„Am stat la dubii dacă să susțin acest proiect sau nu, nu a fost o decizie deloc simplă. Dacă nu susții acest proiect, s-ar părea că aperi activitatea pe alocuri defectuoasă a celor două instituții, însă dacă susții proiectul, pentru mine, din păcate, înseamnă a merge împotriva măsurilor de reformă care au fost inițiate și sunt în curs de implementare. În dilema de a proceda politic popular și corect din punct de vedere al justiției, eu am ales a doua, dar să fie foarte clar, eu sunt perfect conștientă de problemele care sunt în aceste două instituții, precum sunt și în multe altele, nu o să le dau nume acum, iar cauzele acestor probleme nu sunt pereții, echipamentele, sediile, ci în mare parte oamenii.
Exact pentru a rezolva această problemă a fost inițiat acest proces greoi, care într-adevăr merge lent și trebuie urgentat, care a trecut zeci de expertizări internaționale, care se cheamă Vetting. Iată acest proiect trebuie dus la capăt și este unicul mecanism prin care o să scăpăm de oamenii corupți din acest sistem. Lilian carp adresase o întrebare: Cum nu lăsăm corupții din PA și PCCOCS să lucreze în sistem, chiar dacă în alte structuri. Nu există altă cale decât CSP sau Vetting. Acest proiect de lege nu are cum să ofere această soluție deoarece, din păcate, procurorii au mandat constituțional. Anume din acest motiv și din faptul că avem un CSP care a fost trecut prin Vetting, avem un Procuror General, cu mandat deplin, trecut prin Vetting, ei trebuie să-și asume responsabilitatea. Ei sunt cei care administrează acest sistem și ei trebuie să-și asume curățarea acestuia. Haideți să vedem responsabilitate din partea celor care au mandat constituțional să administreze acest sistem și să asigure integritatea acestuia. De ce trebuie noi de fiecare dată să ne asumăm prin modificarea legilor ceea ce trebuie alții să facă, având la îndemână toate instrumentele.
Oare noi am examinat suficient riscurile acestei comasări? Nu riscăm oare să punem pe pauză toate dosarele, la care cât de cât se mai lucrează acum, până devine noua instituție funcțională? Nu riscăm oare să ne trezim în plină perioadă electorală cu o instituție creată pe hârtie, dar neoperaționalizată? Și atunci pe cine vom da vina în lipsa rezultatelor combaterii corupției electorale?”, a punctat deputata PAS Olesea Stamate.
Ulterior, în procesul de votare a proiectului, în lectura I, Olesea Stamate a lipsit din plenul Parlamentului.
Olesea Stamate a insistat ca inițiativa cu privire la Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate să fie expertizată de Comisia de la Veneția, la plenara din iunie. „Până atunci este exact timp pentru a discuta toate propunerile și obiecțiile la proiect, asta dacă o asemenea reorganizare în contextul electoral își mai are loc”, a spus parlamentara în cadrul discuțiilor organizate ieri de Comisia juridică, numiri și imunități.
Însă pe deputații PAS nu i-a oprit nici aceasta, nici demisia șefei Procuraturii Anticorupție, nici mesajul acesteia să renunțe la lichidarea celor două procuraturi specializate. Aceștia au votat, în prima lectură, proiectul înaintat de un grup de parlamentari PAS de creare a PACCO - Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate.
Autorii proiectului nu au putut răspunde cum se vor asigura că dosarele nu vor fi tergiversate de această reformare sau dacă Guvernul va reuși, de această dată, să asigură entitatea cu un sediu, ceea ce nu i-a reușit în cazul PA.
Deputatul BCS Vlad Batrîncea a criticat în Parlament proiectul de lege cu privire la Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. „Cum ați adus-o pe Dragalin? „A fost un concurs „very nice””, a spus Batrîncea, de la tribuna centrală, înainte ca proiectul să fie supus votului.
Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vor fi lichidate, iar în locul acestora va fi creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) - aceasta este prevederea unui proiect de lege elaborat de un grup de deputați PAS.
Procuratura Generală critică proiectul de lege elaborat de PAS, care prevede lichidarea procuraturilor specializate și crearea unei singuri instituții, Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). „În urma unei analize preliminare, au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare și gestionare corespunzătoare”, spun responsabilii.
Între timp, Veronica Dragalin a anunțat că pleacă din fruntea Procuraturii Anticorupție. Într-un discurs pe rețele, unde a criticat, din nou, proiectul PACCO, ultima a declarat că a depus o cerere de demisiei pe numele Procurorului General.
În cererea de demisie, șefa PA a subliniat că a luat această decizie pentru a opri inițiativa PAS de lichidare a PA și PCCOCS. „Din motiv că argumentarea autorilor se bazează pe premise false și vine după ce puterea legislativă și puterea executivă au exprimat repetat, în mod public, critici dure împotriva performanţei mele în funcția de Procuror-șef, consider că această inițiativă legislativă derivă direct ca rezultat al prezenţei mele în această fiuncție”, a indicat Dragalin în act.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!