Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt cele două judecătoare…

Cine sunt cele două judecătoare în privința cărora un membru CSM a sesizat inspecția judiciarǎ

Colaj: ZdG

Vasilisa Munteanu, magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și Tatiana Bivol, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, sunte cele două judecătoare pe numele cărora Alexandru Postica, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a trimis sesizări la inspecția judiciarǎ, întrucât a depistat „un tipar de tergiversare a proceselor” penale cu referire la accidentele rutiere în privința cărora cele două magistrate s-au pronunțat.

Postică a analizat cauzele care potrivit legislației comportă un nivel mai redus de complexitate, dar care aparent urmau să fie examinate cu repeziciune în virtutea termenului redus de prescripție pentru atragere la răspunderea penală.

Totuși, Vasilisa Munteanu și Tatiana Bivol se numără printre judecătorii care au în procedură îndelungată cauze de această natură. Astfel, Postică a remarcat că, în cazul lor, au existat mai multe cauze penale examinate în termen cu mult mai mare decât termenul mediu de examinare și cu termenul maxim de examinare a altor cauze penale.

Drept urmare, Postica a solicitat pornirea procedurii disciplinare și atragerea la răspundere disciplinară a a celor două magistrate în temeiul art. 4 al. 1 litera g) Legii nr. 178 cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor.

Vasilisa Munteanu a fost numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă, în 2019.

Publicitate
Sursa foto: evz.ro

În sesizarea transmisă de Postica, acesta invocă drept exemplu șase dosare, care au avut sau au în continuare statut de examinare în instanța de fond 6 și 7 ani. Pe un asemenea caz au fost fixate 82 de ședințe judecătorești, multe din acestea fiind amânate sau întrerupte pe motivul lipsei subiecților procesuali. Într-un alt dosar care a avut statut de examinare în instanța de fond 6 ani, Postica a reținut „indulgența magistratului pentru lipsa participanților la ședințele judecătorești”.

Totodată, dintre toate cele 30 de cauze analizate de membrul CSM, trei cauze penale s-au soldat cu încetare sau liberare pe temei de intervenire a prescripției de atragere la răspundere penală, o cauză penală s-a soldat cu încetarea procesului penal și cu atragerea la răspundere contravențională, iar o altă cauză penală s-a soldat cu încetare pe motivul constatării menținerii de către organul de urmărire penală a statutului de bănuit peste termenul procedural. Mai exact, prin actul de dispoziție judecătoresc s-a dispus încetarea procesului din cauza „unei erori procesuale grave, admise la etapa de urmărire penală”.

„Consider că termenul de 2 ani și 3 luni scurs pentru identificarea acestei erori procesuale, este unul atipic, fiind mult peste termenul obișnuit de examinare a altor cauze penale similare, de către judecătoarea Muntean Vasilisa”, explică Postica în sesizare.

Munteanu este judecătoarea care a pronunțat sentința pe cazul lui Alexandru Stepanciuc, despre care, în 2018, circulând cu viteză, a provocat un accident în urma căruia a decedat un minor de 15 ani. ZdG a scris anterior că la 6 ani după tragedie, timp în care părinții băiatului au încercat să facă dreptate, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au decis încetarea procesului de judecată în privința bărbatului de 34 de ani. Detalii aici.

Tot Munteanu s-a pronunțat în 2023 în cazul copilului care a fost tamponat mortal în regiunea Aeroportului Internațional Chișinău, anunță Procuratura Generală (PG). Astfel, instanța i-a stabilit o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de trei ani, cu executare în penitenciar de tip deschis.

Instanța a dispus că inculpatul va executa pedeapsa cu închisoare pe un termen de 1 an și 6 luni în penitenciar de tip deschis, iar executarea restului pedepsei aplicate cu închisoarea de 1 an și 6 luni se suspendă parțial pe o perioadă de probațiune de patru ani, dacă în această perioadă inculpatul nu va săvârși o nouă infracțiune și prin respectarea condițiilor probațiunii, va îndreptăți încrederea ce i s-a acordat.

Tatiana Bivol a fost numită în 2020 în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Din cele 33 de dosare examinate de Bivol pe care le-a analizat membrul Consiliului Superior al Magistraturii, 16 cauze penale s-au soldat cu încetare sau liberare pe temei de intervenire a prescripției de atragere la răspundere penală, o cauză penală s-a soldat cu încetare pe motiv de împăcare a părților și un alt dosar s-a soldat lcu iberare pe temei de amnistie.

Într-una din cauzele examinate de Tatiana Bivol, din 60 de ședințe stabilite, doar 5 au fost lucrative lucrative. „Neprezentarea părților nu a fost gestionată eficient de instanță”, se arată în sesizarea lui Postica. Altă cauză examinată de magistrată este pe rol de peste 12 ani, din care 7 ani la același judecător. În tot acest timp, doar 2-3 ședințe au fost lucrative.

În luna decembrie a anului 2020, Serviciul Informații și Securitate (SIS) a solicitat într-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.

SIS anunța atunci că a recepționat „sesizări care denotă influențe asupra sistemului judecătoresc, prin corupere și șantaj din partea lui Veaceslav Platon, pentru a determina adoptarea sau neadoptarea deciziilor în interesele companiilor al căror beneficiar efectiv este acesta”, notează Jurnal.md. Printre acei magistrați se număra și Tatiana Bivol.

Tergiversarea proceselor penale privind accidentele rutiere? 

Alexandru Postica, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a anunțat în cadrul ședinței instituției din 28 ianuarie că a sesizat inspecția judiciarǎ pe numele a doi judecǎtori pentru examinarea cauzelor penale privind accidentele rutiere, întrucât a depistat „un tipar de tergiversare a proceselor”.

„Aceste infracțiuni – fie că vorbim de accidente comise în stare de ebrietate sau în alte circumstanțe – soldate cu vătămări corporale grave sau chiar decese, sunt examinate într-un mod care ridică semne de întrebare cu privire la respectarea termenelor rezonabile de soluționare.

Pe de o parte, observăm cauze în care se trece rapid la examinarea fondului. Pe de altă parte, există dosare amânate în mod repetat, fără explicații clare și rezonabile. (…) Analiza actelor de dispoziție publicate pe portalul instanțelor de judecată a scos la iveală un tipar de tergiversare a proceselor, în special în cauzele penale unde durata soluționării depășește media obișnuită a termenelor.

Această situație nu doar că adâncește frustrarea victimelor și familiilor acestora, dar ridică semne de întrebare cu privire la responsabilitatea și profesionalismul celor implicați în actul de justiție”, a spus Postica.


Îți mulțumim că citești ZdG.md!

Oferim în continuare informații gratuite tuturor, dar cu susținerea cititorilor noștri am putea reuși să facem mai multe investigații, știri, reportaje, editoriale, texte explicative, materiale video și alte produse jurnalistice de interes public.

Susține dezvoltarea jurnalismului de investigație cu o donație prin MIA Plăți Instant, scanând codul QR alăturat.



Pentru mai multe opțiuni de a dona, precum și pentru a perfecta un abonament la ediția tipărită a Ziarului de Gardă, accesați ZdG.one

Dacă doriți să cunoașteți cât costă și cine plătește ZdG — vedeți sursele de finanțare ale ZdG.

Publicitate1