„Citez ce a scris CNEJ în scrisoarea expediată PA: „Având în vedere volumul mare de lucru în cadrul laboratorului, demararea lucrărilor de expertiză este planificată pentru trimestrul I anul 2028”.
Am insistat să fie urgentată procedura, a fost identificat un expert potențial din România, apoi s-a constata că acela e un expert pe construcții de clădiri, nu pe construcții de drumuri. Urmează să vedem dacă cel din Ucraina e competent. O dată concretă din partea CNEJ-ului, care spune că atunci va fi gata expetiza nu avem, dar avem această scrisoare”, a menționat Veronica Dragalin.
Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, se arată nedumerită, după ce Centrul Naţional de Expertize Judiciare (CNEJ) a comunicat că va efectua o expertiză în dosarul „Leova-Bumbăta” abia în anul 2028. „Eu nu știu cum lucrează țara aceasta. Noi nu putem bloca un dosar până atunci și dacă așa sunt de ocupați experții de la CNEJ, înseamnă că trebuie să aducem experți din altă parte”, a notat Dragalin.
Centrul Național de Expertize Judiciarea respins afirmațiile făcute de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, conform cărora expertiza dosarului Leova-Bumbăta ar urma să fie executată abia în 2028. „Informațiile vehiculate despre termenul de finalizare a expertizei nu sunt actuale și nu reflectă realitatea. Expertiza este deja în lucru și estimăm că va fi finalizată în 2-3 luni din momentul soluționării aspectelor procesuale privind desemnarea expertului ucrainean”, au comunicat responsabilii de la CNEJ.
Dosarul pe construcția drumului Leova-Bumbăta se întinde. Însă, chiar dacă inițial a fost anunțat că rezultatele expertizei în construcție vor fi gata abia în anul 2027, iată că șeful-adjunct la Procuratura Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a declarat că „a fost solicitată urgentarea procedurii și în 7-8 luni vom cunoaște rezultatele”.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, consideră că procurorii vor trebui să-și ceară scuze dacă nu vor demonstra că s-au comis ilegalități la construcția drumului Leova-Bumbăta. „Nu voi lua partea Procuraturii, vrem dovezi”, a declarat speakerul.
Pe 14 decembrie 2023, Procuratura Anticorupție a anunțat că efectuează o urmărire penală într-o cauză ce vizează pretinsele acțiuni ilegale ale factorilor de decizie din cadrul Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”, precum și a unor persoane fizice, referitoare la construcția drumului de acces Leova-Bumbăta. Procesul penal s-a transformat ulterior în dosar penal.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat în repetate rânduri că prețul acestui drum, care a scandalizat societatea, nu este exagerat, și a prezentat și date despre ce lucrări s-au efectuat - 3,6 km de drum ar fi costat 280 de milioane de lei.
La rândul său, Maia Sandu a declarat că „încă nu a demonstrat nimeni nimic” în dosarul ce vizează pretinsele acțiuni ilegale ale factorilor de decizie din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor privind construcția drumului de acces Leova-Bumbăta. „Sunt niște suspiciuni care trebuie verificate. Dar nu e nicio decizie încă de la Procuratură, să vedem dacă a fost sau nu”, a menționat președinta, tot în decembrie 2023.
Noul punct de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta a fost deschis la 23 mai 2023 pentru traficului internațional rutier, pe segmentul moldo-român. Odată instituit, acesta a avut scopul accelerării și facilitării traversării frontierei de către persoane și mijloace de transport, fluidizarea traficului transfrontalier și reducerea timpului de așteptare la celelalte puncte de trecere a frontierei de stat, care sunt mai solicitate.
Guvernul României a aprobat, prin hotărâre, deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat cu Republica Moldova, Bumbăta - Leova, precum şi înfiinţarea Punctului Vamal de Frontieră Bumbăta, anunța la 8 februarie 2022 purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Directorul interimar al Agenției de Stat a Drumurilor este pus sub învinuire, în dosarul penal care investighează modul în care a fost construit drumul Leova-Bumbăta. „Investigația nu tratează doar prețul, sar și faptul straniu că lucrările au început până la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale și cu mult până la încheierea contractului”, a declarat Octavian, Iachimovschi, șef-adjunct la Procuratura Anticorupție.
Prim ministru Dorin Recean susține că procuratura trebuie să execute o expertiză în prinvința dosarului de la Bumbăta, iar rezultatele să fie expuse pe masă și arătate societății. „Este în interesul Guvernului și a întregii societăți, ca procuratura să stabilească până la capăt încălcările, iar cei care le-au comis să fie pedepsiți”, a declarat Dorin Recean.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!