(video) „Reforme la plesneală”. Ciubotaru, după abrogarea art. 24 din CP, care prevedea că infractorii beți nu pot scăpa de răspundere: Dacă l-au scos, este cineva care trebuie eliberat

Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție (CNA), Cristina Ciubotaru, se arată nedumerită de faptul că „la pachet cu modificarea infracțiunilor de corupție, a fost abrogat și articolul 24 din Codul Penal, care prevede că nu pot fi liberați de răspundere penală persoanele, care săvârșesc infracțiuni în stare de ebrietate”. „Dacă au scos așa un articol de mare, și anume pe starea de ebrietate - este cineva care trebuie eliberat de această răspundere”, a menționat experta anticorupție la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4. Ministerul Justiției are o explicație.

Foto: Facebook

 Cristina Ciubotaru afirmă că „reforme la plesneală și schimbări ale legislației, pe care nu le înțelege nimeni se întâmplă prea multe”.

„Am observat că cu acest pachet de modificări a existat și abrogarea art. 24, care prevede că nu pot fi eliberați de răspundere penală persoanele, care săvârșesc infracțiuni în stare de ebrietate. De ce a trebuit de abrogat articolul acesta?!”, se întreabă Ciubotaru. 

„Trebuia cumva simplificată politica statului pentru cei, care comit infracțiuni în stare de ebrietate. Republica Moldova, care are vinuri, și unde avem o problemă cu stare de ebrietate. Sunt foarte multe accidente, care au bulversat opinia publică. Sunt cazuri foarte tragice, în urma cărora au decedat inclusiv copii. Deci noi avem o problemă cu starea de ebrietate, în care se săvârșesc infracțiuni. De ce atunci Moldova, la modificarea la pachet a infracțiunilor de corupție abrogă și art. 24, care prevedea că nu puteau fi eliberați în niciun caz astfel de infractori? Au modificat și prevederile la art. 77, potrivit căruia judecătorul deja la discreția sa apreciază, dacă totuși este o agravantă sau nu.

Or, anterior nu exista discreția aceasta. Anterior, starea de ebrietate era agravantă automat și art. 24 imperativ îți interzicea să eliberezi de răspundere din motivul acesta”, a menționat Cristina Ciubotaru.

„Eu pot să vă citesc nota informativă, dar nu cred că o să înțelegeți ceva.

Eu cred că dacă au scos așa un articol mare, și anume pe starea de ebrietate, deci este cineva care trebuie eliberat de această răspundere penală”, a adăugat Cristina Ciubotaru. 

Ministerul Justiției a venit cu explicații pe marginea acestui subiect.

„Abrogarea art. 24 din Codul penal NU scutește de răspundere penală faptele comise în stare de ebrietate.

Abrogarea articolului 24 din Codul penal (cuprinsă în partea generală a CP) a fost necesară deoarece genera confuzii în aplicarea practică, mai ales în legătură cu articolele 53-60, care se referă la scutirea de răspundere penală. Se interpreta greșit că o persoană care a comis o infracțiune în stare de ebrietate nu poate beneficia de liberarea de răspundere penală. 

Acest lucru este eronat, deoarece starea de ebrietate nu ar trebui să împiedice liberarea de răspundere penală a persoanei (în sensul art. 53-60). Prezența sau absența stării de ebrietate nu reprezintă o condiție pentru liberarea de răspundere penală.  Abrogarea articolului 24 a eliminat această confuzie și a clarificat că infracțiunile comise în stare de ebrietate nu sunt tratate diferit. Cu toate acestea, abrogarea nu înseamnă că persoanele care comit infracțiuni în stare de ebrietate sunt scutite de răspundere penală. 

Dimpotrivă, starea de ebrietate este considerată o circumstanță agravantă la stabilirea pedepsei, conform articolului 78 din Codul penal. În unele situații, aceasta poate duce la agravarea semnificativă a pedepsei penale, cum ar fi în cazul accidentelor rutiere comise în stare de ebrietate soldate cu vătămări sau decese, ori conducerea vehiculelor sub influența alcoolului. 

Totodată infracțiunile și pedepsele pentru faptele comise în stare de ebrietate sunt prevăzute în partea specială a Codului penal. Mai mult, în vara anului 2024, pedepsele pentru accidentele rutiere soldate cu victime sau decese, precum și pentru conducerea sub influența alcoolului, au fost înăsprite considerabil, subliniindu-se severitatea acestor fapte, prin mărimea pedepselor cu închisoarea, amendă și privarea, sau după caz, anularea dreptului de a conduce.  Reiterăm că toate modificările au rezultat din activitatea unui grup de lucru care a centralizat propunerile primite în etapa de consultare. Procesele au respectat integral principiile transparenței, aspect ce poate fi verificat pe paginile oficiale ale Guvernului, Ministerului Justiției și Parlamentului”, se arată în explicația Ministerului Justiției remisă UNIMEDIA.


Pub