„Probele acumulate în ultimele 11 luni au stabilit că mai multe persoane, acționând concertat ca un grup criminal organizat, au reușit să blocheze Notificări Roșie Interpol în privința la fugari străini din diferite jurisdicții, inclusiv China, Franța, Australia, Rusia și altele, prin comiterea mai multor infracțiuni de corupție și celor conexe, cum ar fi corupere pasivă, corupere activă și falsificarea documentelor. Cel puțin 28 fugari au beneficiat de această schemă în perioada august 2022 - iunie 2024.
În cadrul investigației, au fost identificate peste 140 persoane din diferite țări care posibil au fost verificate ilegal în bazele de date Interpol.
În Moldova, această schemă a implicat două instituții de stat - Direcția Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratul General pentru Migrație tot din cadrul MAI. Mai exact, IGM elibera confirmări false că fugarii respectivi aveau statut de solicitant de azil, chiar dacă aceste persoane fizic nu au intrat niciodată pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, DCPI expedia informație falsă către Interpol referitor la statutul legal a acestor fugari.
După ce PA a efectuat percheziții pe teritoriul Republicii Moldova, cu suport din partea autorităților franceze și americane, Interpol a intervenit să deblocheze Notificările Roșii în privința acestor fugari. În februarie 2025, pe baza informației prezentate de Procuratura Anticorupție, Interpol a intervenit să deblocheze Notificarea Roșie și în privința lui Vladimir Plahotniuc.
În cadrul cauzei penale, Procuratura Anticorupție a colaborat cu autorități din multiple jurisdicții, inclusiv Franța, Statele Unite, Marea Britanie, România, Ucraina, Spania, Elveția și Emiratele Arabe Unite. În legătură cu acest dosar am avut ședințe în Abu Dhabi cu autoritățile Emirate pentru a întări colaborarea internațională.
Rulaje bancare din bănci din Emiratele Arabe Unite, arată alimentări bancare în sume de peste 7 milioane Euro în total, în perioada acestei scheme, în interesul unei companii create anume pentru această schemă. În aceeași perioadă infracțională, octombrie 2022 - mai 2024, rulaje bancare din bănci din România, arată transferuri bancare între soțiile a doi membri ai grupului criminal organizat, ce reprezintă mita plătită pentru serviciile corupte din Moldova. La fel, probele acumulate demonstrează că în perioada 2022-2024, obiectul mitei a inclus și două mașini de lux - un Land Rover și o Toyota Camry, transmise prin terțe persoane și membri de familie.
La moment, soția unui membru al grupului criminal și soția și fiul major al unui alt membru al grupului criminal au statut de bănuit.
Astăzi, 03 martie 2025, în rolul de conducător al grupului de urmărire penală, am semnat ordonanțe de învinuire finale în privința fostului șef DCPI și fostului șef IGM. Anterior, au fost semnate ordonanțele de învinuire finale în privința unui avocat și fostul Președinte al Comisiei pentru Control a Fișierelor din cadrul Interpol. Ordonanțele de învinuire urmează să fie aduse la cunoștința învinuiților în următoarele 48 ore. În următoarele săptămâni sau luni, urmărirea penală în privința la aceste patru persoane urmează să fie terminată.
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale și Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării de Bani, au acordat un suport semnificativ în investigația financiară și colaborarea cu jurisdicțiile străine.
În cadrul echipei comune Eurojust, Procuratura Anticorupție a expediat o copie a întregului dosar penal către autoritățile franceze, inclusiv audierile martorilor și a învinuiților în format video, documente și acte ridicate la percheziții, acte și procese-verbale de examinare și multe alte probe.
La moment, autoritățile franceze la fel au o investigație activă pe această schemă de corupție de nivel internațional”, a precizat șefa PA, Veronica Dragalin.
În noiembrie 2024, în cadrul cauzei penale ,,INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu suportul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a ridicat două mașini – cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL, care reprezintă bunuri infracționale, fiind o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii ale INTERPOL. Datele au fost prezentate, într-o conferință de presă, de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Auditul care urma să fie efectuat de experții Biroului central Interpol de la Lyon la Biroul Interpol Moldova ar putea să nu mai aibă loc. Cel puțin așa susține ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
La 4 iunie 2024, Veronica Dragalin a anunțat că Procuratura Anticorupție a efectuat 33 de percheziții în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce vizau o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări ar primi mită pentru a interfera cu publicarea de către Interpol a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări, anunțați în căutare internațională.
Șeful Biroului Interpol de la Chişinău a fost printre cei patru reținuți în ancheta ce investighează protecția persoanelor date în căutare internațională contra milioane de dolari. Viorel Țentiu a fost adus în fața instanței, pe 6 iunie 2024, iar procurorii au cerut 30 de zile de arest.
Cel puţin 20 de criminali notorii din întreaga lume, daţi în urmărire generală internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpolului datorită unei scheme implementată cu ajutorul unor funcţionari de rang înalt de la Chişinău. Printre aceștia se numără un fost ministru, șefi de la MAI, șeful Interpol Moldova și un avocat.
La 6 iunie, PA a anunțat că lista de suspecți în dosarul INTERPOL s-a extins la 5, patru dintre aceștia fiind cercetați în stare de libertate, iar șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.
Prim-ministrul Dorin Recean a comentat scandalul de corupție de la Interpol Moldova. „Odată ce am adunat atâta corupție în ultimii 30 de an, iată că în sfârșit avem niște rezultate de identificare și de pedeapsă a acestor corupți”, a spus Recean.
Totodată, şeful IGP, Viorel Cernăuţeanu a anunțat că șapte angajaţi ai Biroului INTERPOL Moldova au fost suspendaţi din funcţii, în urma scandalului de corupție în care ar fi implicaţi. Cei 7 sunt bănuiţi că ar fi ajutat persoane date în urmărire internaţională să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, contra unor sume impunătoare de bani.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!