„În ședința din 25 februarie, CSP a respins interimatul funcției de ajunct al procurorului-șef al Procuraturii mun. Chișinău, șef al Oficiului Rîșcani dispus lui Alexandru Găină. Astfel, conform prevederilor legale, în cazul în care se respinge interimatul dispus de Procurorul General, CSP desemnează interimatul pentru funcția respectivă. Propun spre atenție candidatura Oxanei Cazacu, prin hotărârea CSP din 26 septembrie 2024 exercită interimatul funcției de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii mun. Chișinău, șef adjunct al Oficiului Rîșcani. Din analiza traseului profesional rezultă că Oxana Cazacu are o vechime de muncă de peste 19 ani în funcția de procuror, a obținut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare a performanțelor profesionale și este aptă din punct de vedere medical pentru a realizarea activității de specialitate. Totodată, din decembrie 2024 până la moment în condițiile de sistare a interimatului funcției de șef al Oficiului Râșcani al lui Rusu Vitalie asigură activitățile de conducere din punct de vedere administrativ și al ierarhiei procesuale, cu susținerea unor procese de ridicare a calității procesuale prin utilizarea practicii și asigurarea condițiilor pentru sporirea eficienței activității procurorilor atât în domeniul activității de urmărire penală, cât și în domeniul judiciar. Pentru asigurarea eficienței activității acestei procuraturi înaintez această candidatură”, a menționat membrul CSP Eduard Panea.
După deliberare, cu majoritate de voturi, CSP a desemnat-o pe Oxana Cazacu în funcția de ajunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Rîșcani.
Tot astăzi, CSP l-a desemnat pe Marcel Dumbravan să preia conducerea Procuraturii Anticorupție în calitate de procuror-șef interimar, după demisia Veronicăi Dragalin.
Veronica Dragalin a venit cu un mesaj în ultima zi de mandat la șefia Procuraturii Anticorupție, în care a mulțumit colegilor „pentru modul în care au acceptat-o în echipă și modul în care au petrecut-o, cu onoare, demnitate și cu flori”. „Plec cu inima grea. Din păcate, acest capitol se încheie într-un mod pe care nu l-am prevăzut — o evidențiere a provocărilor profunde care încă stau în calea adevăratei justiții și statului de drept în Republica Moldova”, a scris Dragalin pe pagina sa de Facebook.
Mandatul Veronicăi Dragalin se încheie mai devreme decât a solicitat în cererea de demisie. Deși procurora-șefă a PA a cerut să fie eliberată din funcție începând cu data de 21 martie, Procurorul General, Ion Munteanu, a decis „încetarea raporturilor de muncă începând cu 5 martie 2025”, a comunicat, pentru UNIMEDIA, Violina Moraru.
La 19 februarie, Veronica Dragalin a anunțat că pleacă din fruntea Procuraturii Anticorupție. Într-un discurs pe rețele, unde a criticat, din nou, proiectul PACCO, ultima a declarat că a depus o cerere de demisiei pe numele Procurorului General.
În cererea de demisie, șefa PA a subliniat că a luat această decizie pentru a opri inițiativa PAS de lichidare a PA și PCCOCS. „Din motiv că argumentarea autorilor se bazează pe premise false și vine după ce puterea legislativă și puterea executivă au exprimat repetat, în mod public, critici dure împotriva performanţei mele în funcția de Procuror-șef, consider că această inițiativă legislativă derivă direct ca rezultat al prezenţei mele în această fiuncție”, a indicat Dragalin în act.
Mama Veronicăi Dragalin a calificat demisia fiicei sale drept „un gest pentru a atrage atenția la gravitatea situației”. „Ea a plecat apelând la cei care sunt „un simplu deputat” să nu voteze legea care ar distruge unica instituție care luptă împotriva corupției și persoanelor de rang înalt. Dacă în viitor se va dovedi că această lege este neconstituțională și că s-au adus mari prejudicii statului din cauza asta, veți putea să invocați „că ați fost un simplu deputat?”, a scris Elena Dragalin.
Pe deputații PAS nu i-a oprit, însă, demisia șefei Procuraturii Anticorupție, nici mesajul acesteia să renunțe la lichidarea celor două procuraturi specializate. Aceștia au votat, în prima lectură, în ședința din 20 februarie, proiectul înaintat de un grup de parlamentari PAS de creare a PACCO - Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!