(foto/video) Violențe extreme în Grecia: Protestatarii au aruncat cu pietre și cocktailuri Molotov, iar polițiștii cu gaze lacrimogene. Manifestanți pașnici s-au baricadat în Parlament

Protestul de ieri de la Atena a fost pașnic până când un grup de tineri cu cagule a aruncat cu cocktailuri Molotov în poliție și a încercat să ia cu asalt baricadele de la clădirea Parlamentului. Poliția antitero a recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă, iar ciocnirile s-au extins apoi în cartierele din jur, potrivit Reuters și The Guardian, citate de Hotnews.ro.

Foto: Foto: Petros Giannakouris / AP / Profimedia

Protestele vin la doi ani după ce 57 de persoane au murit atunci când un tren de pasageri plin cu studenți s-a ciocnit cu un tren de marfă la 28 februarie 2023, în apropierea defileului Tempi din Grecia centrală.

În Piața Syntagma din Atena, protestatarii au scris cu spray roșu pe jos numele celor morți în tragedia feroviară din Tempi. Sloganul „Nu am oxigen” – ultimele cuvinte ale unei femei într-un apel către serviciile de urgență – a răsunat în scandări în toată țara.

Miile de oameni care au umplut Piața Syntagma din Atena au fugit în momentul izbucnirii violențelor, unii căutând chiar refugiu în interiorul parlamentului.

Peste 80 de persoane au fost reținute, în timp ce numeroase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost rănite în timpul violențelor.

Poliția a lansat rafale de gaze lacrimogene și grenade paralizante și a folosit tunuri cu apă pentru a îndepărta mulțimile, o confruntare având loc în fața Arcului lui Hadrian, un monument antic roman.

Potrivit informațiilor furnizate de serviciile medicale de urgență, citate de publicația greacă Kathimerini, toți răniții sunt în afara oricărui pericol, iar majoritatea au fost duși la spital după ce au suferit arsuri provocate de cocktailuri Molotov și probleme respiratorii.

Ciocniri au izbucnit și în al doilea oraș al Greciei, Salonic, unde o mulțime uriașă a blocat centrul orașului, iar oamenii au lansat pe cer baloane negre în memoria celor morți.

Tensiuni și incidente minore au fost înregistrate în Heraklion după încheierea mitingului. Forțele de poliție au făcut uz pe scară largă de gaze lacrimogene.

Doi ani de la tragedia feroviară

Sute de mii de oameni protestează vineri în mai multe orașe din Grecia pentru a cere dreptate la doi ani de la cea mai mare tragedie feroviară din istoria țării, iar angajații din transportul aerian, feroviar și maritim au oprit lucrul, transmite Reuters.

57 de persoane au murit atunci când un tren de pasageri plin cu studenți s-a ciocnit cu un tren de marfă la 28 februarie 2023, în apropierea defileului Tempi din Grecia centrală.

Doi ani mai târziu, lacunele de siguranță care au provocat accidentul nu au fost remediate, a constatat joi o anchetă. O investigație judiciară separată rămâne nefinalizată și nimeni nu a fost condamnat în cazul accidentului feroviar de acum 2 ani.


Demonstrații în masă au fost planificate în zeci de orașe din întreaga țară. Toate zborurile interne și internaționale au fost suspendate, controlorii de trafic aerian alăturându-se navigatorilor, mecanicilor de tren, medicilor, avocaților și profesorilor într-o grevă generală de 24 de ore pentru a aduce un omagiu victimelor accidentului.

Întreprinderile au fost închise, iar teatrele și-au anulat spectacolele.


Guvernul Mitsotakis, acuzat că nu face o anchetă parlamentară

La primele ore ale dimineții, zeci de mii de persoane s-au adunat în Piața Syntagma din centrul Atenei, sub supravegherea poliției în echipament antirevoltă. Pe o pancartă scria: „Guvernul criminalilor”.

Guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis, care a fost reales după accidentul din 2023, a fost criticat în mod repetat de rudele victimelor pentru că nu a inițiat o anchetă parlamentară privind responsabilitatea politică.

Guvernul neagă orice faptă ilicită și afirmă că este de competența sistemului judiciar să investigheze accidentul.

Protestele de vineri au reflectat furia în creștere față de dezastrul din Grecia, unde neîncrederea în guvern este comună în urma unei crize a datoriilor din perioada 2009-2018, în care milioane de oameni au pierdut salarii și pensii, iar serviciile publice au suferit din cauza subfinanțării.

„Guvernul nu a făcut nimic pentru a se face dreptate”, a declarat Christos Main, în vârstă de 57 de ani, un muzician prezent la mitingul din Atena. „Acesta nu a fost un accident, a fost o crimă”, a spus el.

O altă protestatară, care și-a dat numele Evi, a spus că a venit pentru a plânge morții, „dar și pentru că guvernul a încercat să mușamalizeze lucrurile”.

Numele celor uciși au fost scrise cu spray roșu pe asfaltul din fața clădirii parlamentului.

În suburbiile Atenei, grupuri de toate vârstele s-au îndreptat spre centrul orașului cu pancarte pe care scria „Nu am oxigen”, un slogan al protestelor care face ecou ultimelor cuvinte ale unei femei într-un apel către serviciile de urgență.

Mulți elevi au mers la ore îmbrăcați în negru, un simbol al doliului. Alții au ridicat baloane negre.

Grecii, nemulțumiți de ancheta privind tragedia

Într-o postare pe Facebook vineri, Mitsotakis a declarat că guvernul său va depune eforturi pentru a moderniza rețeaua feroviară și a o face mai sigură.

„În acea noapte, am văzut cea mai urâtă față a țării în oglinda națională”, a scris el despre noaptea accidentului. „Erori umane fatale s-au întâlnit cu insuficiențe cronice ale statului”.

Partidele de opoziție au acuzat guvernul de mușamalizarea probelor și i-au cerut să demisioneze. Săptămâna viitoare, parlamentul este așteptat să dezbată dacă va înființa o comisie care să investigheze posibila responsabilitate politică în dezastru.

Într-un sondaj făcut săptămâna aceasta de agenția de sondare Pulse, 82% dintre grecii chestionați au declarat că dezastrul feroviar este „una dintre cele mai importante” sau „cea mai importantă” problemă din țară, iar 66% s-au declarat nemulțumiți de investigațiile privind accidentul.

În Atena, studenții au scandat „Trimite-mi un mesaj când ajungi acolo”, ultimul mesaj pe care multe dintre rudele victimelor l-au trimis celor dragi.

„Suntem aici pentru că suntem părinți… mâine ar putea fi copiii noștri”, a spus Litsa, o asistentă medicală în vârstă de 45 de ani.


Pub