„Tot ce trebuie să facă Ministerul Culturii este să lase birocrația la o parte și să avizeze proiectul propus de responsabilii Primăriei pentru a putea începe reabilitarea străzii 31 August 1989, unde a fost depistată porțiunea de drum cu caldarâm.
Pe parcursul a aproape doi ani, Direcția Mobilitate Urbană, împreună cu Chișinău Proiect, a venit cu mai multe proiecte de restaurare a porțiunii de stradă unde a fost depistat caldarâmul, doar că, de fiecare dată, cei de la Ministerul Culturii au cerut corectări suplimentare.
Toate aceste solicitări, pe lângă faptul că trebuie să fie viabile, mai trebuie să poată fi adaptate în teren, ceea ce au și făcut specialiștii noștri de fiecare dată, dar, de fapt, de aceste aspecte nu prea au ținut cont cei care solicită tot felul de intervenții pe proiect.
Pe parcursul anului 2024 au avut loc 4 întrevederi cu CNMI și cu Ministerul Culturii cu autorul proiectului.
În luna septembrie 2024 a avut loc o ședință de lucru extinsă, cu participarea ministrului Culturii, președintelui Consiliului Național al Monumentelor Istorice și reprezentanților Primăriei, unde s-au discutat toate aspectele de restaurare și punere în valoare a monumentului istoric de pavaj (caldarâm) din str. 31 August 1989, tronsonul dintre str. M. Bănulescu-Bodoni și str. A. Pușkin, după care s-au agreat termenii de elaborare a documentației, ținând cont de recomandările propuse în cadrul ședințelor anterioare și curente, și termenii de elaborare a documentației de execuție.
Urmare, la data de 12.11.2024, la poșta electronică oficială a CNMI au fost expediate pentru avizare planul general al soluției propuse în cadrul ședinței din luna septembrie și soluția de proiect pe compartimente pentru avizare. Ulterior, la expirarea a 2 săptămâni fără răspuns, proiectantul a contactat telefonic secretarul CNMI, care a înaintat suplimentar o listă de recomandări, discutate anterior pe intern în cadrul CNMI.
În rezultat, proiectantul a ținut cont de toate recomandările înaintate anterior, a actualizat corespunzător documentația de execuție privind punerea în valoare a monumentului istoric și a depus-o din nou spre aprobare”, se arată în comunicatul municipalității.

În 2023, primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că, lucrările de reparație a porțiunii de pe strada 31 august 1989 din Chișinău au fost sistate, la sfârșitul lunii martie, de către Guvern, pe o perioadă nedeterminată. „Unde pune mâna PAS, totul se duce de râpă”, a spus edilul la ședința Primăriei.
Anterior, primarul general a anunțat că mai multe lucrări la caldarâmul din centru au fost oprite. Potrivit lui Ion Ceban, acestea sunt blocate de Ministerul Culturii și Guvern. „La fel ca și în Scuarul Catedralei, unde sunt mai multe lucrări puse pe pauză din cauza blocajelor. Oamenii nu au nevoie de birocrații, ci de proiecte pentru a trăi mai bine acasă”, a spus edilul.
„Ministerul de resort în loc să contribuie la această idee, mai degrabă este pentru stoparea tuturor lucrărilor și blochează iniţiativa Primăriei Capitalei, inclusiv pe multe alte proiecte inițiate în oraş”. Astfel a comentat Primăria declarațiile Ministerului Culturii pe caldarâmul din centru și a chemat funcţionarii să mai iasă din birouri şi să analizeze fiecare subiect pe teren.
Ministerul Culturii a recomandat conservarea și restaurarea porțiunilor păstrate ale caldarâmului străzii, reconstituirea porțiunilor pierdute de pavaj cu pietre de același fel din alte sectoare ale străzii 31 August 1989 sau ale Nucleului istoric al orașului, în urma ședinței de lucru pe marginea Raportului Agenției Naționale de Arheologie. De asemenea, experții convocați de Ministerul Culturii consideră că cea mai oportună posibilitate de punere în valoare corespunzătoare a caldarâmului istoric din piatră de granit de pe strada 31 August 1989 este prin transformarea segmentul dintre strada Alexandr Pușkin și strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni în spațiu pietonal.
În perioada 21 martie - 3 aprilie Agenția Națională Arheologică a efectuat cercetări arheologice la caldarâmul de pe strada 31 august 1989, cercetările fiind finanțate de Direcția Generală Mobilitate Urbană Chișinău. La finalul investigațiilor de teren a fost elaborat un raport tehnico-științific preliminar despre rezultatele acestor cercetări, care a fost transmis Ministerului Culturii al Republicii Moldova și Direcției Generale Mobilitate Urbană Chișinău.
O comoară a fost descoperită în timpul lucrărilor de reparaţie a străzii 31 August din Chişinău. Muncitorii au găsit o porţiune de pavaj, veche de peste un secol. Caldarâmul ar data din perioada când primarul Chişinăului era Carol Schmidt. Fondatoarea Asociaţiei Obşteşti „Salvaţi Chişinău,” Anetta Dabija a afirmat că lucrările au început cu sfidarea legii. „Acestea nu au obținut avizul de la Ministerul Culturii și nu țin cont de normativele din domeniu”, scrie Dabija.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!