Anul 2012, când Londra a găzduit Jocurile Olimpice, iar Elon Musk afirma, după o vizită în Regatul Unit, „Chiar îmi place Marea Britanie!”, este un far al nostalgiei, scrie, marți, cotidianul american, într-un articol de opinie semnat de Louis Staples, colaboratorul său britanic specializat în social media, cultură și politică.
Punctele de vedere ale miliardarului american s-au schimbat de atunci. Anul trecut, când Partidul Laburist a câștigat alegerile generale cu o majoritate zdrobitoare, punând capăt unui guvern conservator aflat la putere de 14 ani, Elon Musk a acuzat Marea Britanie că „se transformă în Stalin”, că este „un stat poliţienesc tiranic” și că alunecă „inevitabil” spre un război civil.
„Obsesia lui Musk pentru propria sa putere”
Elon Musk a petrecut o mare parte din luna ianuarie a acestui an postând, redistribuind și răspunzând la sute de postări critice la adresa Marii Britanii pe X, platforma de social media pe care a cumpărat-o în 2022. El a acuzat figuri guvernamentale de rang înalt de mușamalizare a abuzurilor sexuale comise și și-a întrebat adepții dacă „America ar trebui să-i elibereze pe britanici” de propriul guvern.
Deși afirmațiile lui Musk sunt considerate de unii simple provocări, interesul miliardarului american pentru Marea Britanie merge dincolo de „trolling”.
„Nu doar că Elon Musk este în mod clar implicat în politica britanică (este un susținător înfocat al partidului anti-imigrație Reform U.K.), dar fixația sa este parte a unei narațiuni în creștere în dreapta americană, care prezintă Marea Britanie ca pe un monstru. Cel mai important, ea reprezintă o urmărire agresivă a propriei sale agende politice, extinzându-și influența peste hotare. Obsesia lui Musk pentru Marea Britanie este, de fapt, o obsesie pentru propria sa putere”, scrie NYT.
Keir „Dublu Standard”
Atenția lui Musk s-a îndreptat cel mai vizibil către Regatul Unit în august anul trecut, când au izbucnit revolte anti-imigranți în Anglia și Irlanda de Nord. Ultrașii au încercat să incendieze hoteluri în care erau cazați solicitanți de azil și au atacat moschei, întreprinderi deținute de imigranți și ofițeri de poliție. Tulburările au fost declanșate de dezinformarea online, care susținea că adolescentul care a ucis copii la o petrecere în nordul Angliei era un imigrant musulman. În centrul acestui torent de dezinformare islamofobă a fost X, unde au fost amplificate apelurile la violență.
Premierul britanic Keir Starmer a părut atunci să îl interpeleze pe Elon Musk. El i-a atenţionat pe conducătorii companiilor reţelelor de socializare, cărora le-a imputat un rol jucat în izbucnirea violenţelor.
„Permiteţi-mi să le spun marilor companii de reţele de socializare şi celor care le conduc: incidentele violente sunt în mod clar alimentate online şi aceasta constituie un delict. Asta se întâmplă şi la voi acasă, iar legea trebuie să fie aplicată peste tot”, a avertizat Starmer.
Musk a catalogat remarcile drept „nebunești” și a petrecut următoarele săptămâni răspândind porecla Keir „Dublu Standard”- o referire la o teoriei a conspirației conform căreia în Marea Britanie există un sistem de poliție „cu dublu standard”, în care persoanele albe sunt pedepsite mai aspru decât grupurile minoritare.
Recent, comentariile propietarului Tesla despre Regatul Unit au devenit și mai extreme. În septembrie, acesta a acuzat în mod fals guvernul Starmer că „a eliberat din închisoare pedofili condamnați pentru a băga oameni în închisoare pentru postări pe Facebook”. El a susținut în mod repetat cauza lui Tommy Robinson, un activist britanic de extremă dreapta cu o serie de condamnări penale, aflat în prezent în închisoare pentru încălcarea repetată a unei interdicții.
În timpul unei serii de postări de la începutul lunii ianuarie, Musk a cerut ca prim-ministrul Marii Britanii să fie încarcerat, acuzându-l pe acesta că a fost „complice la violarea Marii Britanii” în timpul mandatului său de director al procuraturii (DPP) pentru că nu a reușit să abordeze problema exploatării sexuale a copiilor.
