Nouă posturi de televiziune, amendate cu aproape jumătate de milion de lei: Pro TV, Vocea Basarabiei și Moldova 1, printre acestea

Consiliul Audiovizualului (CA) a identificat noi nereguli legate de aplicarea articolului 4 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA) de către serviciile media de televiziune referitor la programele locale. Astfel, în ședința de vineri, membrii CA au sancționat nouă posturi TV cu o sumă totală de 491 000 de lei, se arată într-un comunicat.

Foto: Poză-simbol

„Verificările au cuprins perioada 9-15 decembrie 2024 și au vizat îndeplinirea cotelor minime de producție locală, difuzarea programelor locale în orele de maximă audiență și în primă difuzare, precum și utilizarea limbii române în proporție de cel puțin 80% din cotele prevăzute de legislație.

„Next TV” a primit amenzi de 110 000 de lei pentru faptul că, în mod repetat, de la lansarea activității, are 0 programe locale și 0 în limba română, la care se adaugă o amendă de 15 000 de lei pentru refuzul de a furniza înregistrările solicitate.

„Premiera TV” a fost penalizată cu amenzi de 80 000 de lei, plus 15 000 de lei pentru refuzul de a prezenta înregistrările cerute de CA.

„PRO TV Chișinău” a difuzat un volum de conținut local mai mic decât cel prevăzut de legislație și a fost sancționat cu 81 000 de lei.

„TVC 21” nu a respectat cerințele referitoare la cotele de producție locală și utilizarea limbii române și a fost sancționat cu 66 000 de lei.

„Cinema 1” și „7 TV” au încălcat repetat prevederile aceluiași articol din CSMA. Astfel, postul „Cinema 1” a fost penalizat cu 65 000 de lei, iar „7 TV” cu 52 000 de lei.

„PRO TV Chișinău”, „Cinema 1”, „TVC 21”, „7 TV” și „Next TV” au fost sancționate suplimentar cu interdicția de a difuza publicitate timp de o zi.

„Media TV”, „We Sport TV” și „Vocea Basarabiei TV” au difuzat mai puțin de 50% programe locale în prima difuzare. Prin urmare, „Media TV” a primit o amendă de 14 000 de lei, „We Sport TV” – de 13 000 de lei, iar „Vocea Basarabiei TV” – 10 000 de lei.

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a menționat în timpul ședinței că: „nu știu dacă mai există vreo țară pe planeta Pământ unde furnizorii să fie obligați prin lege să producă un minim de conținut local propriu țării în jurisdicția căreia activează și în limba națională a acesteia… Unii furnizori își permit să furnizeze zero minute de produs local… Atât de umilit spațiu audiovizual național nu cred că mai există în vreo țară în care furnizorii singuri, cu mâna lor, fac acest lucru”.

Totodată, posturile „Moldova 1”, „Moldova 2”, „Jurnal TV”, „TVR Moldova”, „Albasat”, „Gurinel TV”, „TV-Drochia”, „SOR-TV”, „Axial TV”, „TV Elita”, „Zona M” și „Global 24” au respectat prevederile art. 4/CSMA, iar „TV8” care a înregistrat o insuficiență de 10 min de programe în limba română timp de o săptămână, nu a fost sancționat.

Pentru neprezentarea înregistrărilor solicitate, „Global 24” și „Axial TV” au primit câte o amendă de 5 000 de lei.

Conform reglementărilor în vigoare, furnizorii de servicii media naționali trebuie să difuzeze minimum 8 ore pe zi de programe locale, cei regionali cel puțin 4 ore pe zi, iar cei locali minimum 2 ore pe zi. În plus, postul public național „Teleradio-Moldova” (Moldova 1 și Moldova 2) are obligația de a transmite cel puțin 10 ore pe zi de conținut local.

CA actualizează și aprobă anual lista „must carry” a posturilor obligatorii de a fi retransmise de distribuitori în primele 20 de poziții, iar unul dintre criteriile de selecție a serviciilor media audiovizuale este gradul de conformitate cu prevederile CSMA privind programele locale”, se arată într-un comunicate emis de CA.


Pub