„În cadrul deliberării s-a discutat propunerea inspectorului-șef, Mircea Roșioru și anume excluderea procuraturilor care sunt planificate - oficiile teritoriale și prioritizarea procuraturilor specializate - PA și PCCOCS. Există variabila incertă, nu știm cum va derula inițiativa legislativă nr.40, dar și noi, și legiuitorul urmărim scopul de a consolida arhitectura organelor specializate de combatere a corupției și crimei organizate. Așadar, este valabilă propunerea CSP de a începe controale în procuraturile specializate, prin eforturile Inspecției Procurorilor și a Procuraturii Generale. De asta, recomandarea inspectorului-șef este rezonabilă, cu specificațiile menționate. Astfel, se propune aprobarea de principiu, cu recomandările descrise anterior”, a menționat președintele CSP, Dumitru Obadă, după ce inspectorul-șef Mircea Roșioru a expus argumentele cu privire la modificarea programului de activitate al Inspecției procurorilor pentru acest an.
Cu majoritate de voturi, plenul CSP a aprobat programul de activitate al Inspecției procurorilor pentru anul 2025.
Tot astăzi, CSP l-a desemnat pe Marcel Dumbravan să preia conducerea Procuraturii Anticorupție în calitate de procuror-șef interimar, după demisia Veronicăi Dragalin.
Veronica Dragalin a venit cu un mesaj în ultima zi de mandat la șefia Procuraturii Anticorupție, în care a mulțumit colegilor „pentru modul în care au acceptat-o în echipă și modul în care au petrecut-o, cu onoare, demnitate și cu flori”. „Plec cu inima grea. Din păcate, acest capitol se încheie într-un mod pe care nu l-am prevăzut — o evidențiere a provocărilor profunde care încă stau în calea adevăratei justiții și statului de drept în Republica Moldova”, a scris Dragalin pe pagina sa de Facebook.
Mandatul Veronicăi Dragalin se încheie mai devreme decât a solicitat în cererea de demisie. Deși procurora-șefă a PA a cerut să fie eliberată din funcție începând cu data de 21 martie, Procurorul General, Ion Munteanu, a decis „încetarea raporturilor de muncă începând cu 5 martie 2025”, a comunicat, pentru UNIMEDIA, Violina Moraru.
La 19 februarie, Veronica Dragalin a anunțat că pleacă din fruntea Procuraturii Anticorupție. Într-un discurs pe rețele, unde a criticat, din nou, proiectul PACCO, ultima a declarat că a depus o cerere de demisiei pe numele Procurorului General.
În cererea de demisie, șefa PA a subliniat că a luat această decizie pentru a opri inițiativa PAS de lichidare a PA și PCCOCS. „Din motiv că argumentarea autorilor se bazează pe premise false și vine după ce puterea legislativă și puterea executivă au exprimat repetat, în mod public, critici dure împotriva performanţei mele în funcția de Procuror-șef, consider că această inițiativă legislativă derivă direct ca rezultat al prezenţei mele în această fiuncție”, a indicat Dragalin în act.
Mama Veronicăi Dragalin a calificat demisia fiicei sale drept „un gest pentru a atrage atenția la gravitatea situației”. „Ea a plecat apelând la cei care sunt „un simplu deputat” să nu voteze legea care ar distruge unica instituție care luptă împotriva corupției și persoanelor de rang înalt. Dacă în viitor se va dovedi că această lege este neconstituțională și că s-au adus mari prejudicii statului din cauza asta, veți putea să invocați „că ați fost un simplu deputat?”, a scris Elena Dragalin.
Pe deputații PAS nu i-a oprit, însă, demisia șefei Procuraturii Anticorupție, nici mesajul acesteia să renunțe la lichidarea celor două procuraturi specializate. Aceștia au votat, în prima lectură, în ședința din 20 februarie, proiectul înaintat de un grup de parlamentari PAS de creare a PACCO - Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate.
Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vor fi lichidate, iar în locul acestora va fi creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO).
Procuratura Generală a criticat proiectul de lege elaborat de PAS.
Și deputata PAS, Olesea Stamate, spunea că așteptările proporțional de mari față de Procuratura Anticorupție și Veronica Dragalin sunt justificate. „Este mult de lucru. Eu cred că toată atenția a acestei instituții ar trebui să fie direcționata anume acolo. Parlamentul i-a oferit tot suportul, s-au lărgit competențele”, a declarat deputata.
Prin urmare, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a declarat că domeniile anticorupție și crimă organizată urmează să fie consolidate, iar în acest sens Ministerul Justiției vine cu două soluții - fuzionarea Procuraturii Anticorupție cu PCCOCS sau transferarea anumitor dosare complexe de corupție politică și crimă organizată în gestiunea unei secții specializate din cadrul Procuraturii Generale.
„Nu au fost prezentate argumente plauzibile sau convingătoare care să justifice necesitatea unei astfel de fuzionări”, a declarat PA pentru UNIMEDIA, comentând subiectul.
Tot atunci, șefa Procuraturii Anticorupție a anunțat că nu demisionează. „Nu am fost invitată la audieri la Parlament și nu cunosc care sunt scopurile acestor modificări. Eu sunt aici în această funcție pe care o am pentru un mandat de 5 ani și o să continui să lucrez în fiecare zi în interesul cetățenilor”, a declarat Dragalin.
Ultima a mai accentuat că de mai multe luni îi „este clar mesajul politicului”. „Ei consideră că eu nu ar trebui să fiu în acestă funcție. Îmi e clar din comentariile publice făcute de conducătorii țării noastre, inclusiv doamna președintă, domnul prim-ministru și domnul președinte al Parlamentului”, a precizat Dragalin.
De cealaltă parte, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a dezmințit zvonurile că propunerea ministerului pe care îl conduce pe fuzionarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS ar fi „o mutare politică îndreptată împotriva Veronicăi Dragalin”.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!