‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 4 aprilie, 2025
8.3 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageAfaceriMihai Munteanu, producător de nuci: „Dacă nu ne asociem, pierdem toți”

Mihai Munteanu, producător de nuci: „Dacă nu ne asociem, pierdem toți”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mihai Munteanu, un fermier din satul Ulmu, raionul Ialoveni, deține 17 ha de livadă de nuc cu două soiuri – Pescianski și Chandler.

Primii pomi au fost plantați în anul 2016, ulterior, la fiecare 2-3 ani a extins plantația. Evident, afacerea a venit și cu anumite provocări odată cu dezvoltarea livezii.

Mihai Munteanu ne-a spus în cadrul evenimentului „Nucicultura rezilientă: experiență internațională și perspective pentru Republica Moldova în contextul schimbărilor climatice” că vede, în special, trei mari provocări care afectează dezvoltarea sectorului de culturi nucifere.

Obținerea autorizației pentru irigare, impediment în dezvoltarea afacerilor agricole

„În primul rând, vorbim despre schimbările climatice, care în mod evident ne fac să ne gândim la irigare, fără irigare nu vom putea face agricultură. Dar și aici avem anumite impedimente, deoarece este complicat de a obține autorizația de folosință specială a apei. Foarte mulți agricultori anume aici și cedează. Personal, am reușit, într-un final, să obțin această autorizație, dar pentru celelalte culturi pe care le mai cresc. Urmează să conectăm irigarea și pentru livada de nuc”.

‹ adv ›
mihai munteanu

De fapt, în ultimii ani, despre această problemă ne-au vorbit sute de agricultori în cadrul evenimentelor la care participăm, însă până la moment problema nu a fost soluționată.

Amintim că, anul trecut, Asociația Moldova Fruct a prezentat un raport potrivit căruia creșterea suprafeței livezilor a stagnat din cauza obținerii anevoioase a autorizației de folosință specială a apei. Detalii aici.

mihai munteanu producator nuci

Necesitatea de a face față schimbărilor climatice

Tânărul fermier ne-a spus că a implementat mai multe măsuri pentru a face față schimbărilor climatice, adică pentru ca nemijlocit să-și securizeze recolta.

„Mă refer la înierbarea în livadă pentru a proteja solul. Am făcut și un experiment, am măsurat temperatura la ogorul negru (+450C), iar acolo unde era înierbat +280C. În plus, datorită înierbării are loc conservarea umidității, rouă de dimineață se păstrează până după ora 10.00, chiar și în cele mai aride zile”.

‹ adv ›

Asocierea – veriga fără de care fermierii nu pot avea succes

Mihai Munteanu vede asocierea ca o soluție ce vine să remedieze mai multe probleme, inclusiv să reducă costurile și să asigure o recoltă mai calitativă.

„O altă problemă majoră este asocierea, pentru că nu vom putea avea succese dacă nu ne vom asocia. Dacă vom fi mai mulți producători uniți va fi mult mai ușor să semnăm un contract bun.

Mă întreb de multe ori, de ce fiecare producător ar trebui să achite, cu un salariu mai puțin motivant, unui agronom? De ce nu am putea avea un agronom pentru mai mulți producători din aceeași zonă? La fel e și în cazul tehnicii, de ce fiecare producător trebuie să cumpere, de exemplu, câte un burghiu pe care îl folosește o singură dată toamna și să nu ne asociem și să procurăm mai mulți fermieri un burghiu pentru toți.

Noi știm a produce, suntem muncitori, dar suntem manageri foarte proști. Avem de lucrat foarte mult la acest capitol. Datorită asociației din care fac parte, am reușit să vând foarte ușor cantitatea de nucă, care a fost exportată. Cu siguranță, am reuși și mai multe dacă am forma și cooperative”. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›