„1) Ministerul Justiției a transmis cererea de extradare către Israel în termeni legali și a urmărit constant evoluția acesteia. Contrar afirmațiilor apărute în spațiul public, Ministerul Justiției a întreprins toate demersurile necesare pentru extrădarea cetățeanului Ilan Șor, astfel:
14 februarie 2020 - A fost transmisă cererea oficială de extrădare către autoritățile israeliene, după confirmarea intrării acestuia pe teritoriul Israelului.
August 2021 – Ministerul Justiției a răspuns solicitărilor părții israeliene, furnizând informațiile și documentele suplimentare necesare.
Noiembrie 2021 - Noiembrie 202 – Au fost transmise două solicitări suplimentare către Israel privind stadiul examinării cererii de extrădare.
19 aprilie 2023 – După pronunțarea deciziei definitive a Curții de Apel Chișinău privind condamnarea lui Ilan Șor, Ministerul Justiției a informat autoritățile israeliene și a solicitat urgentarea desfășurării procedurii.
3 iulie 2023 – Odată cu recepționarea deciziei motivate a Curți de Apel, Ministerul Justiției a asigurat traducerea ei în limba engleză. Decizia motivată a fost expediată oficial către autoritățile israeliene, iar cererea de extrădare inițială a fost actualizată și completată cu noile circumstanțe, inclusiv cu unele recomandări primite de la Procuratura Anticorupție.
Decembrie 2023 – Ministerul Justiției a transmis încă o solicitare către autoritățile israeliene pentru clarificarea stadiului examinării cererii.
2) Ministerul Justiției a transmis cererea de extrădare și către Federația Rusă.
Ulterior, Ministerul Justiției a fost informat despre intrarea lui Ilan Șor pe teritoriul Federației Ruse. Astfel, la 16 februarie 2024, a fost transmisă cererea oficială de extrădare către Procuratura Generală a Federației Ruse. Totodată, Ministerul Justiției și-a exprimat disponibilitatea de a furniza orice documente suplimentare necesare pentru facilitarea procesului de extrădare.
3) Ministerul Justiției respectă toate procedurile internaționale privind extrădarea.
Ministerul Justiției este singura instituție competentă în transmiterea cererilor de extrădare în privința persoanelor condamnate și gestionează acest proces în mod documentat și cu celeritate. Ministerul Justiției are o practică îndelungată, validată în timp, de întocmire a cererilor de extrădare și de cooperare cu autoritățile competente ale statelor străine.
Ministerul Justiției respinge ferm acuzațiile privind presupusa tergiversare a procedurii de solicitare a extradării cetățeanului llan Shor și reinterează că au fost întreprinde toate acțiunile necesare confrom competențelor legale și în termenele stabilite, în interesul statului nostru”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Justiției al Republicii Moldova.

Premierul Dorin Recean susține că acuzațiile șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, cu privire la „sabotarea de către Ministerul Justiției” a procedurii de extrădare a lui Ilan Șor, sunt „declarații politice”. „Așteptarea tututor este foarte simplă: dosare, probe, închisoare. Toți cred că s-au săturat de vedetele din justiție”, a menționat prim-ministrul.
Șefa Procuraturii Anticorupție acuză Ministerul Justiției că a „sabotat procedura de extrădare a lui Ilan Șor”. „În vara lui 2023 am atenționat conducerea țării despre lucrurile pe care le vedeam eu din interior, anume în legătură cu Ilan Șor. La acel moment, Ministerul Justiției și Comisia Juridică din RM promovau și apărau interesele avocaților și nu pe ale statului. MJ a sabotat procedura de extrădare a lui Ilan Șor”, a declarat Dragalin.
Ministerul Justiției din Israel a finalizat procesarea dosarului lui Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare. Declarația a fost făcută la Chișinău de ministrul de Externe de la Tel-Aviv, Gideon Moshe Sa’ar, fiind întrebat ce măsuri a întreprins țara sa pentru a-l extrăda pe politicianul fugar.
La începutul anului 2024, Ilan Șor a părăsit Israelul cu o cursă privată. Despre aceasta a declarat șeful de atunci al Interpol Moldova, Viorel Tențiu.
În aprilie 2023, Ilan Șor a fost condamnat de Curtea de Apel la 15 ani de închisoare, în dosarul „Frauda Bancară”.
Tot din aprilie 2023, Ilan Șor nu mai este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Parlamentul l-a exclus după ce a acesta a fost condamnat la pușcărie.
Ilan Șor a fost recunoscut vinovat de spălare de bani și înșelăciune prin abuz de încredere, iar în vara anului 2017 a fost condamnat la șapte ani și jumătate de pușcărie de prima instanță, în dosarul fraudei bancare. Între timp, fostul primar de Orhei a ajuns în fotoliul de deputat. În iulie 2019, Ilan Șor este anunțat în căutare internațională, după ce în luna iunie 2019, atunci când la Chișinău a avut loc schimbarea puterii, acesta a părăsit Republica Moldova, iar ulterior a rămas și fără imunitate parlamentară.
La 15 ianuarie 2018, dosarul lui Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Chișinău. Acolo, însă, majoritatea judecătorilor au refuzat să examineze dosarul Șor din diferite motive. Inițial, magistrații Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au fost cei care au refuzat să examineze dosarul Șor. Mai apoi și Igor Mânăscurtă și Oxana Robu au refuzat să examineze dosarul Șor, motivând că au în gestiune dosarul de escrocherie şi spălare de bani în privința lui Veaceslav Platon în care Ilan Șor are statut de martor al acuzării.
În februarie 2018, a fost luată decizia ca dosarul lui Șor să fie strămutat de la Curtea de Apel din capitală la cea Cahul, după ce doi judecători de la Curtea de Apel au depus cereri de autorecuzare, după ce și magistrații Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au refuzat să examineze dosarul.
După decizia din 28 iulie 2019 a Curții de Apel Cahul, privind mandatul de arest emis pe numele lui Șor și darea sa în căutare națională, Șor a avut mai multe apariții live pe pagina sa de Facebook. Potrivit informațiilor din spațiul public, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc și deputatul Ilan Șor, au trecut frontiera ilegal. Cei doi au părăsit granițele Republicii Moldova fie prin regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile moldovenești, fie prin Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) contrar legii.
În mai 2020, Procurorul General de atunci, Alexandr Stoianoglo, anunța că în privința lui Ilan Șor urma a fi înaintată o nouă învinuire, în dosarul furtul miliardului. Potrivit PG, Șor a jucat un rol important în crearea organizației criminale care a participat la sustragerea banilor publici și transmiterea către beneficiarul principal - Vladimir Plahotniuc.
În decembrie 2021, ministrul de atunci al Justiției, Sergiu Litvinenco, anunța că Ministerul Justiției a cerut Israelului să-l extradeze pe Ilan Șor încă în 2020, după care a fost suplimentat dosarul pe numele acestuia.
În ianuarie 2022, Sergiu Litvinenco a efectuat o vizită în Israel, unde s-a văzut cu omologul său, dar nu a discutat despre procedura de extrădare a lui Ilan Șor.
În octombrie 2022, Litvinenco declara că Ilan Șor și-ar putea ispăși pedeapsa în una dintre închisorile Israelului, dacă va exista o sentință de condamnare definitivă în privința acestuia, emisă de instanța din Republica Moldova. Acest lucru, însă, așa și nu s-a întâmplat.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!