Începe un an nou eco: Soluții simple și eficiente pentru reciclarea deșeurilor

28 Ian. 2025, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Ian. 2025, 10:58 // Actual //  bani.md

Noul an vine cu rezoluții noi, iar unul dintre cele mai importante obiective pe care le putem adopta este să trăim mai responsabil față de mediu. Reducerea generării de deșeuri și reciclarea acestora este un prim pas spre un stil de viață sustenabil. Mai multe companii din țară au venit cu idei practice și inițiative locale la care poți să participi și tu, pentru a contribui la reducerea poluării mediului. Mai jos venim cu o listă a organizațiilor care te pot ajuta să începi un an nou mai eco, scrie ybp.md.

Operatorul Orange Moldova desfășoară programul RE, care îți permite să reciclezi telefoanele vechi. Tot ce trebuie să faci este să aduci telefonul tău la orice sediu al acestei companii, iar consultantul va examina starea tehnică a dispozitivului și îți va oferi o reducere la achiziționarea unui dispozitiv nou. Această inițiativă reduce cantitatea de deșeuri electronice și sprijină economia circulară.

Fundația ,,ECO SAVE” preia gratuit deșeurile de echipamente electrice și electronice pentru a le supune procedurii de reciclare corespunzătoare. Pentru asta e nevoie să-i informezi pe reprezentanții fundației printr-un singur apel telefonic sau un e-mail despre faptul că deții asemenea echipamente. Iar Metro Moldova a completat lista celor 71 de puncte de colectare a e-deșeurilor mici și mijlocii deja existente în municipiul Chișinău cu opt tomberoane metalice pentru colectarea deșeurilor electrice și electronice, inclusiv a bateriilor pentru reciclare. O asemenea boxă se află chiar la METRO.

De asemenea, Tucano Coffee promovează reducerea deșeurilor printr-un program de colectare a recipientelor din plastic. La cafeneaua de pe strada Pușkin a fost instalat un coș special destinat colectării plasticului reciclabil de tip 2 și 5, precum PET-uri de apă și cutii pentru alimente. Ulterior, plasticul adunat va fi transformat în decor sau bijuterii de către cei de la RECYCLINE Moldova.

Philip Morris International (PMI) susține reciclarea prin două inițiative. Prima este programul de reciclare a dispozitivelor de încălzire a tutunului care nu mai sunt funcționale. În 2018, Philip Morris Moldova s-a alăturat programului global de colectare a dispozitivelor electronice uzate, fiind transmise 5 tone de dispozitive în Ungaria, spre centrul de reciclare specializat al companiei. Acest program este implementat împreună cu Asociația Colectez.eu și este în continuare activ, iar orice utilizator poate aduce dispozitivele vechi la punctele de vânzare pentru a le recicla.

Cea de-a doua inițiativă a fost lansată în colaborare cu ABS Recycling și presupune colectarea rezervelor de tutun utilizate. Primul pas este să primești o pungă de colectare specială, ermetică, disponibilă în magazinele specializate ale Philip Morris Moldova. Aceste pungi sunt concepute pentru a păstra în siguranță rezervele de tutun utilizate, prevenind răspândirea mirosurilor neplăcute. Când punga se umple, o returnezi la orice magazin specializat al companiei Philip Morris Moldova. Acolo, vei primi o pungă nouă pentru a continua ciclul de reciclare.

Orice schimbare pentru un viitor mai bun este posibilă doar prin eforturi comune. Te îndemnăm să fii parte din această schimbare!

Realitatea Live

12 Feb. 2025, 14:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Feb. 2025, 14:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care permite achiziția a doi reactori nucleari destinați unei centrale neterminate din Bulgaria, construită inițial în perioada sovietică. Noile unități, pe care Ucraina plănuiește să le pună în funcțiune în următorii 2-3 ani, vor contribui la compensarea pierderii Centralei Nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, și la refacerea capacităților de producție distruse de bombardamentele rusești.

Negocierile pentru achiziție au început în vara anului 2023. Compania „Energoatom” spera să demareze instalarea reactoarelor la Centrala Nucleară Hmelnițki din vestul Ucrainei încă din iunie 2024. Cu toate acestea, lipsa cadrului legislativ a întârziat proiectul, potrivit Reuters. Deși tranzacția a întâmpinat critici din partea unor parlamentari și experți energetici, Rada Supremă a aprobat marți legea necesară pentru achiziție. Suma exactă a tranzacției nu a fost dezvăluită, dar oficialii ucraineni au indicat anterior că Bulgaria solicită 600 de milioane de dolari.

Reactoarele vor fi instalate la Centrala Hmelnițki, care a fost proiectată pentru patru unități, dintre care doar două au fost construite, lucrările la celelalte fiind suspendate după dezastrul de la Cernobîl.

Reactoarele achiziționate provin de la centrala nucleară „Belene” din Bulgaria, un proiect început în perioada sovietică, continuat ulterior de Rosatom și oprit în 2012. Martin Vladimirov, director în cadrul Centrului pentru Studiul Democrației din Sofia, a descris proiectul „Belene” drept un instrument-cheie prin care Rusia a încercat să își extindă influența asupra elitei politice și economice din Bulgaria.

În contextul în care energia nucleară reprezintă 60% din producția de electricitate a Ucrainei, reactoarele bulgare sunt esențiale. Ucraina a suferit pierderi semnificative din cauza atacurilor rusești: 90% din capacitățile de producție termică și 40% din cele hidroelectrice au fost distruse, conform autorităților ucrainene.

Ministrul Energiei din Ucraina estimează că primul dintre cei doi reactori ar putea deveni operațional în 2-3 ani. Președintele Volodimir Zelenski a salutat decizia Radei, considerând-o „un pas important” pentru securitatea energetică a țării: „Acești reactori ne vor permite să trecem peste lunile de iarnă fără să depindem de importuri de energie electrică”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!