Astfel, potrivit declarației de avere și interese personale, în anul 2023, Marcel Dumbravan a obținut un venit obținut la locul de muncă de bază, Procuratura, în sumă totală de 446.825 lei.
Bunuri imobile incluse de procuror în declarație:
1. Teren cu suprafața de 0,1017 ha, în valoare de 15000 lei, contract de donație din anul 2000;
2. Teren cu suprafața de 0,1244 ha, în valoare de 1761 lei, contract din anul 2017;
3. Apartament cu suprafața de 70,6 m.p., în valoare de 175790 lei, contract de vânzare-cumpărare din anul 2010;
4. Casă de locuit cu teren aferent cu suprafața de 23,3 m.p. și respectiv 0,08 ha, în valoare totală de 15.000 lei, 1,0 cotă-parte, contract de donație din anul 2000;
5. Apartament cu suprafața de 33,4 m.p., în valoare de 85341 lei, contract de vânzare-cumpărare din anul 2016.
Totodată, Marcel Dumbravan a indicat și un autoturism de model Renault Megane Scenic (anul fabricației 2015) în valoare de 185.000 lei, cumpărat în anul 2019.
Procurorul are și active financiare:
Cont curent sau echivalente cu soldul 75021 lei;
Cont curent sau echivalente cu soldul 47421 lei;
S.A. „Claritate” – 46 acțiuni.
Din ultimele informații publice, S.A. „Claritate” ar fi fost lichidată în 2024.
Marcel Dumbravan a preluat conducerea Procuraturii Anticorupție în calitate de procuror-șef interimar, după demisia Veronicăi Dragalin.
Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție a făcut primele declarații, după numirea în funcție. Procurorul a vorbit despre obiectivele pe care urmează să le implementeze și a comentat legea PACCO.
Marcel Dumbravan a fost, anterior, adjunct al procurorului șef al PA responsabil de Oficiul Nord. Acesta nu a avut proceduri disciplinare în cariera sa de 20 de ani.
Mandatul Veronicăi Dragalin s-a încheiat mai devreme decât a solicitat în cererea de demisie.
La 19 februarie, Veronica Dragalin a anunțat că pleacă din fruntea Procuraturii Anticorupție. Într-un discurs pe rețele, unde a criticat, din nou, proiectul PACCO, ultima a declarat că a depus o cerere de demisiei pe numele Procurorului General.
În cererea de demisie, șefa PA a subliniat că a luat această decizie pentru a opri inițiativa PAS de lichidare a PA și PCCOCS. „Din motiv că argumentarea autorilor se bazează pe premise false și vine după ce puterea legislativă și puterea executivă au exprimat repetat, în mod public, critici dure împotriva performanţei mele în funcția de Procuror-șef, consider că această inițiativă legislativă derivă direct ca rezultat al prezenţei mele în această fiuncție”, a indicat Dragalin în act.
Mama Veronicăi Dragalin a calificat demisia fiicei sale drept „un gest pentru a atrage atenția la gravitatea situației”. „Ea a plecat apelând la cei care sunt „un simplu deputat” să nu voteze legea care ar distruge unica instituție care luptă împotriva corupției și persoanelor de rang înalt. Dacă în viitor se va dovedi că această lege este neconstituțională și că s-au adus mari prejudicii statului din cauza asta, veți putea să invocați „că ați fost un simplu deputat?”, a scris Elena Dragalin.
Pe deputații PAS nu i-a oprit, însă, demisia șefei Procuraturii Anticorupție, nici mesajul acesteia să renunțe la lichidarea celor două procuraturi specializate. Aceștia au votat, în prima lectură, în ședința din 20 februarie, proiectul înaintat de un grup de parlamentari PAS de creare a PACCO - Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate.
Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vor fi lichidate, iar în locul acestora va fi creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO).
Procuratura Generală a criticat proiectul de lege elaborat de PAS.
Și deputata PAS, Olesea Stamate, spunea că așteptările proporțional de mari față de Procuratura Anticorupție și Veronica Dragalin sunt justificate. „Este mult de lucru. Eu cred că toată atenția a acestei instituții ar trebui să fie direcționata anume acolo. Parlamentul i-a oferit tot suportul, s-au lărgit competențele”, a declarat deputata.
Prin urmare, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a declarat că domeniile anticorupție și crimă organizată urmează să fie consolidate, iar în acest sens Ministerul Justiției vine cu două soluții - fuzionarea Procuraturii Anticorupție cu PCCOCS sau transferarea anumitor dosare complexe de corupție politică și crimă organizată în gestiunea unei secții specializate din cadrul Procuraturii Generale.
„Nu au fost prezentate argumente plauzibile sau convingătoare care să justifice necesitatea unei astfel de fuzionări”, a declarat PA pentru UNIMEDIA, comentând subiectul.
Tot atunci, șefa Procuraturii Anticorupție a anunțat că nu demisionează. „Nu am fost invitată la audieri la Parlament și nu cunosc care sunt scopurile acestor modificări. Eu sunt aici în această funcție pe care o am pentru un mandat de 5 ani și o să continui să lucrez în fiecare zi în interesul cetățenilor”, a declarat Dragalin.
Ultima a mai accentuat că de mai multe luni îi „este clar mesajul politicului”. „Ei consideră că eu nu ar trebui să fiu în acestă funcție. Îmi e clar din comentariile publice făcute de conducătorii țării noastre, inclusiv doamna președintă, domnul prim-ministru și domnul președinte al Parlamentului”, a precizat Dragalin.
De cealaltă parte, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a dezmințit zvonurile că propunerea ministerului pe care îl conduce pe fuzionarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS ar fi „o mutare politică îndreptată împotriva Veronicăi Dragalin”.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!