„Dacă înțeleg corect, muzicienii israelieni și-au cerut scuze pentru un cântec pe muzica lui Matvei Blanter? Același care a devenit unul dintre simbolurile mondiale ale luptei împotriva nazismului?
La ce altceva ne putem aștepta de la guvernarea românească a Moldovei? La solicitări de a-și cere scuze pentru citirea jurnalului Annei Frank? Pentru vizionarea filmului Lista lui Schindler? Poate vor să-și ceară scuze pentru retipărirea memoriilor prizonierilor din lagărele de concentrare și ale altor victime ale Holocaustului?
Cei care ați cerut prezentarea acestor scuze, vă pierdeți mințile. Ați înnebunit?””, s scris Maria Zaharova, într-o postare pe canalul său de Telegram.
„Și pentru ce ar trebui să-și ceară scuze trupa israeliană? Pentru că melodia lui Blanter a fost interpretată la un festival de muzică din Moldova?”, a mai subliniat aceasta.
Diplomata rusă a reamintit că Matvei Blanter s-a născut în Pocep, regiunea Briansk, unde „naziștii au exterminat populația evreiască în timpul ocupației”.
Zaharova a comparat interzicerea piesei „Katiușa” cu vremurile când evreilor nu li se permitea să meargă la sinagogi sau să vorbească în limba maternă.
Ea a adăugat că „guvernul moldovenesc pare să se îndrepte spre „trecutul întunecat” al perioadei de ocupație română: „Guvernul moldovean trăiește după principiul „înainte în trecut”. Și acesta este cel mai întunecat trecut al său: în timpul ocupației românești și a guvernării Transnistriei.
„Festivalul de muzică „Mărtișor” se desfășoară din 1966, când însăși Sandu nu era încă în proiect. Și nu cunoscuse niciodată o asemenea rușine încât cântecele care au devenit un simbol al luptei împotriva nazismului să fie interzise. Apropo, „Katiusa” este interpretată cu plăcere atât în română, cât și, de exemplu, în găgăuză. În acest sens, aș dori să întreb Filarmonica de la Chișinău și pe actualele autorități ale Republicii Moldova: Pentru „Смуглянкa” tot trebuie să se ceară scuze acum?”, a mai scris Maria Zaharova.
„Celor care interzic „Katiușa”, aș dori să le spun: oameni au murit ascultând acest cântec, au luptat pentru viață și eliberarea de ciuma brună. Inclusiv pentru viața și libertatea celor care își cer scuze astăzi și a celor care insistă să se ceară scuze”, a conchis diplomata.
Un nou scandal cultural ia amploare la Chișinău. O secvență din cântecul Katiușa, interpretată de Klezmer Band „Moldova” a scandalizat opinia publică. Internauții în mare parte au criticat acest moment de la Festivalul Mărțișor 2025, organizat de Filarmonica Națională Serghei Lunchevici, în timp ce alții le-au luat apărarea muzicienilor. La rândul lor, reprezentanții Filarmonicii, dar și artiștii, au venit cu scuze publice.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!