Fuziune surpriză! Aeroportul Chișinău înghite Mărculești-ul, transformându-l în hub cargo

28 Ian. 2025, 13:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 13:38 // Actual //  Ursu Victor

Aeroportul Internațional Mărculești va fuziona cu cel de la Chișinău, urmând să fie transformat într-un hub cargo strategic pentru nordul Republicii Moldova, a anunțat ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea.

Potrivit ministrului, proiectul prevede investiții totale de 4,1 milioane de euro, destinate reabilitării pistei, modernizării terminalului și creării unor facilități dedicate atât pasagerilor, cât și transportatorilor cargo. Deși Bolea nu a oferit un termen exact pentru finalizarea proiectului, acesta a declarat că schimbările vor avea loc „în cel mai scurt timp”.

Aeroportul Internațional Mărculești, fondat în 2004 pe baza unei foste unități militare, se întinde pe o suprafață de 265 de hectare. Pe lângă funcția de aeroport, acesta include și o Zonă Economică Liberă. În 2018, administrația aeroportului a fost transferată de la Ministerul Apărării către Ministerul Economiei și Infrastructurii.

„Transformarea Aeroportului Mărculești într-un hub cargo este văzută ca o mișcare strategică pentru dezvoltarea infrastructurii logistice a Republicii Moldova, consolidând poziția țării ca punct de tranzit în regiune”, a puncatat Bolea.

Despre modernizarea Aeroportului Mărculești se vorbește de ani buni. Și predecesoul lui Vladimir Bolea, Andrei Spînu declara că aerportul urma să fie transformat în unul de pasageri, însă ulerior a abandonat ideea în favoarea dezvoltării Aeroportului Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.