„Schizofrenie juridică”. Alexei Paniș, după eliberarea sa din funcție: Președinta m-a demis conform unei prevederi care nu mai e în vigoare din august 2022

„Schizofrenie juridică...”. Declarația aparține ex-magistratului Alexei Paniș, în contextul demiterii sale. Potrivit acestuia, pe 8 februarie 2024, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că nu poate semna decretul de eliberare a unui judecător, deoarece legea modificată în august 2022 i-a retras competențele în acest sens. Cu toate acestea, pe 26 februarie 2025, șefa statului a emis un decret de eliberare a sa, bazându-se pe o prevedere legală abrogată în august 2022.

Foto: Youtube

„Schizofrenie juridică...

La 08 februarie 2024, prin răspunsul nr.01-06-09, Președintele Republicii Moldova comunică Consiliului Superior al Magistraturii că nu poate emite decretul de eliberare a unui judecător în temeiul art.25 alin.(2) din Legea nr.544/1995 cu privire la statutul judecătorului, deoarece începând cu data de 26 august 2022 normele care prevedeau competențele președintelui la eliberarea din funcție a judecătorilor au fost excluse, iar șeful statului nu mai deține atribuții la această etapă a carierei judecătorilor.

Aici președintele le explică membrilor CSM și aspectele privind efectele actului normativ - produce efecte cât este în vigoare...

La 26 februarie 2025, la momentul în care hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii privind propunerea de eliberare a judecătorului Paniș Alexei din funcție nu a fost publicată, Președintele Republicii Moldova emite decretul nr.88-X, prin care judecătorul Paniș Alexei se eliberează din funcția de judecător în temeiul art.25 alin.(1) lit.k) din Legea nr.544/1995, prevedere care nu mai este în vigoare din 26 august 2022”, a scris acesta pe rețele.

Judecătorul Alexei Paniș a fost eliberat din funcție. Președinta Maia Sandu a semnat un decret în acest sens pe 26 februarie 2025.

Judecătorul Alexei Paniș, eliberat din funcție, prin decretul semnat de președinta Maia Sandu, a venit cu o reacție, la scurt timp după ce documentul a fost făcut public.

La 23 decembrie 2025, cu 6 voturi pro și 4 contra, plenul CSM a respins cererea judecătorului Alexei Paniș de la Judecătoria Chișinău, privind înaintarea propunerii repetate Președintelui Republicii Moldova de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Judecătorul Alexei Paniș a picat evaluarea reluată, anunța, la mijlocul lunii septembrie, Comisia Pre-Vetting, care își argumenta decizia prin faptul că magistratul „nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică”.

La începutul lunii februarie 2023, Comisia Pre-Vetting anunța că magistratul Alexei Paniș, care a venit la primele audieri pre-vetting într-un tricou cu inscripția „CSM expirat”, nu a trecut evaluarea. Paniș, alături de alți magistrați, s-a adresat în instanță.

În vara anului 2023, Curtea Supremă de Justiție a admis contestațiile mai multor procurori și judecători, inclusiv Alexei Paniș, care au picat evaluarea pre-vetting, aceștia urmând să fie reevaluați de Comisie, potrivit hotărârii CSJ.

Drept urmare, premierul Dorin Recean a făcut o atenționare judecătorilor CSJ care au participat la anularea unor decizii ale Comisiei Pre-vetting. „Vreau să le spun la minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că, nu ne-ați surprins. Veți răspunde conform legislației”, a declarat Recean.

La rândul său, judecătorul Paniș, vizat de deciziile CSJ, prin care au fost anulate hotărârile pre-vetting, a venit cu o reacție pe marginea criticilor stârnite de acest subiect. „Într-un stat de drept justiția nu poate fi tratată ca plantația guvernanților și mesajele lor la acest capitol trebuie să fie mai moderate. Textele deciziilor pronunțate confirmă că între experți și mercenari este o graniță fină, peste care, din păcate, s-a pășit în prevetting”, a menționat magistratul, într-un mesaj transmis la adresa redacției UNIMEDIA.

În februarie 2024, magistratul Alexei Paniș a contestat refuzul președintei Maia Sandu de a-l numi în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă.

La rândul său, Maia Sandu a comentat scandalul legat de Paniș astfel: „E dreptul meu prin lege în momentul în care am întrebări la anumiți candidați să reîntorc dosarele la Consiliul Superior al Magistraturii.

În martie 2024, procuroarea Victoria Furtună declara că Serviciul de Informații și Securitate a cerut investigarea judecătorului Alexei Paniș, iar Procuratura a verficat și emis ordonanțe de refuz. Totuși, CNA a expediat Aparatului președintelui țării „o notă pe care o secretizează”.

În aprilie 2024, Paniș a fost audiat repetat la Pre-vetting, iar întrebările l-au vizat mai mult pe tatăl său decât activitatea sa de judecător. Magistratul a pus la îndoială traducerile efectuate de secretariat. „După cazul cu Iulian Munteanu, nu am încredere în acesta”, a spus Paniș.

Audierile au continuat și în luna iunie.


Pub