Începe un an nou eco: Soluții simple și eficiente pentru reciclarea deșeurilor

28 Ian. 2025, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Ian. 2025, 10:58 // Actual //  bani.md

Noul an vine cu rezoluții noi, iar unul dintre cele mai importante obiective pe care le putem adopta este să trăim mai responsabil față de mediu. Reducerea generării de deșeuri și reciclarea acestora este un prim pas spre un stil de viață sustenabil. Mai multe companii din țară au venit cu idei practice și inițiative locale la care poți să participi și tu, pentru a contribui la reducerea poluării mediului. Mai jos venim cu o listă a organizațiilor care te pot ajuta să începi un an nou mai eco, scrie ybp.md.

Operatorul Orange Moldova desfășoară programul RE, care îți permite să reciclezi telefoanele vechi. Tot ce trebuie să faci este să aduci telefonul tău la orice sediu al acestei companii, iar consultantul va examina starea tehnică a dispozitivului și îți va oferi o reducere la achiziționarea unui dispozitiv nou. Această inițiativă reduce cantitatea de deșeuri electronice și sprijină economia circulară.

Fundația ,,ECO SAVE” preia gratuit deșeurile de echipamente electrice și electronice pentru a le supune procedurii de reciclare corespunzătoare. Pentru asta e nevoie să-i informezi pe reprezentanții fundației printr-un singur apel telefonic sau un e-mail despre faptul că deții asemenea echipamente. Iar Metro Moldova a completat lista celor 71 de puncte de colectare a e-deșeurilor mici și mijlocii deja existente în municipiul Chișinău cu opt tomberoane metalice pentru colectarea deșeurilor electrice și electronice, inclusiv a bateriilor pentru reciclare. O asemenea boxă se află chiar la METRO.

De asemenea, Tucano Coffee promovează reducerea deșeurilor printr-un program de colectare a recipientelor din plastic. La cafeneaua de pe strada Pușkin a fost instalat un coș special destinat colectării plasticului reciclabil de tip 2 și 5, precum PET-uri de apă și cutii pentru alimente. Ulterior, plasticul adunat va fi transformat în decor sau bijuterii de către cei de la RECYCLINE Moldova.

Philip Morris International (PMI) susține reciclarea prin două inițiative. Prima este programul de reciclare a dispozitivelor de încălzire a tutunului care nu mai sunt funcționale. În 2018, Philip Morris Moldova s-a alăturat programului global de colectare a dispozitivelor electronice uzate, fiind transmise 5 tone de dispozitive în Ungaria, spre centrul de reciclare specializat al companiei. Acest program este implementat împreună cu Asociația Colectez.eu și este în continuare activ, iar orice utilizator poate aduce dispozitivele vechi la punctele de vânzare pentru a le recicla.

Cea de-a doua inițiativă a fost lansată în colaborare cu ABS Recycling și presupune colectarea rezervelor de tutun utilizate. Primul pas este să primești o pungă de colectare specială, ermetică, disponibilă în magazinele specializate ale Philip Morris Moldova. Aceste pungi sunt concepute pentru a păstra în siguranță rezervele de tutun utilizate, prevenind răspândirea mirosurilor neplăcute. Când punga se umple, o returnezi la orice magazin specializat al companiei Philip Morris Moldova. Acolo, vei primi o pungă nouă pentru a continua ciclul de reciclare.

Orice schimbare pentru un viitor mai bun este posibilă doar prin eforturi comune. Te îndemnăm să fii parte din această schimbare!

Realitatea Live

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 11 februarie 2025
11 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Luni, prețurile gazelor naturale au înregistrat o majorare semnificativă pe piața din România, atingând niveluri record pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). Prețul gazelor pentru livrare în ziua următoare a depășit 450 lei/MWh, un nivel nemaîntâlnit din decembrie 2022. Creșterea prețurilor a fost determinată de o serie de factori, printre care vremea rece, care a dus la o majorare a consumului intern, cererea suplimentară din Republica Moldova și gradul scăzut de umplere a depozitelor de gaz.

În aceeași zi, prețul mediu al energiei pentru livrare marți a crescut cu 22,8% față de ziua precedentă, ajungând la 414,48 lei/MWh (aproximativ 83 euro/MWh), ceea ce reprezintă o diferență de peste 20 de euro/MWh față de cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH.

Acesta este cel mai mare preț înregistrat pentru gazele naturale pe BRM în ultimele 26 de luni, având în vedere că ultima dată când prețul a fost mai mare a fost în 22 decembrie 2022. Volumele tranzacționate au fost, de asemenea, record, atingând 161 GWh, ceea ce reprezintă aproape două treimi din producția internă zilnică de 255 GWh, notează profit.ro.

Cererea regională a fost influențată și de repornirea unui combinat de îngrășăminte chimice în Bulgaria, dar și de importurile efectuate de Ucraina. În același timp, România a importat luni 14,8 milioane de metri cubi de gaze pentru a acoperi consumul intern, care nu putea fi susținut doar din producția internă și extragerile din depozite.

Oferta de gaz este limitată atât intern, cât și extern. Terminalul de gaz natural lichefiat de la Alexandropolis se află în revizie, iar producția internă este la capacitate maximă. De asemenea, Depogaz a redus cu 20% capacitatea de extracție zilnică până la finalul acestei ierni.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a intervenit, asigurând publicul că România are 1,35 miliarde de metri cubi de gaz în depozite, cu un grad de umplere de 43,4%, și că țara nu va rămâne fără gaz pentru consumatorii interni. Totodată, el a menționat că sursele de import sunt limitate, iar gazul din Ungaria este scump și provine, probabil, din depozitele rusești, cu tarife de transport și depozitare incluse.

În ciuda asigurărilor autorităților, situația gazelor din România reflectă o tendință regională, iar un eventual val de frig pe termen mediu ar putea duce la o criză energetică. Pe piața internațională, prețurile de referință la gaze au crescut luni cu 5,4%, ajungând la 58,75 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat preț din februarie 2023, în condițiile în care cotațiile futures au crescut timp de patru săptămâni consecutive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!