(video) „Dacă votați, le transmiteți moldovenilor din diasporă că nu merită să se întoarcă acasă.” Dragalin cere deputaților să nu aprobe crearea PACCO

Veronica Dragalin, care a anunțat, astăzi dimineață, că pleacă din fruntea Procuraturii Anticorupție, a adresat un mesaj deputaților din Parlamentul RM. „Prin aprobarea acestei legi, transmiteți mesajul că justiția poate fi influențată din capricii politice, transmiteți mesajul către toți procurorii și toți tinerii care ar dori să devină procurori, că cei care își asumă responsbailități importante, pot fi înlăturați sau retrogradați din funcție, transmiteți mesajul către moldovenii din diasporă, că nu merită să te întorci acasă”, a declarat șefa demisionară a PA.

Foto: Veronica Dragalin/FB

„Stimați deputați în Parlament, vă îndemn să reflectați cu atenție asupra consecințelor acestei decizii. Lichidarea PA va avea implicații grave și periculoase pentru statul de drept din RM și pentru parcursul european consacrat în Constituția RM.

Ca deputați, aveți o obligație față de cetățeni, să respectați Constituția. Prin aprobarea acestei legi, transmiteți mesajul că justiția poate fi influențată din capricii politice, transmiteți mesajul către toți procurorii și toți tinerii care ar dori să devină procurori, că cei care își asumă responsabilități importante, pot fi înlăturați sau retrogradați din funcție, transmiteți mesajul către moldovenii din diasporă că nu merită să te întorci acasă.

Nu este prea târziu să schimbați parcursul în lupta împotriva corupției la nivel înalt. Vă implor să vă gândiți la interesul cetățenilor, pentru care noi cu toții lucrăm, să protejați progresul pe care l-am făcut în lupta împotriva corupției și să votați împotriva acestei legi. Votul dvs pe acest proiect de lege va decide viitorul țării noastre, iar istoria va judeca dacă ați ales să protejați justiția sau să o subminați în acest moment periculos”, a declarat Veronica Dragalin.

Veronica Dragalin pleacă din fruntea Procuraturii Anticorupție. Într-un discurs pe rețele, unde a criticat, din nou, proiectul PACCO, ultima a declarat că a depus o cerere de demisiei pe numele Procurorului General.

În cererea de demisie, șefa PA a subliniat că a luat această decizie pentru a opri inițiativa PAS de lichidare a PA și PCCOCS. „Din motiv că argumentarea autorilor se bazează pe premise false și vine după ce puterea legislativă și puterea executivă au exprimat repetat, în mod public, critici dure împotriva performanţei mele în funcția de Procuror-șef, consider că această inițiativă legislativă derivă direct ca rezultat al prezenţei mele în această fiuncție”, a indicat Dragalin în act.

Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vor fi lichidate, iar în locul acestora va fi creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO).

Procuratura Generală critică proiectul de lege elaborat de PAS, care prevede lichidarea procuraturilor specializate și crearea unei singuri instituții, Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). „În urma unei analize preliminare, au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare și gestionare corespunzătoare”, spun responsabilii.

Pe 12 februarie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat înregistrarea proiectului de lege de creare a unei instituții care va comasa PA și PCCOCS.

În 2024, președinta Maia Sandu a solicitat schimbări la Procuratura Anticorupție, afirmând că activitatea instituției a arătat un eșec total.

Și deputata PAS, Olesea Stamate, spunea că așteptările proporțional de mari față de Procuratura Anticorupție și Veronica Dragalin sunt justificate. „Este mult de lucru. Eu cred că toată atenția a acestei instituții ar trebui să fie direcționata anume acolo. Parlamentul i-a oferit tot suportul, s-au lărgit competențele”, a declarat deputata.

Prin urmare, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a declarat că domeniile anticorupție și crimă organizată urmează să fie consolidate, iar în acest sens Ministerul Justiției vine cu două soluții - fuzionarea Procuraturii Anticorupție cu PCCOCS sau transferarea anumitor dosare complexe de corupție politică și crimă organizată în gestiunea unei secții specializate din cadrul Procuraturii Generale.

„Nu au fost prezentate argumente plauzibile sau convingătoare care să justifice necesitatea unei astfel de fuzionări”, a declarat PA pentru UNIMEDIA, comentând subiectul.

Tot atunci, șefa Procuraturii Anticorupție a anunțat că nu demisionează. „Nu am fost invitată la audieri la Parlament și nu cunosc care sunt scopurile acestor modificări. Eu sunt aici în această funcție pe care o am pentru un mandat de 5 ani și o să continui să lucrez în fiecare zi în interesul cetățenilor”, a declarat Dragalin.

Ultima a mai accentuat că de mai multe luni îi „este clar mesajul politicului”. „Ei consideră că eu nu ar trebui să fiu în acestă funcție. Îmi e clar din comentariile publice făcute de conducătorii țării noastre, inclusiv doamna președintă, domnul prim-ministru și domnul președinte al Parlamentului”, a precizat Dragalin.

De cealaltă parte, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a dezmințit zvonurile că propunerea ministerului pe care îl conduce pe fuzionarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS ar fi „o mutare politică îndreptată împotriva Veronicăi Dragalin”


Pub