Investițiile în obligațiuni de stat continuă: Detalii despre subscrierea din primul trimestru al anului 2025

29 Ian. 2025, 16:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
29 Ian. 2025, 16:19 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În primul trimestru al anului 2025, Ministerul Finanțelor va organiza o nouă sesiune de plasare a valorilor mobiliare de stat (VMS), oferind cetățenilor posibilitatea de a investi în obligațiuni de stat cu dobândă fixă pe termene de 1 și 2 ani. Perioada de subscriere va avea loc între 10 și 19 martie.

Această sesiune face parte dintr-o serie de emisiuni regulate, ce au loc cel puțin o dată pe trimestru, prin intermediul platformei eVMS.md. În acest context, Ministerul Finanțelor încurajează cetățenii să se înregistreze pe platformă pentru a putea accesa aceste oportunități de investiții sigure, fără intermediari și fără comisioane.

Calendarul detaliat pentru primul trimestru al anului 2025, inclusiv pentru această sesiune de plasare, a fost deja publicat pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor și poate fi consultat de toți cei interesați. Mai multe informații și detalii despre emisiune vor fi comunicate ulterior printr-un comunicat oficial.

Reamintim că, în urma celor două sesiuni de plasare derulate în luna septembrie și decembrie a anului 2024, valoarea totală a investițiilor în obligațiunile de stat a ajuns la 229,6 milioane de lei, un semnal clar al interesului crescut din partea investitorilor pentru VMS.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Feb. 2025, 19:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Feb. 2025, 19:57 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat că angajații Căilor Ferate din Moldova (CFM) trebuie să-și gestioneze resursele pentru a acoperi restanțele salariale, înă nu exlude și varianta subvenționării. Potrivit acestuia, instituția dispune de active neutilizate, inclusiv locomotive și vagoane vechi, care ar putea fi valorificate pentru a genera venituri.

„Ei singuri știu cât trebuie să-și caute bani, să-și plătească salariile, să-și câștige bani. Spre exemplu, au 85 de locomotive care stau ruinate complet și alte 90 care pot fi vândute. De asemenea, au o bază masivă de fier vechi care poate fi valorificată”, a spus Bolea.

Ministrul a subliniat că CFM are propria comisie responsabilă de administrarea bunurilor și stabilirea prețurilor de vânzare, fără implicarea Ministerului Infrastructurii. Totodată, Bolea a recomandat ca licitațiile pentru vânzarea activelor să fie organizate la nivel internațional, pentru a atrage mai mulți cumpărători și a obține prețuri mai bune.

„Dacă vor participa cumpărători din Turcia sau România, concurența mai mare le-ar putea aduce venituri mai mari. Este important să beneficieze de aceste posibilități”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că deciziile privind vânzarea activelor neutilizate aparțin în totalitate administrației CFM, care trebuie să prioritizeze utilizarea resurselor pentru a asigura plata salariilor restante.

Feroviarii au protestat pe 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Aceștia au anunțat că vor reveni la proteste în data de 28 de februarie. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!