„Potrivit informațiilor preliminare, în perioada desfășurării referendumului constituțional și a alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024, persoana, acționând în calitate de reprezentant al unui partid politic, ar fi transmis mijloace financiare prin aplicația PSB mai multor persoane cu drept de vot, solicitând-le să-și exprime opțiunea de vot „NU” la referendum și să voteze în favoarea unui anumit candidat la prezidențiale.
În urma denunțurilor depuse la CNA de către martori, care susțin că ar fi primit câte 2500 de lei de la membrul formațiunii politice și în urma acțiunilor de urmărire penală efectuate, persoana a fost recunoscută în calitate de bănuit, iar de la domiciliul acesteia au fost ridicate obiecte care urmează a fi supuse expertizei”, comunică CNA.
Conform legii, infracțiunea dată se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la un an la 5 ani.
Totodată, persoanele care denunță faptele ilicite și cooperează cu organul de urmărire penală pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională.
Până în prezent, CNA a aplicat amenzi de peste 11 milioane de lei în dosare contravenționale de corupere electorală pasivă. De asemenea, 10 dosare penale pe fapte de corupere electorală au ajuns deja în instanța de judecată.
În preajma alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024, Procurorul General, Ion Munteanu, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă informații noi despre fenomenului corupției electorale”. „Peste 28 de persoane au fost reținute, iar echivalentul în lei a peste 50 de milioane a fost ridicat în timpul celor peste 800 de percheziții”, a informat Munteanu.
La 24 octombrie 2024, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu a prezentat detalii noi din procesul de documentare a persoanelor în dosarul pe coruperea electoratului, la alegerile și referendumul constituțional din 20 octombrie. Atunci „a fost documentat transferul a 39 de milioane de dolari prin PSB Bank în Moldova, în scop de corupere a electoratului”.
Cernăuțeanu a făcut publice și noi înregistrări audio din convorbirile unor activiști care ar fi plătit alegători să voteze „NU” la referendum, dar și un anumit candidat la prezidențialele din 20 octombrie.
La 22 octombrie 2024, Poliția anunța că, în baza informațiilor din anchete, continuă documentarea cazurilor de corupere a alegătorilor în campania electorală. „Peste 400 de persoane sunt documentate la moment pentru primirea mijloacelor bănești în schimbul voturilor, riscând amenzi administrative de până la 37 500 de lei. Majoritatea celor vizați colaborează cu ancheta și oferă informații care pot servi drept probatoriu”, informau oamenii legii.
La 23 octombrie aceluiași an, Centrul Național Anticorupție informa că a aplicat amenzi în valoare aproximativ 1 milion de lei, suma variind între 25 de mii de lei și 37 500 de lei per persoană, pentru corupere electorală. Totodată, peste 350 de procese-verbale de constatare a contravenției menționate sunt încă în examinare.
După primele rezultate ale scrutinului din 20 octombrie, președinta Maia Sandu, candidată la prezidențile, a ieșit cu un mesaj scurt, în care a acuzat „grupări criminale de atac asupra țării, cu scopul de deturna procesele democratice”. „Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent”, a declarat Maia Sandu.
Pe 7 octombrie 2024, Centrul Național Anticorupție a anunțat că peste 100 de moldoveni riscă amenzi de până la 37 500 de lei, fiind acuzați de coruperea electorală pasivă.
Înregistrări audio din ancheta privind noile metode de finanțare ilegală a unor partide politice și forme de corupere a alegătorilor, documentate de Poliție și Procuratura Anticorupție, au fost făcute publice, în cadrul unui briefing susținut de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, și procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
„Poliției îi sunt cunoscute acțiuni de corupere a 130 de mii de cetățeni, pe conturile cărora au fost realizate transferuri din Federația Rusă. Prin PSB Banc, acești bani ajung pe conturile persoanelor. Poliția a documentat evidența transferurilor doar pentru septembrie de peste 15 milioane de dolari către aceste persoane, care au diferite roluri, pornind de la liderii organizațiilor teritoriale, persoane responsabile de secții, activiștii și simpatizanții care sunt corupți. Mecanismele de ghidare se realizează prin boturile de Telegram, inclusiv de persoane din Federația Rusă”, a precizat Cernăuțeanu.
La rândul său, Veronica Dragalin a anunțat ce pedepse riscă cei care oferă, dar și cei care primesc bani, pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale.
În cadrul declarațiilor comune de presă alături de Marcel Ciolacu, Dorin Recean a declarat că persoanele implicate în schema de cumpărare a alegătorilor deja sunt amendate cu peste 35 de mii de lei.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!