„Nu văd în proiect cum unii procurori vor fi scoși din sistem. Așteptarea pe care o am, e ca în acest proiect de lege să existe pârghii ca acești procurori să nu mai fie în procuratura nou creată. Am anumite temeri că dacă votăm în această formulă, acești bandiți vor rămâne. Din cauza a 5-6 procurori și a apucăturilor lor bandidești se face de râs toată tagma procurorilor. Referitor la control. Noi nu avem pârghii ca să vedem care a fost activitatea instituției timp de un an de zile. Raportarea în Parlament a fost eliminată. De asemenea, nu avem un registru unde procurorii pot fi văzuți”, a declarat deputatul Lilian Carp la ședința Parlamentului din 20 februarie.
La rândul său, reprezentanții CSP au venit cu o reacție.
„Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) își exprimă profunda îngrijorare față de declarațiile recente ale deputatului Lilian Carp, făcute în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. Utilizarea unor expresii ofensatoare de către acesta, la adresa procurorilor, precum „bandiți obraznici” și afirmații ca „creăm instrumente ca ei să nu mai ajungă în funcții în urma comasării”, sunt inacceptabile, afectând grav demnitatea și reputația profesională a procurorilor.
CSP subliniază că astfel de afirmații aduc atingere gravă onoarei și demnității profesionale a corpului procurorilor și subminează încrederea cetățenilor în actul de justiție. Procurorii își exercită atribuțiile cu respectarea strictă a legii, pe baza principiilor de independență, imparțialitate și responsabilitate față de societate.
Îngrijorător este faptul că aceste declarații provin din partea unui reprezentant al puterii legislative, fapt ce poate fi perceput drept o încercare de a exercita presiuni asupra activității procurorilor.
Amintim că respectarea principiului separației puterilor în stat este fundamentală într-un stat de drept, iar retorica denigratoare la adresa justiției riscă să afecteze grav echilibrul democratic și eforturile de reformă în domeniu.
Consiliul respectă dreptul la opinie și la critică, însă atrage atenția că discursurile publice ale demnitarilor trebuie să fie responsabile, echilibrate și să nu contribuie la subminarea încrederii în instituțiile statului. Reformele autentice în justiție pot fi realizate doar prin dialog, respect reciproc și angajament comun pentru consolidarea statului de drept.
În acest context, CSP face apel la responsabilitate și moderație în declarațiile publice ale actorilor politici și reiterează disponibilitatea de a contribui la o reformă veritabilă și echitabilă a sistemului de justiție, în interesul cetățenilor și al bunei funcționări a instituțiilor statului”, se arată într-un comunicat.

Pe deputații PAS nu i-a oprit nici demisia șefei Procuraturii Anticorupție, nici mesajul acesteia să renunțe la lichidarea celor două procuraturi specializate. Aceștia au votat, în prima lectură, acum câteva clipe proiectul înaintat de un grup de parlamentari PAS de creare a PACCO - Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate.
Autorii proiectului nu au putut răspunde cum se vor asigura că dosarele nu vor fi tergiversate de această reformare sau dacă Guvernul va reuși, de această dată, să asigură entitatea cu un sediu, ceea ce nu i-a reușit în cazul PA.
Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vor fi lichidate, iar în locul acestora va fi creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) - aceasta este prevederea unui proiect de lege elaborat de un grup de deputați PAS.
Procuratura Generală critică proiectul de lege elaborat de PAS, care prevede lichidarea procuraturilor specializate și crearea unei singuri instituții, Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). „În urma unei analize preliminare, au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare și gestionare corespunzătoare”, spun responsabilii.
Între timp, Veronica Dragalin a anunțat că pleacă din fruntea Procuraturii Anticorupție. Într-un discurs pe rețele, unde a criticat, din nou, proiectul PACCO, ultima a declarat că a depus o cerere de demisiei pe numele Procurorului General.
În cererea de demisie, șefa PA a subliniat că a luat această decizie pentru a opri inițiativa PAS de lichidare a PA și PCCOCS. „Din motiv că argumentarea autorilor se bazează pe premise false și vine după ce puterea legislativă și puterea executivă au exprimat repetat, în mod public, critici dure împotriva performanţei mele în funcția de Procuror-șef, consider că această inițiativă legislativă derivă direct ca rezultat al prezenţei mele în această fiuncție”, a indicat Dragalin în act.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!