„Potrivit probatoriului administrat, factorii de decizie ai unei companii din orașul Stăuceni, mun.Chișinău, acționând în complicitate cu alte persoane, au creat o aparență falsă a existenței unor vehicule destinate vânzării, utilizând imagini și înregistrări video prezentate la sediul companiei.
Prin aceste acțiuni, în perioada noiembrie-decembrie 2024, ei au indus în eroare peste 30 de persoane, determinându-le să încheie contracte de livrare și să achite sume considerabile în valută străină. După ce au făcut rost de bani, făptuitorii au întrerupt comunicarea cu părțile vătămate.
Până în prezent, la cauza penală inițială au fost conexate alte 30 de dosare, prejudiciul total estimat depășind la această etapă - 5,2 milioane de lei.
Totodată, în prezent sunt în curs de identificare și alte victime ale acestei scheme infracționale.
În urma investigațiilor, patru persoane au fost puse sub învinuire, dintre care doi bărbați de 27 și 34 de ani, și două femei de 25 și 28 de ani. Doi învinuiți se află momentan în arest preventiv. Aceștia nu își recunosc vina în comiterea infracțiunii. Alți doi au fost anunțați în căutare, fiind emise mandate de arest pe numele acestora.
Procurorii, împreună cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Rîșcani, continuă acțiunile de urmărire penală pentru identificarea și tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate, precum și pentru recuperarea prejudiciului cauzat victimelor.
Mai mult, sunt întreprinse măsuri pentru identificarea bunurilor provenite din activitatea infracțională și aplicarea măsurilor asigurătorii asupra acestora.
Procuratura reiterează angajamentul în combaterea escrocheriilor și protejarea drepturilor cetățenilor, îndemnând alte persoane păgubite în această schemă infracțională să se adreseze autorităților competente”, se menționează în comunicatul remis de Procuratură.
Mai mulți moldoveni au ajuns victimele unor escroci, care le-ar fi promis să le vândă diverse utilaje agricole, iar pentru a semna contractul, solicitau un avans de câteva mii de euro sau chiar suma intergală. În cele din urmă, „afaceriștii” au dispărut cu tot cu bani, fără a mai livra marfa, iar oamenilor nu le-a rămas decât să se plângă la Poliție. Fiul uneia dintre victime a oferit, pentru UNIMEDIA, detalii despre schema prin care tatăl său a fost lăsat și fără bani, și fără tehnică.
Numărul persoanelor care au devenit victime ale unor escroci, după ce au plătit mii de euro avans sau chiar suma integrală, în schimbul promisiunii că le vor fi livrate mașini sau tehnică agricolă, crește. O altă victimă a relatat, pentru UNIMEDIA, cum a fost convinsă să dea 3 mii de euro avans pentru un automobil pe care urma să îl primească până la 30 decembrie. Când și-a dat seama că a fost amăgită, a mers la sediul companiei, unde a semnat contractul cu administratoarea, dar a găsit ușa încuiată, iar la numerele de telefoane afișat pe site-ul de publicitate nu mai răspunde nimeni.
O altă victimă a escrocilor cu firmă deschisă la Stăuceni face dezvăluiri pentru UNIMEDIA, după ce a achitat 9400 € pentru un Nissan Qashqai, care urma să-i fie livrat din Polonia. Bărbatul relatează că a plătit suma integrală pe automobilul care i-a fost prezentat la calculator, în fotografii și video, și care urma să ajungă în Moldova în maxim 28 de zile de la data semnării contractului. Aceeași Galina, care s-a prezentat ca administratoare, a luat banii și a pus ștampila companiei, apoi a dispărut. Nu înainte să promită, la telefon, chiar de față cu un polițist, că victima își va primi mașina pe 4 ianuarie, lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi.
Victimele escrocilor cu firmă la Stăuceni, care au dat mii de euro pentru a achiziționa mașini sau utilaje agricole de peste hotare, dar așa și nu le-au primit, s-au plâns și la Procuratură, după ce au văzut că răspunsul anchetatorilor de la Inspectoratul de Poliție Rîșcani, unde s-au adresat inițial, întârzie. Păgubiții au declarat, pentru UNIMEDIA, că au depus câte o plângere colectivă la Procuratura Generală și la PCCOCS, dar și separate, la fiecare instituție în parte.
Tot victimele au comunicat, pentru UNIMEDIA, că doi suspecți au fost reținuți, o femeie și un bărbat. Solicitată de UNIMEDIA, Poliția a ezitat să ne ofere informații de interes public, invocând „protecția datelor cu caracter personal”, dar unele dintre persoanele pătimite ne-au confirmat că au fost invitate la Inspectoratul Rîșcani, pentru a-i identifica pe reținuți.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!