Două surse diplomatice au precizat că țările invitate sunt Norvegia, Canada, cele trei state baltice (Lituania, Estonia și Letonia), Republica Cehă, Grecia, Finlanda, România, Suedia și Belgia.
Ministerul Afacerilor Externe din România a dat de înțeles, într-un comunicat de presă, că țara va participa la reuniunea convocată miercuri de Franța. „România a fost informată asupra conținutului discuției (de la summitul de luni de la Paris, n.r.). Urmează noi reuniuni la care România va participa”, a precizat MAE.
Comunicatul MAE al României:
- „Reuniunea de la Paris din data de 17 februarie a fost inițiată de Președintele Franței Emmanuel Macron, într-un format cunoscut ca Weimar Plus. Acesta a inclus pe Președintele Consiliului European, Președinta Comisiei Europene, Secretarul General al NATO și un număr de șefi de stat și de guvern ai țărilor din Europa care sunt sprijinitori majori ai Ucrainei.
- România, în calitatea sa dublă – vecinul european cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina și țară care a oferit constant și de la început un sprijin multidimensional, umanitar, economic și militar țării vecine, are un interes direct în continuarea susținerii colective europene și euro-atlantice pentru Ucraina, că răspuns la războiul brutal și ilegal de agesiune din partea Federației Ruse. Acest lucru a fost transmis clar participanților, în primul rând Președintelui Franței, Emmanuel Macron, prin demersuri diplomatice.
- Totodată, România a fost reprezentată la reuniune prin intermediul Poloniei, care asigura președinția rotativă a Uniunii Europene. Formate regionale cum sunt și cele propuse și animate de România, de exemplu B9 sau Inițiativa celor 3 Mări, sunt o practică comună. România a fost informată asupra conținutului discuției. Urmează noi reuniuni la care România va participa”.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!