Zaharova, după scandalul „Katiușa” de la Chișinău: „Ați înnebunit? Acum și pentru Смуглянка în Moldova se vor cere scuze?”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei a răbufnit, după ce muzicieinii Klezmer Band „Moldova” au fost puși în situația de a-și cere scuzde de la public, după ce au interpretat cântecul „Katiușa” la Festivalul Mărțișor, care s-a desfășurat pe 2 martie, la Chișinău. „Ați înnebunit? Guvernarea moldovenească se îndreaptă spre trecutul întunecat al ocupației românești. Vreau să întreb: Acum și pentru Смуглянка în Moldova se vor cere scuze?”, a comentat Zaharova, pe canalul său de Telegram.

Foto: colaj

„Dacă înțeleg corect, muzicienii israelieni și-au cerut scuze pentru un cântec pe muzica lui Matvei Blanter? Același care a devenit unul dintre simbolurile mondiale ale luptei împotriva nazismului? 

La ce altceva ne putem aștepta de la guvernarea românească a Moldovei? La solicitări de a-și cere scuze pentru citirea jurnalului Annei Frank? Pentru vizionarea filmului Lista lui Schindler? Poate vor să-și ceară scuze pentru retipărirea memoriilor prizonierilor din lagărele de concentrare și ale altor victime ale Holocaustului? 

Cei care ați cerut prezentarea acestor scuze, vă pierdeți mințile. Ați înnebunit?””, s scris Maria Zaharova, într-o postare pe canalul său de Telegram.

„Și pentru ce ar trebui să-și ceară scuze trupa israeliană? Pentru că melodia lui Blanter a fost interpretată la un festival de muzică din Moldova?”, a mai subliniat aceasta.

Diplomata rusă a reamintit că Matvei Blanter s-a născut în Pocep, regiunea Briansk, unde „naziștii au exterminat populația evreiască în timpul ocupației”. 

Zaharova a comparat interzicerea piesei „Katiușa” cu vremurile când evreilor nu li se permitea să meargă la sinagogi sau să vorbească în limba maternă.

Ea a adăugat că „guvernul moldovenesc pare să se îndrepte spre „trecutul întunecat” al perioadei de ocupație română: „Guvernul moldovean trăiește după principiul „înainte în trecut”. Și acesta este cel mai întunecat trecut al său: în timpul ocupației românești și a guvernării Transnistriei.

„Festivalul de muzică „Mărtișor” se desfășoară din 1966, când însăși Sandu nu era încă în proiect. Și nu cunoscuse niciodată o asemenea rușine încât cântecele care au devenit un simbol al luptei împotriva nazismului să fie interzise. Apropo, „Katiusa” este interpretată cu plăcere atât în ​​română, cât și, de exemplu, în găgăuză. În acest sens, aș dori să întreb Filarmonica de la Chișinău și pe actualele autorități ale Republicii Moldova: Pentru „Смуглянкa” tot trebuie să se ceară scuze acum?”, a mai scris Maria Zaharova.

„Celor care interzic „Katiușa”, aș dori să le spun: oameni au murit ascultând acest cântec, au luptat pentru viață și eliberarea de ciuma brună. Inclusiv pentru viața și libertatea celor care își cer scuze astăzi și a celor care insistă să se ceară scuze”, a conchis diplomata.

Un nou scandal cultural ia amploare la Chișinău. O secvență din cântecul Katiușa, interpretată de Klezmer Band „Moldova” a scandalizat opinia publică. Internauții în mare parte au criticat acest moment de la Festivalul Mărțișor 2025, organizat de Filarmonica Națională Serghei Lunchevici, în timp ce alții le-au luat apărarea muzicienilor. La rândul lor, reprezentanții Filarmonicii, dar și artiștii, au venit cu scuze publice.


Pub