Votul electronic a dat bătăi de cap deputaților, așa că aceștia l-au votat după metoda veche - ridicând mână.
Proiectul cu nr.40 a acumulat 61 de voturi PAS, iar 21 au fost împotrivă. Alții doi deputați s-au abținut.
Proiectul a fost dur criticat de sistemul procuraturii. Atât fosta șefă PA, cât și Procuratura Generală au declarat că „reforma” inițiată va conduce la tergiversarea dosarelor de corupție înaltă.
Deși mai multe voci au declarat că proiectul PACCO a fost inițiat pentru a scăpa de Veronica Dragalin, inițiativa oricum a fost votată, după demisia acesteia din funcția de șefă PA.
Autorii proiectului nu au putut răspunde cum se vor asigura că dosarele nu vor fi tergiversate de această reformare sau dacă Guvernul va reuși, de această dată, să asigură entitatea cu un sediu, ceea ce nu i-a reușit în cazul PA.
Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vor fi lichidate, iar în locul acestora va fi creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) - aceasta este prevederea unui proiect de lege elaborat de un grup de deputați PAS.
Procuratura Generală critică proiectul de lege elaborat de PAS, care prevede lichidarea procuraturilor specializate și crearea unei singuri instituții, Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). „În urma unei analize preliminare, au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare și gestionare corespunzătoare”, spun responsabilii.
Între timp, Veronica Dragalin a anunțat că pleacă din fruntea Procuraturii Anticorupție. Într-un discurs pe rețele, unde a criticat, din nou, proiectul PACCO, ultima a declarat că a depus o cerere de demisiei pe numele Procurorului General.
În cererea de demisie, șefa PA a subliniat că a luat această decizie pentru a opri inițiativa PAS de lichidare a PA și PCCOCS. „Din motiv că argumentarea autorilor se bazează pe premise false și vine după ce puterea legislativă și puterea executivă au exprimat repetat, în mod public, critici dure împotriva performanţei mele în funcția de Procuror-șef, consider că această inițiativă legislativă derivă direct ca rezultat al prezenţei mele în această fiuncție”, a indicat Dragalin în act.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!