„Scopul proiectului este de a oferi asistență tehnică Administrației Prezidențiale, de a pune bazele luptei împotriva corupției, reformelor judiciare și a unei guvernări responsabile în Moldova, în conformitate cu mandatul Președintelui Republicii Moldova. Pe lângă aceasta, proiectul stabilește cadrul de comunicare strategică pentru a asigura acceptarea și solicitarea acestor reforme din partea publicului, a societății civile, liderilor de opinie și a profesioniștilor din domeniul juridic”, se arată pe pagina instituției.
„Institutul pentru Inițiative Strategice a beneficiat de o finanțare externă de 443.460 lire sterline (aproximativ 9,75 milioane lei moldovenești) din partea Guvernului Marii Britanii pentru un proiect destinat reformei justiției din Republica Moldova.
Documentele arată că obiectivul nu a fost doar sprijinirea reformei, ci și „asigurarea acceptării și solicitării” acesteia de către public, lideri de opinie și actori din justiție.
Fondurile au fost eliberate în mai multe tranșe între 2021 și 2023”, a scris jurnalistul.
IIS nu a comentat ce înseamnă „acceptarea și solicitarea” reformei de către cetățeni.




Departamentul de Eficienţă Guvernamentală al Statelor Unite ale Americii, condus de Elon Musk, a anunțat că un grant de 32 de milioane de dolari, destinat presei din Republica Moldova, a fost anulat.
Peste 4,1 milioane de lei a primit de la USAID, doar în 2024, „K Lumea” Natei Albot - un ONG fondat în 2013, „cu scopul de a crea proiecte culturale în Moldova”. Cel puțin așa arată documentele făcute publice pe canalul de Telegram SPPOT. Banii ar fi fost oferiți pentru „sprijinirea procesului de integrare europeană”, inclusiv a referendumului care a fost organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
Nata Albot, fondatoarea „K Lumea”, a venit cu o reacție la informațiile cu privire la suma pe care a primit-o ONG-ul respectiv de la USAID, în 2024. Aceasta a anunțat că suma de care a beneficiat este mai mică decât cea indicată in documentele publicate inițial.
Președintele SUA, Donald Trump, a menționat Republica Moldova într-un discurs susținut la Mar-a-Lago, unde a vorbit despre „cheltuielile nejustificate” ale guvernului american.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, susține că nu știe despre cele aproape 400 de milioane de dolari pe care USAID i-ar fi oferit pentru reforma Justiției, inclusiv pentru Pre-Vetting și Vetting. „Noi nu avem așa informații despre cât costă astfel de proiecte și eu aș vrea să se opereze cu informații oficiale. Ministerul Justiției este responsabil pentru achitarea salariului pentru membrii naționali”, a notat ministra.
„Asta e, cine e cu banii, acela comandă muzica”, astfel a răspuns deputata PAS, Olesea Stamate, fiind întrebată dacă sistarea finanțării din partea USAID influențează Guvernarea de la Chișinău. „Pot să vă spun opinia mea personală: va fi regretabil dacă acestea vor fi stopate”, a menționat parlamentara.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a adresat o scrisoare Ambasadei SUA prin care cere informații referitoare la „finanțarea proiectelor cu fondurile oferite de USAID”, în perioada 2020-2024. „Cu bani americani, partidul PAS și Maia Sandu au manipulat opinia publică din Republica Moldova, au impus cenzura și au suprimat libertatea de exprimare. Cine va răspunde pentru asta politic și juridic?”, a scris liderul formațiunii, Igor Dodon.
Miliardarul Elon Musk, care conduce eforturile preşedintelui american Donald Trump de a restrânge guvernul federal, a spus că lucrează pentru a închide agenţia de ajutor extern a SUA, USAID. Mai mult, acesta a numit agenția „organizație criminală” și ar fi suspendat contul USAID de pe X, cu un milion de abonați.
Președinta Maia Sandu a negat faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate, pe care l-a condus, ar fi beneficiat de bani din partea USAID sau alte fonduri americane. „Este ilegal, noi am respectat întotdeauna legea”, a precizat șefa statului.
Fostul premier, Vlad Filat, liderul PLDM, a venit cu o reacție privind scandalul legat de agenţia de ajutor extern a SUA, USAID, și s-a adresat Guvernării din Republica Moldova. „Unde sunt banii și cine este, de fapt, sunt hoți și bandiți?!”, a scris politicianul pe rețele.
Totodată, Igor Dodon a solicitat administrației Trump să efectueze un audit al fondurilor acordate ONG-urilor și să investigheze utilizarea banilor în campaniile electorale ale Maiei Sandu din 2020-2024. „Când acest lucru se va confirma, Maia Sandu și gașca ei trebuie să-și dea demisia și să plece de la guvernare”, a menționat Igor Dodon.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!