Corupție în familie! Cum patru întreprinderi din Comrat au pus la cale trucarea licitațiilor publice

05 Feb. 2025, 13:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Feb. 2025, 13:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a sancționat patru întreprinderi din Comrat cu amenzi totale de aproximativ 4,7 milioane de lei pentru trucarea a 60 de licitații publice. Investigația a relevat că aceste companii, care activează în domeniul construcțiilor și al infrastructurii rutiere, inclusiv reparația drumurilor și trotuarelor, au coordonat ofertele depuse în cadrul procedurilor de achiziții publice între 2018 și 2020.

Companiile implicate sunt APS Service Grup SRL, Moncomtex SRL, Sud-Terra SRL și Zagorlar SRL. Conform autorităților, aceste întreprinderi au transmis informații confidențiale unele altora, iar documentele de participare au fost întocmite de o singură persoană, conducătoare a uneia dintre firme, care a coordonat întreaga activitate. Acest comportament a fost considerat o încălcare gravă a legislației în domeniul concurenței și a fost sancționat ca un cartel dur, afectând corectitudinea procedurilor de achiziție publică, scrieo anticorupție.md.

Interesant este că persoanele-cheie din cadrul acestor întreprinderi sunt toate rude apropiate. Directorul Sud-Terra, Natalia Proțiuc, este soția lui Oleg Mavrodi, directorul Moncomtex. De asemenea, Iaroslav Proțiuc, directorul APS Service Grup, este fratele Nataliei Proțiuc.

Investigația subliniază faptul că această practică a afectat grav mecanismele pieței și a subminat transparența în procedurile de achiziție publică, constituind o încălcare a articolului 5 din Legea concurenței. Sancțiunile aplicate subliniază importanța menținerii unui climat concurențial corect în sectorul public și al achizițiilor publice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 08:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 08:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Numărul rușilor care au credite bancare sau împrumuturi la instituții financiare nebancare (IFN) a atins un record istoric, depășind pentru prima dată 50 de milioane de persoane la sfârșitul anului 2024, potrivit unui raport publicat marți de Banca Centrală a Rusiei, cita de The Moskow Times. La 1 ianuarie 2025, 50,1 milioane de cetățeni figurau drept debitori, adică 66% din populația activă a țării (estimare de 76,1 milioane persoane, conform Ministerului Economiei).

În ultimii trei ani, în paralel cu războiul, încă 6,8 milioane de persoane au contractat împrumuturi, iar datoria totală a populației a crescut cu 14 trilioane de ruble, ajungând la 38,5 trilioane, o majorare de 57%.

În 2024, numărul debitorilor bancari s-a redus ușor, cu 200.000 de persoane, pe fondul creșterii dobânzii cheie la 21% și a exploziei dobânzilor la creditele de consum (până la 40%) și ipoteci (niveluri nemaivăzute din anii 2000). În schimb, a crescut numărul celor care apelează la IFN-uri: 500.000 de persoane noi într-un singur an, totalizând 5,2 milioane de clienți activi. Alți 4,8 milioane de ruși au simultan atât credite bancare, cât și microcredite.

Doar 43% dintre debitori au un singur credit, iar un sfert (12,7 milioane) au trei sau mai multe împrumuturi. În total, 21,5 milioane au împrumuturi de consum, 28,4 milioane — datorii pe carduri de credit, 10,2 milioane — ipoteci, iar 2,7 milioane — credite auto.

Analistul Vladimir Cernov de la Freedom Finance Global avertizează că inflația, veniturile stagnante și dobânzile uriașe au dus la dificultăți tot mai mari în rambursarea creditelor. La finalul lui 2024, volumul creditelor de consum restante a crescut cu 50%, la 150 miliarde ruble, iar restanțele la ipoteci au crescut cu 63%, la aproape 100 miliarde.

În primul trimestru din 2025, băncile de stat Sber și VTB au raportat creșteri abrupte ale creditelor neperformante. La Sber, ipotecile cu probleme s-au dublat (+90%), ajungând la 285 miliarde ruble, iar creditele de consum problematice au crescut cu 22,5%, la 610 miliarde. VTB a raportat o creștere a creditelor neperformante de la 3,9% la 4,8%.

Potrivit analistului Mihail Poluhin (ACRA), situația este agravată de lipsa opțiunilor de refinanțare pentru clienții cu profil de risc ridicat, în contextul în care Banca Centrală a impus restricții suplimentare. Aceste măsuri, combinate cu dobânzile mari, lasă loc pentru o escaladare a crizei datoriilor personale în 2025.

Vrei și o variantă de titlu mai incisiv pentru această știre?