Expertiza este inclusă în dosarul investigației efectuate de carabinieri și se află acum și la dispoziția familiilor victimelor. Avocatul acestora acuză rigiditatea excesivă a echipei de intervenție, care a făcut ca mecanismul de salvare să fie greoi şi lent.
Detaliile expertizei
„Timpul necesar a fost stabilit direct în cadrul expertizei, întocmită de un specialist al Serviciului Salvamont, desemnat să analizeze manevrele necesare pentru intervenția tehnicianului de salvare cu elicopterul. Acesta se afla în acea zi la baza aeriană din Pasian di Prato, dar a fost alertat mult prea târziu", a explicat avocatul Stefanizzi, potrivit publicaţiei Il Messaggero.
Expertul, analizând fotografiile tragediei, precizează că intervenția de salvare ar fi putut fi realizată până la ora 14:06. El explică și modul în care ar fi trebuit desfășurată operațiunea: având în vedere că tânărul aflat în apă servea drept punct de sprijin pentru cele două tinere, salvatorul ar fi putut coborî cu troliul, intrând în apă și, folosind colacul de salvare sau hamul de evacuare, să ridice prima tânără, cerându-i băiatului să o mențină pe cea de-a doua. Apoi, ar fi repetat aceeași manevră pentru cealaltă fată și, în final, pentru băiat. Ba mai mult, expertul consideră că, odată salvată prima tânără, situația ar fi devenit și mai periculoasă, ceea ce înseamnă că salvatorul, în acord cu pilotul, ar fi putut ridica simultan și a doua fată, și băiatul, împreună cu el însuși.
O analiză rece, tehnică, dar care adaugă și mai multă durere în inimile familiilor: doar șase minute. Șase minute care ar fi putut face diferența dintre viață și moarte.
Critici la adresa echipei de intervenție
Avocatul Stefanizzi critică rigiditatea excesivă a sistemului de salvare, care a făcut ca intervenția să fie lentă și ineficientă: „Ne așteptăm ca procesul să clarifice acest aspect și, măcar, să ducă la o actualizare a protocoalelor, astfel încât acei trei tineri să nu fi murit în zadar”.
Potrivit avocatului, personalul din centrele operative a fost „prea preocupat de respectarea procedurilor, pierzând din vedere esența misiunii lor: cum poate fi definit un simplu caz de salvare tehnică, și nu medicală, ceva care, în câteva minute, poate deveni o tragedie? Orice apel de urgență trebuie tratat ca o situație periculoasă pentru persoanele implicate. În schimb, s-au pierdut minute decisive, alegând să decoleze elicoptere aflate la distanță, în loc să fie folosit aparatul staționat la doar câteva minute de locul tragediei”.
O altă expertiză confirmă întârzierea
Expertiza realizată de Serviciul Salvamont nu este singura evaluare inclusă în dosarul carabinierilor. Ancheta Parchetului din Udine conține și o analiză realizată de Secția Aeriană a Gărzii de Finanțe din Bolzano. În urma unei simulări desfășurate în teren, s-a stabilit că timpul necesar „pentru recuperarea celor trei tineri, din momentul decolării elicopterului de la baza din Pasian di Prato până la podul roman din Premariacco, de pe râul Natisone”, era de 8 minute și 30 de secunde.
Prima apelare la serviciul de urgență 112 a fost efectuată de Patrizia Cormos la ora 13:29. Tinerii au fost luați de apele învolburate la ora 14:10. Ultimele imagini surprinse înainte ca apa să-i ia cu ea îi arată pe cei trei tineri români îmbrățișându-se, într-o încercare disperată de a rezista curentului care, în cele din urmă, i-a înghițit.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!