Războiul sancțiunilor continuă: SUA și UE își coordonează atacul economic asupra Rusiei

29 Ian. 2025, 09:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Ian. 2025, 09:36 // Actual //  Ursu Victor

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Kaja Kallas, au convenit să continue aplicarea „presiunii maxime” asupra Rusiei pentru a încheia războiul din Ucraina. Cei doi oficiali au discutat despre coordonarea politicilor față de Moscova într-o conversație telefonică, conform unei surse citate de Bloomberg. De asemenea, discuțiile s-au axat pe consolidarea cooperării dintre UE și SUA, stabilirea priorităților comune de politică externă și abordarea provocărilor generate de China.

După preluarea funcției de secretar de stat, Rubio a declarat că încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina este o prioritate oficială a administrației președintelui Donald Trump. Rubio a promis că va face tot posibilul pentru a realiza acest obiectiv, subliniind însă că astfel de conflicte nu se rezolvă prin declarații publice, ci printr-o „diplomație fermă”. El a subliniat importanța sancțiunilor ca pârghii pentru negocieri, menționând că ridicarea lor poate face parte din procesul de încheiere a conflictului.

La rândul său, Kaja Kallas a reafirmat că sancțiunile UE împotriva Rusiei nu vor fi ridicate până la finalizarea negocierilor privind conflictul ruso-ucrainean. „Indiferent de natura negocierilor, ne vom afla într-o poziție mult mai slabă dacă ridicăm restricțiile prea devreme”, a avertizat Kallas, subliniind că menținerea sancțiunilor este în interesul ambelor părți, UE și SUA.

Pentru a marca a treia aniversare a războiului, Uniunea Europeană pregătește cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta include embargouri asupra gazului natural lichefiat (GNL) și aluminiului rusesc, deconectarea de la sistemul SWIFT a unor noi bănci rusești și includerea în „lista neagră” a zeci de nave din flota „de umbră” a Rusiei.

Această colaborare strânsă dintre SUA și UE subliniază determinarea de a exercita presiuni economice și politice asupra Moscovei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!