Gestul lui Ilie Bolojan a fost unul firesc, pe care un bărbat trebuie să îl facă în prezența unei doamne, potrivit codului bunelor maniere.
Momentul a fost surprins într-o filmare pe TikTok, postată pe contul Maiei Sandu, în care a fost prezentat momentul sosirii președintelui interimar al României, la Chișinău.
Înainte de a-i lua umbrela din mâna, Bolojan i-a cerut voie președintei Republicii Moldova, iar aceasta, încântată, a încuviințat și i-a zâmbit.

„Știm cum e să fii lipsit de frați și prieteni”
Maia Sandu a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj de mulțumire pentru susținerea „necondiționată” a României, de-a lungul anilor.
„De Mărțișor, l-am întâmpinat la Chișinău pe Președintele interimar al României, Ilie Bolojan. I-am mulțumit domnului Președinte pentru toată susținerea necondiționată a României de-a lungul anilor”, a menționat președinta Republicii Moldova.
Totodată, aceasta a precizat: „De România ne leagă istoria, limba, proiectele comune, dar și dorința de a trăi în pace, libertate și democrație. Noi cunoaștem alternativa. Știm cum e să fii lipsit de frați și prieteni, de libertate și de limbă maternă”.
Președinta Maia Sandu îl găzduiește sâmbăta, 1 martie, pe Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, care efectuează o vizită oficială în Republica Moldova.
„Întrevederea va reconfirma relația specială dintre Republica Moldova și România, bazată pe o comunitate de limbă, istorie și cultură, și va sublinia angajamentul comun pentru aprofundarea cooperării bilaterale în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului”, potrivit Președinției.
În această dimineață, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a fost întâmpinat de către Maia Sandu, la Președinție, cu Garda de onoare.
Ilie Bolojan și Maia Sandu au susținut o conferiță de presă comună la Președinție.
Cei doi oficiali au vorbit despre riscurile care se mențin dacă, în perioada următoare, nu se va instaura pacea în Ucraina. „Atât timp cât avem un război în vecinătate, riscurile sunt foarte mari pentru toți”, a subliniat Maia Sandu. „Dacă gândurile expansioniste ale Rusiei vor rămâne o constantă în anii viitori, ne putem gândi la reînceperea unui nou conflict și Ucraina poate să fie doar prima victimă”, a adăugat Ilie Bolojan.
Întrevederea celor doi șefi de stat are loc a doua zi după discuția dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski de la Casa Albă, care a fost una foarte tensionată, pe tonuri ridicate. La un moment dat, Trump s-a enervat pe Zelenski și l-a numit „stupid president” ( n.r. președinte prost).
După întrevederea calificată drept un eșec total, președintele SUA, Donald Trump, a făcut totalurile: „Zelenski nu este pregătit pentru pace dacă America este de partea lui, deoarece el simte că implicarea noastră îi oferă un mare avantaj în negocieri. Eu nu vreau avantaj, eu vreau PACE, iar el a manifestat lipsă de respect față de SUA”.
Volodimir Zelenski a mers ieri la Washington pentru a se întâlni cu Donald Trump, în vederea semnării unui acord privind exploatarea resurselor minerale din Ucraina. Totodată, președintele ucrainean spera să obțină garanții de securitate în negoicierile de pace pe care SUA le poartă cu Rusia.
Proiectul prezentat de Casa Albă ar cere 500 de miliarde de dolari din resursele naturale ale Ucrainei, inclusiv minerale esențiale, pentru a recupera ajutorul acordat de SUA Kievului.
Inițial, Volodimir Zelenski a refuzat să semneze acordul, deoarece acesta nu conține garanții de securitate pentru Ucraina și pentru că suma de 500 de miliarde de dolari depășește cu mult cei 100 de miliarde oferiți de fostul președinte Joe Biden sub formă de grant.
Ulterior, însă, Kievul a convenit cu Washingtonul asupra acordului privind resursele minerale, care, în speranța oficialilor ucraineni, va îmbunătăți relațiile cu administrația Trump și va deschide calea pentru un angajament de securitate pe termen lung al SUA.
Miercuri, Kremlinul a declarat că aşteaptă „declaraţii oficiale" privind un eventual acord între Kiev şi Washington pentru exploatarea bogăţiilor minerale ale Ucrainei, după o dispută pe această temă între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său american Donald Trump.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!