Zelenski, primul mesaj după sistarea sprijinului militar al SUA: Conflictul de la Casa Albă cu Trump a fost „regretabil”, iar Ucraina e pregătită să se așeze la masa negocierilor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis marți o declarație de presă în care afirmă că întâlnirea sa din Biroul Oval de săptămâna trecută cu președintele american Donald Trump „nu a mers așa cum trebuia”, descriind-o ca fiind „regretabilă” și menționând că Ucraina „este gata să negocieze” pacea cu Rusia, relatează CNN, The Guardian și Sky News, citate de hotnews.ro.

Foto: Profimedia

„Aș dori să reiterez angajamentul Ucrainei pentru pace”, a scris Zelenski, în declarația sa publicată pe rețeaua de socializare pe X.

„Niciunul dintre noi nu dorește un război fără sfârșit. Ucraina este pregătită să vină la masa negocierilor cât mai curând posibil pentru a aduce pacea durabilă mai aproape. Nimeni nu dorește pacea mai mult decât ucrainenii. Eu și echipa mea suntem gata să lucrăm sub conducerea puternică a președintelui Trump pentru a obține o pace care să dureze”, a adăugat liderul ucrainean.

„Întâlnirea noastră de vineri de la Washington, de la Casa Albă, nu a decurs așa cum ar fi trebuit să fie. Este regretabil că s-a întâmplat în acest fel. Este timpul să îndreptăm lucrurile. Ne-am dori ca pe viitor cooperarea și comunicarea să fie constructive”, a mai afirmat Zelenski.

Liderul ucrainean a declarat, de asemenea, că Ucraina este pregătită să semneze acordul privind mineralele rare ucrainene, care ar fi trebuit să fie încheiat vineri, dar întâlnirea dezastruoasă din Biroul Oval i-a determinat pe oficialii americani să îi ceară lui Zelensk să părăsească Casa Albă.

Cadrul prezentat de Zelenski pentru un acord de pace este similar cu planul propus de președintele francez Emmanuel Macron la summitul de duminică al liderilor occidentali care a avut loc la Londra, notează CNN.

„Apreciem cu adevărat cât de mult a făcut America pentru a ajuta Ucraina să își mențină suveranitatea și independența. Și ne amintim momentul în care lucrurile s-au schimbat atunci când președintele Trump a furnizat Ucrainei rachete Javelin. Suntem recunoscători pentru acest lucru”, a adăugat Zelenski.

Comunicatul integral transmis de președintele Zelenski

  • „Aș dori să reiterez angajamentul Ucrainei față de pace.
  • Niciunul dintre noi nu dorește un război fără sfârșit. Ucraina este pregătită să vină la masa negocierilor cât mai curând posibil pentru a aduce pacea durabilă mai aproape. Nimeni nu dorește pacea mai mult decât ucrainenii. Eu și echipa mea suntem gata să lucrăm sub conducerea puternică a președintelui Trump pentru a obține o pace care să dureze.
  • Suntem gata să lucrăm rapid pentru a pune capăt războiului, iar primele etape ar putea fi eliberarea prizonierilor și armistițiul pe cer (încetare a focului în luptele aeriene, n.r.) – interzicerea rachetelor, a dronelor cu rază lungă de acțiune, a bombelor asupra infrastructurii energetice și a altor infrastructuri civile – și armistițiul pe mare imediat, dacă Rusia va face același lucru.
  • Apoi dorim să trecem foarte rapid prin toate etapele următoare și să colaborăm cu SUA pentru a conveni asupra unui acord final puternic.
  • Apreciem foarte mult ceea ce a făcut America pentru a ajuta Ucraina să își mențină suveranitatea și independența. Și ne amintim momentul în care lucrurile s-au schimbat când președintele Trump a furnizat Ucrainei rachete Javelin. Suntem recunoscători pentru acest lucru.
  • Întâlnirea noastră de vineri de la Washington, de la Casa Albă, nu a decurs așa cum ar fi trebuit să fie. Este regretabil că s-a întâmplat în acest fel. Este timpul să îndreptăm lucrurile. Ne-am dori ca viitoarea cooperare și comunicare să fie constructive.
  • În ceea ce privește acordul privind mineralele și securitatea, Ucraina este pregătită să îl semneze în orice moment și în orice format convenabil. Vedem acest acord ca pe un pas către o mai mare securitate și garanții solide de securitate și sper cu adevărat că va funcționa eficient.

Președintele american Donald Trump a suspendat toate ajutoarele militare acordate Ucrainei, în urma conflictului său public de vineri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni un oficial al Casei Albe, potrivit agenției Reuters. Toate echipamentele militare americane care nu au ajuns deja în Ucraina sunt afectate de suspendare, inclusiv armamentul aflat în mijloace de transport aerian sau naval sau care așteaptă în tranzit în Polonia.

