„Procedurile de Pre-Vetting și Vetting nu s-au finalizat și nu se prevede degrabă să se finalizeze, dar eu cred că, mai degrabă, aceste proceduri o să fie anulate în urma unui audit cu participarea donatorilor externi care au băgat milioane în aceasta reformă, sau miliarde. Urmează să aflăm, pentru că noi nu știm cu cât sunt salarizați membrii acestor comisii, cu cât este salarizat secretariatul și, iarăși, intrebarea mea: unde e presa de investigații care să vadă poate acești bani sunt dați din partea unor persoane fizice, a unora care au interes în justiția din Republica Moldova, fie ei și persoane din afară”, a declarat fosta judecătoare.
Procesul de pre-vetting în Republica Moldova a decurs destul de anevoios și a fost marcat de mai multe scandaluri legate de integritatea unor membri ai comisiei speciale, secretomania privind membrii secretariatului și cum unii candidați cu dosare penale au trecut cu brio de evaluare, în timp ce alții, care nu au fost vizați în cauze penale, au picat și la examinarea repetate.
La sfârșitul lunii iulie a anului 2024, fosta judecătoarea Marina Rusu a venit cu o reacție în legătură cu amendamentul propus de PAS, la legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, document ce prevede distrugerea de către CSM și CSP a informației transmisă de Comisia Pre-Vetting, ca urmare a procesului de evaluare. „Aceste date ar putea fi esențiale în contextul unor posibile acțiuni în instanțe internaționale, precum Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat magistrara, într-un live pe Facebook.
Legea care stabilește ca actele din Vetting și Pre-Vetting să fie distruse, după transmiterea acestora către CSM sau, după caz, către CSP, și care a provocat numeroase critici și discuții contradictorii în societate a fost votată pe finalul ședinței din 13 septembrie 2024 a Parlamentului, iar pe 26 septembrie a intrat în vigoare.
Ulterior, Comisia Vetting a venit cu explicații și precizări referitoare la gestionarea informațiilor acumulate în procesul de evaluare.
Avocata Promo-LEX Nicoleta Hriplivîi Caminschi a criticat votarea, în lectură finală, fără consultări suplimentare, a Legii respective: „Este oare aceasta o cale corectă pentru a asigura transparența și încrederea publică în procesul de reformă?! Cum e posibil ca un astfel de proiect să treacă în 3 minute în lectura a treia, fără dezbateri, la sfârșitul zilei?!”.
Și ex-magistrata Marina Rusu trage un semnal de alarmă: „Această lege riscă să submineze orice progres real în reforma justiției, iar efectele pe termen lung ar putea fi devastatoare, nu doar pentru credibilitatea guvernării, ci și pentru protejarea drepturilor omului în Republica Moldova”.
Victoria Sanduța, eliberată din funcția de judecător, prin decretul semnat de Maia Sandu, critică și ea votarea, în lectură finală a Legii care stabilește ca actele din Vetting și Pre-Vetting să fie distruse, după transmiterea acestora către CSM sau, după caz, către CSP. „Ce e cu graba asta? Voi în general simțiți cum guvernarea asta parcă încearcă din răsputeri să şteargă urmele unei reforme care chipurile “a dat rezultate peste aşteptări”?!”, a scris Sanduța, într-o postare pe rețele.
De cealaltă parte, deputata PAS Olesea Stamate susține că „distrugerea datelor va avea loc doar după ce toată informația va fi transmisă către CSM și CSP”: „Această decizie este o fortificare a garanției pentru toți participanții la procedura de Pre-Vetting, inclusiv pentru statul Republica Moldova. Fiindcă, dacă Pre-Vetting-ul își finisează activitatea în câteva luni, ce se întâmplă cu materialele? Ei acolo au un regulament, însă noi nu știm ce prevede acesta și cum rămâne cu materialele acumulate, cum acestea sunt arhivate, cum are loc arhivarea sau distrugerea datelor, când acestea se distrug? Noi nu cunoaștem. De aceea a fost adăugată această propoziție în alineat în care se zice că: procedura de distrugere a datelor are loc doar după ce toată informația a fost transmisă către CSM și CSP”.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!