(video) Împușcături, explozii și lacrimi. Ședința Parlamentului a început cu un film zguduitor despre războiul din Ucraina. Grosu: Sunt 3 ani de invazie criminală

Ședința Parlamentului a început, astăzi, cu imagini ale războiului din Ucraina. Președintele Legislativului, Igor Grosu, a reamintit că peste doar câteva zile se împlinesc 3 ani de la începutul agresiunii în țara vecină. „Suntem martorii a trei ani de invazie criminială a Rusiei, pentru că un individ cu ambiții de putere nemaivăzute vrea să instaureze în Ucraina „russkii mir” și să reînvie un imperiu. Dacă-i reușește, nu se va opri la Ucraina, va refuza și dreptul nostru la existență”, a declarat speakerul.

Foto: COLAJ

„Da, din păcate, nu sunt imagini din film, dar sunt realități pe care le trăiesc pe propria piele vecinii noștri. Peste câteva zile intrăm în al 4-lea an de război în Ucraina. Dacă îmi spunea  cineva acum 3 ani că intrăm în război, nu l-aș fi crezut. De 3 ani, Ucraina luptă cu vitejie pentru libertate, suveranitate, democrație, pace.

Der 3 ani ucrainenii mor, pentru că nu vor să cedeze țara.

Suntem martorii a trei ani de invazie criminială a Rusiei, pentru că un individ cu ambiții de putere nemaivăzute vrea să instaureze în Ucraina „russkii mir” și să reînvie un imperiu. 

Pentru aceasta e gata să omoare nu doar soldați, dar și femei, copii...

Ei refuză Ucrainei și ucrainenilor dreptul de a exista și e gata să-i distrugă fizic pe cei care se opun.

Dacă-i reușește, nu se va opri la Ucraina, va refuza și dreptul nostru la existență, dreptul statelor Baltice, al Poloniei, al altor state din fosta sferă

Deja o face prin atacuri hibride, implicându-se grosolan în alegeri. A simțit-o România, Georgia, Serbia, acum Germania.

Mulțumesc ucrainelilor pentru curaj și vitejie, e un exemplu de popor care luptă pentru o țară liberă. Nu vom uita niciodată acest lucru. Mulțumesc pentru rezistență, pentru că luptați, pentru că iubiți Ucraina. Moldova va fi alături de Ucraina cât va fi nevoie.

Slava Ucrainei”, a declarat Igor Grosu, în debutul ședinței Parlamentului.

Deputații au ținut un minut de reculegere pentru cei care și-au pierdut viața în războiul din Ucraina.

La data de 24 februarie Rada Supremă a votat pentru introducerea legii marțiale în Ucraina. Anunțul a fost făcut de mai mulți deputați pe conturile lor de Telegram. Ucraina a intrat în stare de război.Atunci, Parlamentul a votat pentru instaurarea stării de urgență, la solicitarea Guvernului, ca urmare a conflictului armat izbucnit în țara vecină, Ucraina.

În dimineața aceleiași zile Putin a avut un discurs, în jurul orei 5.30 (4.30 ora Moldovei), în care a declarat că „toate analizele arată că confruntarea Rusiei cu aceste forțe este de neevitat”.

Ministrul de Externe de la Chișinău de atunci, Nicu Popescu, a anunțat că Moldova își evacuează diplomații de la Kiev, iar șefa statului a convocat CSS în legătură cu situația din Ucraina.

Pe 21 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. 

Și liderii celor două regiuni separatiste din Ucraina i-au cerut lui Putin să le recunoască independența. Decizia a venit după o lungă ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.„Granițele Ucrainei, recunoscute internațional, rămân același, în ciuda deciziei Rusiei”, a mai declarat, la rândul său, liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski.

Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că a deschis un dosar penal după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, pentru modificarea granițelor țării.

Lideri din întreaga lume au condamnat decizia Rusiei și și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, cu respectarea integrității teritoriale a țării, amenințând Kremlinul cu sancțiuni diplomatice și economice. 

Și președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de condamnare vehementă a recunoașterii independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei.

Rusia ocupă la ora actuală aproximativ o cincime din teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei și a exclus posibilitatea de a accepta o soluționare a conflictului care să presupună retragerea din zonele cucerite pe câmpul de luptă.

Alături de Crimeea anexată în 2014, Moscova a declarat anexate, în septembrie 2022, regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, în care însă datele centralizate de Reuters din surse deschise arată că trupele ucrainene încă mai controlează în jur de 26.000 de kilometri pătrați.

Ucraina a transmis în repetate rânduri că dorește „garanții reale de securitate” și că nu va accepta un acord care să fie impus fără consimțământul său. În 24 februarie se vor împlini trei ani de la lansarea invaziei ruse.

Reprezentanții Moscovei au purtat o primă rundă de discuții cu oficialii americani, marți, în Arabia Saudită, fără participarea europenilor sau a ucrainenilor.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a organizat două discuții despre Ucraina cu liderii europeni, luni și miercuri, iar la cea de astăzi a fost invitat și Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, care a fost primit la Palatul Elysee.

Liderul SUA, Donald Trump, l-a criticat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pe care l-a descris drept „un dictator fără alegeri”. Tot în postarea de miercuri, președintele republican al Statelor Unite a spus că Washingtonul negociază „cu succes încheierea războiului cu Rusia”.


Pub