„Președintele a fost clar că este concentrat pe pace. Avem nevoie ca și partenerii noștri să fie angajați în acest scop. Facem o pauză și ne revizuim ajutorul pentru a ne asigura că acest lucru contribuie la o soluție”, a declarat un oficial american, vorbind sub protecția anonimatului.

Pauza în privința livrărilor de arme va dura până când preşedintele Donald Trump stabileşte că liderii ucraineni demonstrează un angajament de bună-credinţă faţă de pace, au relatat de asemenea Bloomberg şi Fox News.

Toate echipamentele militare americane care nu se află în prezent în Ucraina vor fi oprite, inclusiv armele aflate în tranzit pe avioane şi nave sau care aşteaptă în zonele de tranzit din Polonia.

Conform unei surse, Trump i-a ordonat secretarului american al apărării, Pete Hegseth, să pună în aplicare această pauză.

Decizia vine în contextul în care Trump a răsturnat politica SUA privind Ucraina și Rusia, după preluarea mandatului în ianuarie, adoptând o poziție mai conciliantă față de Moscova – și după o confruntare explozivă cu Zelenski în Biroul Oval de la Casa Albă vineri, în care președintele american l-a criticat pentru că nu este suficient de recunoscător pentru sprijinul Washingtonului în războiul cu Rusia, notează Reuters.

Luni, Trump a afirmat din nou că Zelenski ar trebui să fie mai recunoscător pentru ajutorul american, după ce anterior a răspuns cu furie la un articol publicat de agenția The Associated Press, care îl cita pe Zelenski spunând că sfârșitul războiului este „foarte, foarte departe”.

Premierul ucrainean: „Vom face totul pentru a rezista”

„Vom face totul pentru a rezista”, a afirmat anterior în cursul zilei de marți prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal, după ce Casa Albă a anunțat suspendarea ajutorului său militar pentru Ucraina, o decizie care îngrijorează puternic Kievul și pe aliații săi europeni și care îi cufundă în necunoscut, a scris și AFP.

SUA au fost primul sprijin financiar și militar al Kievului după declanșarea invaziei ruse pe 24 februarie 2022. De atunci, Washingtonul a livrat numeroase echipamente puternice și moderne, în special sisteme antiaeriene Patriot, pentru a permite Ucrainei să se apere de bombardamentele ruse zilnice.

Însă, în numai trei săptămâni, poziția Washingtonului s-a inversat complet față de război și față de Rusia, la impulsul lui Donald Trump. Acesta a demarat o apropiere accelerată față de Vladimir Putin.

În pofida înghețării ajutorului american, „Ucraina este absolut hotărâtă să continue cooperarea sa cu SUA”, a insistat Denis Șmîhal în timpul unei conferințe de presă. „SUA sunt un partener important și noi trebuie să păstrăm aceasta”, a declarat Șmîhal, la doar câteva zile după altercația dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski la Casa Albă.

Această altercație verbală a intervenit după zile de tensiuni între cei doi președinți, locatarul Casei Albe reproșând omologului său ucrainean că „nu vrea pace” cu Rusia, în pofida apelurilor zilnice ale lui Zelenski pentru „o pace justă și durabilă”.

Șmîhal a insistat totodată marți asupra necesității pentru Kiev de a obține garanții de securitate americane în fața Rusiei, pe care până acum Washingtonul a refuzat să le ofere.

„Avem nevoie și cerem garanții de securitate concrete, atât din partea SUA, cât și a Europei și a țărilor din G7. Aceasta este de o importanță existențială pentru Ucraina, dar și pentru Uniunea Europeană”, a mai declarat Șmîhal în timpul conferinței de presă.

În fața suspendării ajutorului american, un consilier al președinției ucrainene, Mihailo Podoliak, a dat asigurări marți că Ucraina va discuta „opțiuni” cu partenerii săi europeni. „Și, desigur, noi nu excludem posibilitatea unor negocieri cu omologii noștri americani”, a adăugat Podoliak.

Decizia Washingtonului „riscă” mai ales să afecteze sistemele de apărare aeriană Patriot, cruciale pentru capacitatea Ucrainei de a respinge atacurile aeriene ruse.

De asemenea, Ucraina poate să nu mai aibă suficiente muniții pentru armele sale și să se confrunte cu probleme în a le repara și întreține, în timp ce acestea sunt „singurele până acum sisteme capabile să doboare rachetele balistice” ruse, a explicat Podoliak.

Premierul ucrainean a mai asigurat că Ucraina este „gata să semneze în orice moment” acordul-cadru între cele două țări pentru exploatarea de resurse naturale ucrainene de către SUA, un document dorit de Donald Trump care vrea să facă Kievul să plătească pentru ajutorul american dat de trei ani.

„Suntem gata să începem în orice moment munca pentru semnarea acestui acord”, a insistat Șmîhal, precizând că Ucraina așteaptă o „întoarcere” a SUA prin canale diplomatice aspra acestui subiect.


Pub