„Iată cine sunt vânzătorii de țară și de patrimoniu național. Numele lor e Guvernarea PAS”, a scris Igor Dodon.

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a vorbit despre mai multe soluții pentru a remedia situația de la Calea Ferată a Moldovei, printre care a menționat înstrăinarea unor active, inclusiv Palatul Feroviarilor din centrul capitalei. „Cred că ei trebuie să scoată la vânzare Palatul Feroviarilor, să incaseze resurse financiare, să plătească salarii, să cumpere vagoane”, a declarat ministrul.
Angajații Căilor Ferate, care nu și-au primit salariile din vara anului trecut, au ieșit la protest vineri, 14 februarie, în centrul capitalei. Oamenii s-au adunat, inițial, în fața Guvernului, dar au mers apoi și la Parlament, și la Președinție.
Tot vineri, feroviarii au ieșit la protest și în orașul Bălți. „Autoritățile și-au șters picioarele de noi. Am vrut să ieșim la protest încă în octombrie, atunci ne-au dat salariile pe 2 luni, au găsit de unde. Dar deja e jumătate de an. Mai rău de atât nu se poate”, a spus una dintre manifestante.
Unul dintre feroviarii prezenți la protestul de la Guvern s-a arătat indignat de faptul că niciunul dintre oficialii statului nu a ieșit la manifestanți, să le spună când își vor primi salariile restante. „Unde sunt Sandu, Recean, Bolea? A murit Bolea? Nu, atunci să vină la noi”, a spus bărbatul.
Șeful Căii Ferate din Moldova a postat un mesaj pe Facebook, pentru feroviarii care au protestat, nemulțumiți de restanțele salariale. „Vreau să fiu sincer cu voi: situația actuală a CFM nu este una pe care am creat-o noi, dar este responsabilitatea noastră să o rezolvăm. Știu că fiecare zi fără un salariu este o zi grea. Vă cer doar un lucru: să rămânem uniți și să avem încredere că împreună vom reuși să redresăm CFM”, se menționa în postarea de pe pagina întreprinderii.
Și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, s-a adresat, într-un mesaj pe Facebook, feroviarilor care au protestat. „În ultimii 10-15 ani, Întreprinderea de Stat „Căile Ferate ale Moldovei” (CFM) a fost gestionată prost și iresponsabil, iar situația în care am ajuns azi a fost cauzată, inclusiv, din nedorința managementului anterior de a lua decizii complicate, dar necesare. Salariile restante trebuie plătite, iar aceasta este prioritatea conducerii actuale”, a scris Bolea.
De cealaltă parte, o angajată a Căii Ferate din Moldova s-a arătat indignată de faptul că nu se găsesc bani pentru restanțele la salarii, în timp ce politicienii își primesc leafa la timp. „Vreau să-l întreb pe domnul Bolea, de când a intrat în funcție, a primit salariu? El din 2024 a primit salariu? Și domnul Grosu a spus că asta e o bortă, dar din care bortă dumnealui primește salariu?”, a spus, indignată, femeia, care a participat la protestul din centrul capitalei.
În ianuarie, activitatea stației din Ocnița era grav afectată, după ce o parte dintre angajați au încetat munca, nemulțumiți de restanțele salariale. Aceștia au mărturisit că li s-a terminat răbdarea și au dat vina pe autoritățile centrale pentru lipsa soluțiilor. De cealaltă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că Guvernul este la curent cu situația de la CFM, dar nu executivul se face responsabil de restanțele salariale.
În luna septembrie 2024, Calea Ferată din Moldova (CFM) a achitat salariu angajaților întreprinderii abia pentru luna aprilie.
În luna februarie 2024, datoriile la salarii către angajații Căii Ferate din Moldova se ridicau la circa 40 de milioane de lei, potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de atunci, Andrei Spînu.
La 29 ianuarie 2024, șeful CFM, Oleg Tofilat, a depus cerere de demisie la APP. Ulterior, la 12 februarie 2024, APP a anunțat că interimatul funcției de director al CFM, după demisia lui Oleg Tofilat, va fi preluat de către Serghei Tomșa, „actual vicedirector general, responsabil de infrastructură și tracțiune, cu experiență de peste 2 decenii în cadrul întreprinderii”.
Câteva zile mai devreme, Federația Sindicală a Feroviarilor din R. Moldova solicita autorităților statului să găsească soluții în regim de urgență, pentru plata restanțelor la salarii angajaților Căilor Ferate, mai mulți dintre care nu și-au primit remunerarea încă din luna octombrie a anului trecut.
La peste o lună după demisia lui Tofilat de la CFM, Andrei Spînu declara că se aștepta că fostul șef al Întreprinderii Calea Ferată din Moldova va rămâne în funcție, pentru a soluționa problema restanțelor la salariile angajaților CFM. „Mă așteptam ca atunci când este mai greu, să rămâi și să pui umărul să depășești situația, nu să pleci”.
Ulterior, fostul șef al Căii Ferate, Oleg Tofilat, a făcut dezvăluiri despre motivele din care și-a dat demisia. Acesta susținea că în timp ce era în discuții cu băncile comerciale, ca întreprinderea să obțină un credit, „în oraș au apărut zvonuri despre înlocuirea sa cu o altă persoană”. „Vestea precum că la Calea Ferată va fi un nou director era alimentată, din câte am înțeles, de unii exponenți din conducerea țării, a declarat Tofilat”.
La începutul lunii ianuarie 2024, ministrul de atunci al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, declara că Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” are datorii „de o lună, maximum două luni la plata salariilor”.
În aprilie 2021, o comisie de anchetă creată în Parlament, la inițiativa fracțiunii PSRM, a raportat că Întreprinderea de stat „Calea Ferată a Moldovei” a fost delapidată, în ultimul deceniu, de peste 1,5 miliarde de lei.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!