„Alternativul lovește din nou.
În 2020 primarul Ceban rupea cămașa de pe el și promitea că nu va admite construcția unui bloc de 13 nivele în locul cinematograului Gaudeamus.
Ca acum, în 2025 să admită 15 nivele. Ieri a început amenajarea șantierului.
Pe saitul primăriei aflăm că la 03.02.2025 Primăria Chișinău a emis autorizația de construcție nr. AC-0001683 privind ”construirea unui complex multifuncțional (4S+P+15E) din contul demolării construcției existente” pe terenul cu nr. cadastral 0100208218 din strada Vasile Alecsandri 4.
Anterior, în ședința CMC din 31 august 2020, a fost adoptată Decizia nr. 15/3 din 31.08.2020 „Cu privire la anularea deciziei Consiliului municipal Chişinău nr. 9/21-5 din 16.01.2019".
Astfel, a fost anulată decizia prin care a fost adoptat PUZ-ul prin care zonei în care se afla clădirea cinematografului i-a fost schimbat codul ”C3” (zonă comercială) cu codul ”R7” (zonă rezidențială cu densitate medie).
Primarul Ceban a făcut multiple declarații în care s-a arătat indignat de distrugerea clădirii cinematografului și a făcut promisiuni publice precum că în zona dată ”va fi interzisă construcția blocurilor de locuit, iar terenul va fi valorificat, ridicându-se edificii sociale”.
Așa cum PUZ-ul a fost anulat, modificarea codului zonei nu a avut loc, respectiv, terenul din strada Vasile Alecsandri 4 a rămas sub codul C3-c care, conform Regulamentului Local de Urbanism presupune ” Zona C3, comercială generală, cuprinde centre comerciale, frecventate ocazional, sau servicii esențiale solicitate de funcțiuni de afaceri amplasate pe o arie mai mare decât zona în discuție. Zona C3 se află în vecinătatea arterelor de grad 1 și 2.”
Prin urmare nu este clar în ce temei juridic a fost emisă autorizația prin care se autorizează ”construirea unui complex multifuncțional (4S+P+15E) din contul demolării construcției existente”.
Parametrii de etajare prevăzuți de această autorizație depășesc cu mult cerințele pentru zona C3 iar sintagma ”complex multifuncțional” nu reflectă destinația construcției (locativă sau comercială?). Etajarea autorizată depășește chiar și prevederile PUZ-ului adoptat în 2019 (anulat în 2020) care admitea ”2S+P+13E”.
Construcția unui asemenea complex în această zonă este ilegală și inadmisibilă. Fără o documentație de urbanism adecvată și fără soluții de fluidizare a traficului, o asemenea clădire va genera o presiune suplimentară enormă pe infrastructura socială și de transport în zona Pan Halippa, care și așa suferă de ambuteiaje cronice zilnice, în orele de vârf și va duce la scăderea nivelului de viață și a confortului urban a tuturor rezidenților din această zonă”, a scris Victor Chironda pe pagina sa de Facebook.
Solicitați de UNIMEDIA, reprezentanții Primăriei Chișinău nu au oferit vreun comentariu privind cazul dat.
În luna iunie 2020, Primăria Chișinău a pierdut la Curtea Supremă de Justiție procesul cu firma „Cristivlad” S.A., privind legalitatea demolării cinematografului Gaudeamus.
Cinematograful Gaudeamus a început să fie demolat pe data de 4 iunie 2018.
În 2016 Primăria municipiului Chișinău a aprobat demolarea cinematografului Gaudeamus, pe atunci, edil al capitalei era liberalul Dorin Chirtoacă. În locul cinematografului urma să apară două blocuri de 15 etaje, unde la primele etaje ale complexului locativ să fie câteva săli de cinematograf, inclusiv spaţii comerciale, oficii şi alte obiective de utilitate publică.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!