„În noul sezon agricol 2024-2025 foarte mulți fermieri au intrat fără mijloace financiare și resurse ca să-și continue activitatea, fiind refuzați să fie creditați de instituții financiare sau de furnizorii de inputuri. Noul an agricol riscă să fie compromis nu doar de calamități naturale, dar mai ales de lipsa unei intervenții eficiente a statului în sectorul decereale și oleaginoase.
Nici una din măsurile de intervenție urgentă, propuse de agricultori către Guvern pentru a mișca din impas situația, nu s-a materializat deocamdată în acțiuni rapide sau concrete. Agricultura și pământul nu așteaptă, fiecare zi de întârziere sau amânare, adâncește și mai mult groapa în care se rostogolește sistemul agricol din Moldova”, se arată în scrisoare.

În ultimii doi ani, agricultorii au ieșit sistematic în stradă, solicitând facilități de la Guvern și achitarea subvențiilor promise.
Pe 18 decembrie 2024, mai mulți agricultori s-au adunat în fața clădirii Guvernului, la un protest pe care l-au anunțat anterior. Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a ieșit să discute cu manifestanții, dar propunerea sa i-a indignat pe fermieri, care au huiduit-o, în timp ce se îndrepta spre mașina sa, să plece de la Guvern.
Fermierii au încercat să intre în clădirea Guvernului, în timpul protestului pe care l-au susținut în Piața Marii Adunări Naționale. Poliția a baricadat intrarea și le-a solicită să respecte legea. „Bolea, ieși afară! Recean, ieși afară!”, au scandat manifestanții.
După amiază, o parte din agricultori au mers la discuții cu ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, la sediul ministerului.
Ulterior, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a prezentat un rezumat al ședinței pe care a avut-o cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor. Ministrul Ludmila Catlabuga a menționat că ministerul este angajat în a sprijini fermierii din toate ramurile agriculturii, este antrenat în a elabora politici sustenabile și pledează pentru dialog constructiv, bazat pe evaluarea riguroasă a realităților din economia națională.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!