57 de persoane au murit atunci când un tren de pasageri plin cu studenți s-a ciocnit cu un tren de marfă la 28 februarie 2023, în apropierea defileului Tempi din Grecia centrală.
Doi ani mai târziu, lacunele de siguranță care au provocat accidentul nu au fost remediate, a constatat joi o anchetă. O investigație judiciară separată rămâne nefinalizată și nimeni nu a fost condamnat în cazul accidentului feroviar de acum 2 ani.
Demonstrații în masă au fost planificate în zeci de orașe din întreaga țară. Toate zborurile interne și internaționale au fost suspendate, controlorii de trafic aerian alăturându-se navigatorilor, mecanicilor de tren, medicilor, avocaților și profesorilor într-o grevă generală de 24 de ore pentru a aduce un omagiu victimelor accidentului.
Guvernul Mitsotakis, acuzat că nu face o anchetă parlamentară
La primele ore ale dimineții, zeci de mii de persoane s-au adunat în Piața Syntagma din centrul Atenei, sub supravegherea poliției în echipament antirevoltă. Pe o pancartă scria: „Guvernul criminalilor”.
Guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis, care a fost reales după accidentul din 2023, a fost criticat în mod repetat de rudele victimelor pentru că nu a inițiat o anchetă parlamentară privind responsabilitatea politică.
Guvernul neagă orice faptă ilicită și afirmă că este de competența sistemului judiciar să investigheze accidentul.
Protestele de vineri au reflectat furia în creștere față de dezastrul din Grecia, unde neîncrederea în guvern este comună în urma unei crize a datoriilor din perioada 2009-2018, în care milioane de oameni au pierdut salarii și pensii, iar serviciile publice au suferit din cauza subfinanțării.
„Guvernul nu a făcut nimic pentru a se face dreptate”, a declarat Christos Main, în vârstă de 57 de ani, un muzician prezent la mitingul din Atena. „Acesta nu a fost un accident, a fost o crimă”, a spus el.
O altă protestatară, care și-a dat numele Evi, a spus că a venit pentru a plânge morții, „dar și pentru că guvernul a încercat să mușamalizeze lucrurile”.
Numele celor uciși au fost scrise cu spray roșu pe asfaltul din fața clădirii parlamentului.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!