„Cauza penală a fost pornită în septembrie 2016 de către Procurorul General, în temeiul autosesizării de către Procuratura Anticorupție. Ulterior, reprezentarea acuzării de stat a fost instrumentată tot de către Procuratura Anticorupție.
Potrivit materialelor, în anul 2011-2013, ex-judecătorul, în exercitarea funcției sale de vice-președinte al Judecătoriei Comrat, a emis o hotărâre contrară legii, într-un caz civil, la cererea unei companii, privind încasarea datoriei în sumă de 500 milioane dolari SUA, în mod solidar, de la pretinșii debitorii.
În al doilea episod, prin aceeași schemă, în martie 2013, judecătorul, a emis o altă hotărâre contrară legii, într-un alt caz civil, la cererea unei alte companii, privind încasarea datoriei în sumă de 700 milioane dolari SUA, în mod solidar, de la pretinșii debitorii.
Judecătorul a emis și eliberat ordonanța judecătorească prin care a dispus încasarea datoriei în sumă de 500 milioane dolari SUA și 700 milioane dolari SUA, în beneficiul creditorului – companiei străine, în ciuda lipsei actelor juridice valabile care să ateste împuternicirile reprezentantului creditorului. De asemenea, judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar, nu erau autentificate corespunzător, precum și nici legalizate, astfel inculpatul la pronunțarea hotărârii judecătorești ignorând procedurile legale.
Ordonanțele judecătorești emise de judecător, în cauzele civile, au avut consecințe financiare considerabile (1,2 miliarde dolari SUA), fiind transmise unui executor judecătoresc, care a încasat forțat suma din conturile bancare ale pretinșilor debitori în folosul ,,creditorului”.
Urmărirea penală a durat aproximativ 4 luni, iar judecarea acesteia a durat mai bine de 8 ani, fiind examinat în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate și fiind redistribuit de trei ori către un nou complet de judecată”, se arată în comunicatul PA.
În noiembrie 2024, Procuratura Anticorupție a anunțat că, în colaborare cu autoritățile de drept dintr-o altă jurisdicție, au fost identificate bunuri provenind din schema transnațională de spălare de bani „Laundromatul Rusesc”, în valoare de aproximativ 190 milioane dolari.
În noiembrie 2021, Procuratura Generală a Federației Ruse a anunțat că a trimis în judecată dosarul penal pe numele lui Veaceslav Platon. Acesta a fost acuzat de crearea și gestionarea unei grupări criminale și efectuarea de tranzacții valutare pentru a transfera fonduri în valută străină în conturile nerezidenților folosind documente false în proporții deosebit de mare.
Procuratura Anticorupție a venit pe data de 29 octombrie 2021, cu informații noi, în contextul investigațiilor cu privire la acțiunile întreprinse de către unele persoane în perioada anilor 2011-2015, în vederea preluării controlului asupra „Moldova Agroindbank”. Procurorii au constatat în baza probelor acumulate, că după ce a fost obținut un pachet de 2805 acțiuni ale băncii, folosind documente false și mijloace financiare provenite din „Laundromatul rusesc”, suspecții, pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, au tranzacționat acțiunile respective către companiile nerezidente, al căror beneficiar real era Platon Veaceslav.
În luna martie 2021, complicea fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, Elena Platon, director al trezoreriei băncii moldovenești BC Moldindconbank SA, a fost condamnată la 10 ani de închisoare în Rusia în cazul retragerii a peste 126 miliarde de ruble din Federația Rusă, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, Irina Volk.
Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pe data de 11 noiembrie 2021 au admis demersul procurorilor și au eliberat mandat de arestarea în contumacie, în privința lui Platon Veacealav, pe un termen de 30 zile.
În luna iulie 2023 Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia. Decizia a fost luată de instanța de la Moscova.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!