Marea Britanie, o „țară distrusă”
În postările sale, Musk se concentrează neîncetat asupra imigrației, libertății de exprimare, reglementărilor și criminalității. Cu privire la aceste aspecte, guvernul britanic de centru-stânga pare a fi o anatemă. Și nu numai pentru el. Pentru cei din jurul lui Donald Trump, Marea Britanie este o „țară distrusă”, după cum a spus Kari Lake, cea pe care Trump a numit-o la conducerea postului de radio Vocea Americii, sau prima „țară cu adevărat islamistă” cu arme nucleare, după cum a afirmat vicepreședintele JD Vance.
Conservatorii americani au folosit adesea acest tip de limbaj apocaliptic cu privire la țări precum Venezuela. Dar Musk este acum vârful de lance al unei încercări de a transforma Marea Britanie – unul dintre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite- în noul adversar, potrivit NYT.
În mod ciudat, o mare parte din materialul pentru această narațiune provine chiar din Marea Britanie. De când conservatorii au fost înfrânți vara trecută, extremiștii de dreapta au căutat consolare vorbindu-și țara de rău în fața publicului american: de la fostul ministru de interne, Suella Braverman, care insistă asupra faptului că Marea Britanie este asaltată de un „virus lunatic”, la fostul prim-ministru Liz Truss care se revoltă împotriva forțelor obscure ale „statului profund” care ar fi pus capăt mandatului său de 49 de zile.
Braverman și Truss, care au fost prezente la Washington pentru investirea lui Trump, se află în fruntea listei posibililor traisești politici de profil înalt către Reform U.K., partid care a strâns în mod constant sprijin din partea donatorilor și politicienilor conservatori nemulțumiți și care se poziționează ca „opoziție reală” față de guvernul lui Starmer. Susținându-i pe X, Musk pare să stimuleze o radicalizare suplimentară a dreptei britanice, după modelul așa-numitei preluări ostile a Partidului Republican de către Donald Trump.
Prieteni de extremă dreapta
Reforma Regatului Unit a fost întotdeauna considerată a fi beneficiarul intervențiilor lui Musk, dar acesta este nestatornic cu favorurile sale. Atunci când liderul partidului, Nigel Farage, a refuzat să se alăture mișcării „Free Tommy Robinson”, Musk s-a întors brusc împotriva sa. De atunci, el a lăudat-o pe Kemi Badenoch, liderul conservator. Se pare că miliardarul îi testează pe amândoi pentru a vedea care lider este mai dornic să îi fie purtător de cuvânt.
Oricine va învinge, scrie NYT, se va alătura unei lungi liste de prieteni de extremă dreapta ai lui Musk din întreaga lume. Potrivit unor surse citate de Wall Street Journal, Musk a avut a avut discuții regulate cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți oficiali de la Kremlin de la sfârșitul anului 2022.
De asemenea, Musk îl consideră pe Benjamin Netanyahu un aliat și a fost prezent la Mar-a-Lago când Trump s-a întâlnit cu Viktor Orban, liderul autoritar al Ungariei, în decembrie. El este în relații bune cu Giorgia Meloni, prim-ministrul italian de extremă-dreapta. Recent, miliardarul a scris un articol de susținere a partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, i-a luat un interviu co-liderului partidului în direct pe X și a avut o apariție video surpriză la un miting de campanie.
„Poate că vrea să fie rege?”
În ultima vreme, criticii lui Donald Trump au început să se refere la Musk ca la „copreședintele” SUA – o descriere care speră să-l enerveze pe noul președinte al SUA. Lauda surprinzătoare a lui Trump la adresa lui Starmer, după luni de critici intense din partea lui Musk, ar putea fi văzută ca o ruptură timpurie sau cel puțin ca un semn că influența miliardarului are limitele sale. Dar subliniază, de asemenea, că Musk are propria sa agendă.
„Gustul său pentru putere, după cum arată fixația sa pentru Marea Britanie, depășește în mod clar granițele Americii. Pe măsură ce se consolidează ca o figură autoritară într-o dreaptă occidentală din ce în ce mai conectată, se pare că dorește să devină mai mult decât un creator de regi. Poate că vrea să fie rege?“””, conchide NYT.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!