze au fost efectuate şi în lunile de vară, când de regulă preţurile sunt mai mici. ANRE nu prezintă însă informaţii detaliate privind preţul de import pe fiecare lună, dar publică datele privind costul trimestrial de procurare pe piaţa reglementată.
Astfel, în primul trimestru din 2024, preţul mediu de procurare a fost de 10.558 lei pentru o mie de metri cubi, ca în trimestrul doi şi trei să scadă cu circa o treime – la 7.629 şi 7.387 lei pentru o mie de metri cubi, iar în ultumul trimestru al anului să crească la 8.604 lei pentru o mie de metri cubi.

Per total, anul trecut preţul mediu de procurare a gazelor a fost de 9.355 lei pentru o mie de metri cubi, în scădere cu aproape 36% faţă de preţul mediu de procurare din 2023 – 14.574 lei pentru o mie de metri cubi.
Cel mai mare importator rămâne Energocom
Cel mai mare importator a fost Energocom (100% capital de stat), care a asigurat 83,72% din volumul total de gaze. Cota Energocom este însă în scădere cu zece puncte procentuale faţă de nivelul de 93,9% din anul 2023 şi se datorează competiţiei de pe piaţă.
Pe locul doi se află Natural Gaz DC, cu o cotă de 4,64%, care şi-a majorat de două ori şi ceva cota de piaţă. Pe trei este o nouă companie – ERU Aurora SRL (parte a grupului ERU) cu o cotă de 3,62%.
În clasament urmează Transautogaz SRL, o subsidiară a Moldovagaz, care are o cotă de 2,96% şi Navitas Energy SRL (parte a grupului Premier Energy) – cu 2,03%, National Power Corp SRL – cu 1,3%, Energy Engeenering Grup – cu 0,97% şi East Gas Energy Trading – cu 0,91%.
Potrivit ANRE, pe piața angro a gazelor naturale, tranzacții de vânzare-cumpărare au fost efectuate de 10 furnizori de metan.
Moldovagaz domină furnizarea
Datele ANRE relevă că în anul 2024 furnizarea gazelor naturale către consumatorii finali a fost asigurată de 15 companii.
Lider, cu o cotă de piață de 88,95%, este întreprinderea Moldovagaz, ponderea căreia s-a diminuat cu aproape patru puncte procentuală faţă de 2023.
La o zi după vizita la Gazprom, Moldovagaz cere majorarea cu 40% a tarifelor la gaze
De notat că până în 2023 cel mai mare competitor al Moldovagaz pe piaţa locală era Rotalin Gaz.
ANRE menționează că Energocom, în calitate de furnizor pe piața angro a gazelor naturale din Republicii Moldova, a furnizat anul trecut pentru Moldovagaz un volum de 751,67 milioane metri cubi, pentru a asigura consumatorii finali cu metan ca furnizor pentru care a fost impusă obligația de serviciu public. Instituţia mai constată că pe piaţa reglementată au fost furnizate 89,2% din gaze, iar pe piața nereglementată – 10,8%.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!