Ferma de porcine Funny Pig SRL este unul dintre cei mai importanți producători de carne de porc din Moldova, ajungând la o producție de 50 de mii de porci anual, cu planuri și mai ambițioase de creștere.
Unul dintre obiectivele ce face această afacere deosebită este integrarea completă a producerii – ferma, abatorul și procesarea sunt pe același teritoriu, ceea ce asigură un ciclu de producție sigur și carne mereu proaspătă pe care o pot livra partenerilor.
Andrei Tabacaru, directorul comercial Funny Pig SRL, într-un interviu MAIA, a relatat că acest lucru le permite asigurarea calității și prospețimii produselor.
„An de an investim în afacere, începând de la inițierea acesteia, adică anul 2008. Pentru realizarea obiectivelor, solicităm și suportul AIPA, fiind beneficiari de subvenții, practic, în fiecare an, în funcție de investițiile făcute”.
Tânărul spune că, în ultimii trei ani au accesat subvenții de aproximativ 3,5 milioane de lei pentru a se dezvolta.
„Totodată, am beneficiat de un grant și un credit la rate mai avantajoase decât ceea ce se oferă pe piață. Producătorii au nevoie de suportul statului. Altfel, este foarte greu atât să deschizi afaceri cât și să le menții”.
Funny pig: vor să crească numărul la 75 de mii de porci anual
Compania respectă toate cerințele de biosecuritate și siguranță alimentară, implementând tehnologii moderne în creșterea porcinelor.
Indicatorii de producție și aprovizionare de la fermă sunt monitorizați printr-un sistem automatizat. Acest lucru le permite să reducă riscurile, dar și să stabilească planuri ambițioase pentru viitor.
Dorim să creștem numărul de porcine la 75 de mii de capete anual.
Compania este și membra Asociației Producătorilor de Carne de Porc, despre care spune că este utilă în promovarea unor idei comune și necesități ale producătorilor.
„Dorim mult să reușim să realizăm și exporturi de carne de porc pe piața UE. Cred că, odată cu aderarea la comunitate vor fi eliminate aceste bariere. În plus, dorim să avem acces la întreprinderi care procesează subprodusele obținute în urma comercializării cărnii, pe care astăzi le numim deșeuri, însă care pot fi valorificate după exemplul țărilor UE. Cred că putem oferi produse de calitate la prețuri competitive, dar avem nevoie de suport”, a conchis Andrei Tabacaru.
Amintim că, Republica Moldova importă cantități importante de carne. Potrivit datelor disponibile din anul 2023, importurile de carne au constituit 36,5 mii tone, iar exportul de carne în 2023 a constituit 1,5 mii tone, cu 0,3 mii tone (+25%) mai mult în comparație cu anul precedent.
Comentarii